22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriExportăm mașini, cereale și chiar coji de citrice sau de pepeni

Exportăm mașini, cereale și chiar coji de citrice sau de pepeni

Pe primele șase luni, Doljul a exportat cereale în valoare de 40 de milioane de euro,  în creștere spectaculoasă față de aceeași perioadă a anului anterior (FOTO: arhiva GdS)
Pe primele șase luni, Doljul a exportat cereale în valoare de 40 de milioane de euro,
în creștere spectaculoasă față de aceeași perioadă a anului anterior (FOTO: arhiva GdS)

Doljul și-a redus valoarea exporturilor pe primele șase luni ale anului, cel mai probabil din cauza reducerii producției, respectiv a vânzărilor de la fabrica Ford din Craiova. Se observă că anul acesta a crescut foarte mult valoarea exporturilor de cereale, legume și mai apare o categorie la care au crescut exporturile, numită „fructe comestibile; coji de citrice sau de pepeni“.

Pe primele șase luni ale anului, exporturile la nivelul Doljului s-au situat la valoarea de 570 de milioane de euro, în scădere cu 5,6% față de aceeași perioadă a anului 2014, potrivit datelor de la Direcția Județeană de Statistică Dolj. Industria deține în continuare ponderea cea mai mare în exporturile județului.
Cel mai mult s-au exportat mărfuri din categoria „Mijloace de transport“, așa cum figurează ele în statistici, care dețin 52,7% din exporturile Doljului, dar aceste exporturi au scăzut cu 13%. Este vorba despre autovehiculele produse de Ford și care au trecut peste graniță în prima jumătate a anului. Producția de autovehicule a scăzut în fabrica Ford din Craiova față de prima jumătate a anului 2014, iar acest lucru se vede în statistici. Pe locul al doilea la exporturi se situează „Maşini, aparate şi echipamente electrice“, dar și acestea sunt în scădere față de primele șase luni ale anului 2014.

În 2015 au crescut exporturile de cereale și legume

Pe locul al treilea în total exporturi stau mărfuri din categoria „Produse vegetale“, ceea ce înseamnă că Doljul a exportat mai multe cereale decât anul trecut, când pe locul al treilea se situau exporturile de materiale textile și confecții. Pe primele șase luni din acest an s-au exportat produse vegetale cu o valoare mai mare cu 39 de milioane de lei față de aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit unei cercetări statistice aprofundate, transmise de Direcția Județeană de Statistică Dolj, se observă că în categoria produselor vegetale, cea mai mare creștere a exporturilor este la cereale, dar și la legumele produse în Dolj, respectiv la altă categorie de mărfuri în care intră „fructe comestibile; coji de citrice sau de pepeni“. La capitolul acesta, creșterea exporturilor față de anul trecut este de la 1.000 de euro la 25.000 de euro. Anul acesta, pe primele șase luni s-au exportat cereale în valoare de 40 de milioane de euro, față de numai 253.000 de euro în prima jumătate a anului anterior. Legumele au fost exportate pe primele șase luni din 2014 la o valoare de 994.000 de euro, iar în aceeași perioadă din 2015, Doljul a exportat „legume, plante, rădăcini şi tuberculi“ în valoare de 1,2 milioane de euro.

Importuri diminuate

Și importurile au scăzut pe primele șase luni ale anului. Doljul a importat mărfuri în valoare de 474 de milioane de lei, în scădere cu 8,4%, adică mai puțin cu aproximativ 43 de milioane de lei. Potrivit statisticii, mărfurile cu valoarea cea mai mare care au fost importate au fost din categoria „Maşini, aparate şi echipamente electrice“, reprezentând 37,7% din totalul importurilor. Doljul a mai importat mijloace de transport și mărfuri din categoria „Metale comune și articole din acestea“.
Totuși, valoarea exporturilor este mai mare decât cea a importurilor, ca urmare a faptului că mașinile produse de Ford la Craiova și exportate au o valoare destul de mare și o pondere însemnată în totalul exporturilor județului (52,7%).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS