15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe norme de calitate încalcă școlile din Dolj

Ce norme de calitate încalcă școlile din Dolj

ARACIP continuă evaluarea unităților școlare din județul Dolj (Foto: Arhiva GdS)
ARACIP continuă evaluarea unităților școlare din județul Dolj (Foto: Arhiva GdS)

Agenția Română pentru Asigurarea Calității Învățământului Preuniversitar (ARACIP) evaluează unitățile de învățământ din Dolj privind respectarea normelor de calitate pentru educația elevilor. Până în prezent, au fost evaluate 62 de unități școlare din Dolj, care au primit calificative de la „nesatisfăcător“ la „foarte bine“. Nici una dintre unitățile evaluate nu a primit calificativul „excelent“. Cele mai multe deficiențe au fost întâlnite în mediul rural. De altfel, două unități școlare din Dolj au primit calificativul „nesatisfăcător“ pentru că nu au îndeplinit standardele minime.

Cele două școli care au primit calificativul nesatisfăcător sunt Școala Gimnazială Coțofenii din Dos și Școala Gimnazială Scaești. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj susțin că în cazul Școlii Scaești s-a acordat calificativul nesatisfăcător pentru că, în urma verificărilor, s-a constatat că nu există cabinet medical și nu există protocol încheiat cu medicul de familie din comună, nu există cabinet de consiliere psihopedagogică și nici consilier școlar, nici protocol încheiat cu Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională. De altfel, la nivelul unității nu există preocupări pentru activitatea științifică și nu s-a făcut dovada existenței unor parteneriate cu reprezentanții comunității locale. Totodată, s-a constatat faptul că sunt puține calculatoare în școală. La Coțofenii din Dos, unitatea de învățământ avea bibliotecă, dar nu avea sala de lectură. „În evaluarea ARACIP se urmăresc 43 de indicatori de performanță. Un singur «nesatisfăcător» pentru unul dintre indicatori dă peste cap evaluarea. În ambele cazuri s-a trecut imediat la remedierea situației. Au fost puse în aplicare recomandările ARACIP“, a precizat inspectorul școlar Puiu Oprica. Cele două unități rămân însă cu acest calificativ până la o nouă evaluare a ARACIP-ului, care va fi făcută după un an. Dacă și atunci se constată că nu sunt respectate condițiile, poate fi suspendată activitatea.

Doljul, în ierarhia națională

Evaluarea ARACIP a debutat din luna ianuarie a acestui an. „În perioada ianuarie-aprilie, am evaluat 42 de unități școlare și în această primă evaluare au intrat și școlile care au primit calificativul «nesatisfăcător». Mai sunt 147 de unități trecute pe lista de evaluări. De la începutul acestui an școlar, au trecut prin evaluarea ARACIP 20 de unități școlare și în perioada următoare sunt vizate alte nouă unități. Punctele slabe în evaluare sunt lipsa cabinetelor medicale, lipsa consilierilor școlari, lipsa preocupărilor pentru dezvoltarea fondului de carte“, a precizat inspectorul școlar Puiu Oprica.
În urma evaluării, ARACIP a publicat un raport privind starea învățământului preuniversitar din mediul rural cu rezultatele evaluării a 549 de unități școlare din toate județele țării, ierarhizate după punctajele obținute. Doljul apare cu 17 unități școlare, din care 15 au mai puțin de 100 de puncte dobândite la evaluare. De altfel, șase unități școlare au chiar sub 70 de puncte, fiind pe locurile 264, 359 și chiar 529. Pe această listă se înscriu Școala Gimnazială Cioroiași, Școala de Arte și Meserii Valea Stanciului, Școala Gimnazială Celaru, Liceul „Adrian Păunescu“ Bârca, Școala Coșoveni și Școala Gimnazială Cârna, care are doar 28,4 puncte. Conform raportului ARACIP, în mediul rural se asigură greu personalul calificat, elevii nu au acces la oferta educațională, directorii sunt schimbați foarte des, iar cei numiți nu au experiență în activitatea managerială, sunt distanțe mari între școlile cu personalitate juridică și structuri, nu există preocupări din partea personalului didactic pentru activități științifice, dotarea unităților școlare cu calculatoare este deficitară în multe situații, iar rezultatele elevilor la examenele naționale sunt slabe.

Nouă școli în febra evaluării

Evaluările ARACIP continuă. În această săptămână, sunt evaluate nouă unități școlare: Colegiul Național „Elena Cuza“, Școala Profesională „Constantin Argetoianu“ din Argetoaia, Școala Gimnazială Drănic, Școala Gimnazială Galicea Mare, Școala Gimnazială „Tudor Segărceanu“ Goicea, Școala Gimnazială Mârșani, Școala Gimnazială Negoi, Școala Gimnazială „Barbu Ionescu“ Urzicuța, Școala Gimnazială Vârvoru de Jos.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS