16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFrancesca Wettengel, o speranţă a cântecului oltenesc

Francesca Wettengel, o speranţă a cântecului oltenesc

3

Francesca Wettengel (foto) a reușit să pătrundă în lumea frumoasă, dar spinoasă a cântecului popular cu multă muncă şi răbdare. Pe drumul succesului a pășit bazându-se pe sprijinul necondiționat al familiei, dar și pe talent. Fiecare pas în viaţă i-a fost îndrumat îndeaproape de părinţii ei, care se mândresc că au reuşit să descopere în Francesca o tânără al cărei viitor în muzica populară se arată a fi frumos, dar şi o voce caldă care a reuşit să ajungă în casele multor iubitori de folclor.
Francesca este olteancă din comuna Işalniţa. De la vârsta de nouă ani, când copiii de vârsta ei se jucau cu păpuşile, tânăra interpretă învăţa cum să ajungă la sufletele iubitorilor de folclor. Încă de la acea vreme, Francesca a început să studieze şi să desluşească tainele cântecului popular. „Am început să cânt de la o vârstă fragedă, la Palatul Copiilor din Craiova. Acolo am avut cel mai important contact cu muzica şi tot acolo am fost pregătită de domnul Nelu Stoian“, a precizat Francesca. Tânăra interpretă îşi aminteşte cu drag de acea perioadă, pentru că momentele petrecute alături de colegii de la Palatul Copiilor şi de profesorii care au învăţat-o ce înseamnă să fii interpret de muzică populară au fost trăite frumos. „Mă gândeam la început că totul va fi temporar, nici nu credeam că voi face o carieră din hobby-ul meu. La Palatul Copiilor am trăit experienţe foarte frumoase şi am învăţat multe lucruri de viaţă, dar mai ales multe despre cântecul popular“, a spus tânăra interpretă de muzică populară. Palatul Copiilor a fost și locul în care Francesca a urcat pentru prima dată pe scenă. Era în perioada sărbătorilor de iarnă, iar Francesca îşi aminteşte cu drag cum a urcat pe scenă alături de colegi şi a cântat colinde. „A fost emoţionant, dar foarte frumos!“, a precizat tânăra.

„Fără ei nu aş fi ajuns aici“

Talentul Francescăi Wettengel a fost descoperit de familia tinerei, iar rudele şi prietenii au susţinut-o şi au încurajat-o să urmeze drumul cântecului popular. Francesca le mulţumeşte de fiecare dată când are ocazia pentru încrederea pe care o au în ea. „Fără ei nu aş fi ajuns aici“, consideră tânăra solistă. Reţeta de suces a tinerei are ingrediente puţine, dar bine însuşite de ea. Perseverenţa, talentul, munca, dragostea pentru cântec şi oameni, dar şi susţinerea celor dragi au ajutat-o pe Francesca să pornească în lumea frumoasă a cântecului popular cu mult curaj.
Francesca mai are două surori, dintre care cea mică îi calcă pe urme, iar pe tânără o bucură acest lucru şi spune că o ajută de fiecare dată când ea vrea să înveţe din tainele muzicii populare. La rândul ei, Francesca urmează Liceul de Arte „Marin Sorescu“ din Craiova.
Aprecierea publicului şi mesajele frumoase pe care le primeşte de la oamenii care îi ascultă cântecele o fac pe Francesca să muncească mai mult în perioada următoare pentru a dărui publicului primul ei album de muzică populară. „Îmi doresc să lansez cât  mai curând un album. Am început să lucrez la el, iar anul viitor sper să îl am gata“, a spus Francesca. În cântecele sale vorbește despre tinereţe, copilărie, dar mai ales despre părinţi şi familie, căci ei au reprezentat pentru ea principalul sprijin. Textele inspirate din viaţa ei îi sunt scrise de Rozica Petra şi Georgiana Ion. Rozica Petra este cea care a ajutat-o pe Francesca să pătrundă în lumea muzicii populare şi căreia tânăra îi datorează o mare parte din ascensiunea sa artistică.

Claudia Cocoş

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS