16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljApă şi canalizare pentru locuitorii comunei Bistreţ

Apă şi canalizare pentru locuitorii comunei Bistreţ

Cristiana Antonie, primarul comunei Bistreţ
Cristiana Antonie, primarul comunei Bistreţ

Unul dintre cele mai importante proiecte din comuna Bistreţ, realizarea reţelei de canalizare şi a staţiei de epurare în satele Bistreţ şi Plosca, precum şi a sistemului de alimentare cu apă în satul Plosca, se apropie de final. Până la sfârşitul anului, primăria are ca scop terminarea lucrărilor eligibile pentru finanţare în cadrul proiectului cofinanţat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin POS Mediu, urmând ca pentru anul 2016 să rămână de executat doar lucrările a căror finanțare se asigură din bugetul propriu, conform contractului de finanțare.
Ca urmare a implementării proiectului, localnicii vor beneficia de o reţea de canalizare în lungime totală de aproape 19 kilometri şi de o reţea de distribuţie a apei cu o lungime de aproximativ 10 kilometri. În cadrul acestuia, sunt prevăzute branşamente la reţeaua de alimentare cu apă pentru 356 de gospodării din satul Plosca şi racorduri la reţeaua de canalizare pentru 720 de gospodării din satele Bistreţ şi Plosca.
„Staţia de epurare a fost prevăzută să facă faţă întregii populaţii a celor două sate, Bistreț și Plosca, incluzând aici şi agenţii economici“, spune edilul din Bistreţ, Cristiana Antonie. Totodată, finalizarea lucrărilor de alimentare cu apă și canalizare determină trecerea la asfaltarea străzilor din întreaga comună.
Valoarea totală este de 12.335.029 lei fără TVA, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul de Coeziune şi de la bugetul de stat este de 11.532.813 lei fără TVA.
Proiectul „Reţea de canalizare şi staţie de epurare în satele Bistreţ şi Plosca, comuna Bistreţ, judeţul Dolj; Alimentare cu apă în sistem centralizat în comuna Bistreţ, satul Plosca, judeţul Dolj“ constituie o completare a proiectului finanţat din Fondul de Coeziune prin POS Mediu 2007 – 2013, Axa Prioritară 1, „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Dolj“.

50 de persoane au fost angajate la nivelul comunei

„Pe lângă beneficiile majore aduse comunităţii pe termen lung, proiectul a avut şi un impact social important, întrucât mare parte din forţa de muncă angajată în lucrările de canalizare şi la staţia de epurare a fost de la nivelul comunei“, subliniază Cristiana Antonie. Peste treizeci de persoane au fost folosite ca forţă de muncă auxiliară, în special beneficiari ai ajutorului social.
Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul lucrărilor de construcţie a sediului primăriei din comună, un proiect realizat cu fonduri de la bugetul local, care va fi finalizat anul viitor şi unde au fost angajaţi circa 20 de locuitori din Bistreț.
Primarul spune că se află la cel de-al doisprezecelea proiect european accesat în cele doua mandate. „Este foarte greu, deoarece este nevoie de implicare constantă dacă vrei ca lucrurile să fie făcute ca la carte şi gradul de responsabilitate este extrem de ridicat. Am avut şi vizite de monitorizare, însă totul a fost în regulă şi faptul că nu au fost probleme ne-a dat încredere pentru accesarea proiectelor viitoare. Implementarea tuturor proiectelor s-a facut prin efortul propriu al echipei de implementare din cadrul primăriei și la nici unul dintre proiecte nu s-a apelat la consultanță managerială. Rezultatele efortului depus sunt vizibile, comuna a căpătat, în ultimii ani, un alt contur, iar faptul că beneficiarii acestui efort continuu sunt în mod direct cetățenii comunei Bistreț ne face să mergem mai departe şi să ne dorim mai mult“.
Edilul are planuri numeroase şi în viitor în ceea ce priveşte finanţarea europeană, iar proiectele schiţate acoperă atât educaţia, cât şi infrastructura, turismul sau latura socială. „Se pot face multe lucruri frumoase, însă este nevoie şi de implicare personală, iar comunitatea trebuie să fie pe primul loc în toate aceste demersuri. Eu le mulţumesc tuturor cetăţenilor pentru încrederea pe care mi-au acordat-o în aceşti ani şi sper să am parte de ea şi în continuare. Le rămân alături pentru orice problemă şi le cer scuze pentru neplăcerile create, în special cu drumurile, însă aşteptăm fonduri de la bugetul de stat şi sperăm ca problema acestora să se rezolve cât mai curând. Le doresc tuturor sănătate şi un an nou fericit!“, le-a transmis primarul cetăţenilor comunei Bistreţ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS