16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDr. Iuliana Petrişor: „Sărbătorile nu trebuie să afecteze stilul de viaţă sănătos“

Dr. Iuliana Petrişor: „Sărbătorile nu trebuie să afecteze stilul de viaţă sănătos“

prima clinic

Sărbătorile sunt un test pentru fiecare dintre noi în privinţa alimentaţiei, iar stilul de viaţă sănătos şi educaţia alimentară trebuie avute în vedere, cu atât mai mult în această perioadă. Cinci factori sunt definitorii pentru sănătatea noastră şi prevenirea bolilor, conform dr. Iuliana Petrişor de la Centrul Medical Prima Clinic, medic specialist în diabet zaharat şi endocrinologie: alimentaţia corectă, exerciţiul fizic, consumul limitat de alcool, respectarea orelor de somn şi renunţarea la fumat.
„Prin respectarea acestor cinci puncte creştem calitatea vieţii. Alimentaţia sănătoasă presupune un echilibru între alimente pentru a scădea riscul apariţiei anumitor boli. E important să respectăm orele de masă, să avem în program cele trei mese principale şi două gustări. Micul dejun este esenţial“, a spus dr. Iuliana Petrişor. Gustările au un rol important, explică aceasta, deoarece la fiecare trei ore organismul secretă anumite enzime şi anumiţi hormoni şi este recomandat să fie alimentat cu ceva uşor – un fruct, un iaurt degresat sau un suc natural. „Bineînţeles că putem gusta puţin din fiecare preparat pregătit de Sărbători, dar nu trebuie să facem excese, mai ales dacă revenim după o perioadă de post. Ca şi în restul timpului, trebuie să evităm, însă, prăjelile, băuturile carbogazoase dulci şi dulciurile, în general, grăsimile saturate. Fibrele alimentare din fructe, legume şi cereale integrale sunt, în schimb, binevenite. Ele ajută la creşterea saţietăţii şi reglează foarte bine tranzitul“, a mai precizat dr. Iuliana Petrișor. Alt aspect de care trebuie să ţinem cont este hidratarea corectă, prin consumul a minimum doi litri de apă pe zi, iar un pahar de apă la temperatura camerei sau un ceai neîndulcit dimineaţa, pe stomacul gol, ar trebui să devină un obicei.
„Încă din copilărie ar trebui să fim învăţaţi să ne hrănim sănătos, deoarece atunci se formează celulele adipoase. Dacă un copil are o alimentaţie greşită, numărul de celule adipoase va creşte, iar la maturitate va fi mult mai greu să controlăm nivelul grăsimilor din sânge. Iar totul depinde foarte mult de exemplul din familie“, a completat dr. Iuliana Petrișor.
Pe lângă educaţia alimentară, stilul de viaţă sănătos este completat şi de exerciţiul fizic: „Insist tot pe educaţia copiilor în acest dens, pentru că tot mai mulţi au probleme cu coloana, iar recomandarea ar fi ca, în momentul în care încep şcoala, cei mici să fie aduşi la un specialist în recuperare medicală pentru a fi învăţaţi cum să stea în bancă, să îşi poarte ghiozdanul şi aşa mai departe. Regula generală, valabilă şi pentru adulţi, este să mergem minimum 30 de minute pe jos zilnic dacă nu putem face alte exerciţii“.
Al treilea factor care contribuie la calitatea vieţii este respectarea unui minim de şase-şapte ore de somn pe noapte. Renunţarea la fumat, îndeosebi în cazul celor cu diferite afecţiuni şi alcoolul cu măsură, mai ales când servim o masă copioasă, întregesc tabloul unui stil de viaţă sănătos. „Prevenim, astfel, apariţia obezităţii, a diabetului, a hipertensiunii sau a dislipidemiei (creşterea nivelului de grăsimi din sânge). Iar pentru a avea şi mai mare grijă de sănătatea noastră, este foarte bine să efectuăm cel puţin o dată pe an un set de analize uzuale“, a adăugat medicul Centrului Medical Prima Clinic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS