16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUltima bătaie de joc, întâia asfaltare cu cap

Ultima bătaie de joc, întâia asfaltare cu cap

Cine a trecut ieri pe Calea București din Craiova, zona Viitorul, a rămas mut de uimire. Zeci de autoturisme au rămas blocate în intersecție mai bine de cinci minute, din cauza unui utilaj care decoperta asfaltul pe sensul de mers către Podul Electroputere. Luați prin surprindere, polițiștii locali care contemplau lucrările de asfaltare de pe sensul opus, la două sute de metri distanță de locul faptei, s-au smuls de sub umbra copacului, au dat fuga la locul faptei, au rămas și ei blocați în trafic, s-au dat jos și au început să dirijeze cu furie. Primăria Craiova nu a anunțat din timp că firma Delta s-a hotărât să asfalteze, dar a avut o scuză: nu era sigură că Delta se ține de cuvânt după episodul cu asfaltarea de pe trosonul Piața Centrală – Universitate. Așa că a tăcut.

Rar se întâmplă în Craiova să vezi o aglomerație de mașini înghesuite una într-alta pe un drum public așa cum a fost cea de ieri după-amiază de la intersecția străzilor Calea București și Sărarilor. Zeci de autoturisme au încremenit minute în șir fără să se poată deplasa un metru în față, spate sau lateral din cauza unui utilaj care decoperta asfaltul exact în intersecție. Gesticulând furios, șoferii au folosit tot arsenalul de înjurături din dotare. Mai întâi, unii împotriva altora. „Unde te bagi, băăă, ești chior? Mișcă mașina că eu am prioritate, mișc-o, că acum intru în tine…!“, zbiera șoferul unei dubițe ieșit aproape jumătate pe geam pentru a fi mai convingător. Șoferul „mângâiat“ verbal a încercat să-i facă pe plac, dar unde să se ducă? Ochise și el 30 de centimetri de spațiu liber și a încercat să profite de ei. „Mamăăăă, ce e aici?! Nu mai plec. Cine mă puse s-o iau pe aici?“, se întreba retoric un altul, trăgând cu sete dintr-o țigară. La vederea camerei foto și a jurnaliștilor GdS, mai mulți șoferi, în special cei de pe taxi, au deschis geamurile și au început să-i ureze primarului numai de bine, spre deliciul clienților care se prăpădeau de râs pe bancheta din spate. „Asta e Craiovaaaaaa!“, urla un tânăr care mai avea puțin și își abandona mașina în mijlocul balamucului. „Suntem ca în Republica Dominicană. Și pentru că sunt cetățean, pot să spun ce vreau, așa că… primarului”, s-a răcorit el, ștergându-se la gură și pe frunte. „În Dominicană e bine, nu ca aici“, i-a răspuns un alt șofer, în amuzamentul general al celor din jur. Atât de apropiate erau mașinile că șoferii puteau conversa unii cu alții doar coborând geamul mașinii.

Mersul pe jos ar face și piciorul frumos

În vacarmul de claxoane și înjurături dintre cele mai variate și colorate, care nu au omis nici un membru al familiei, la fața locului a apărut grăbit și oarecum dezorientat un echipaj al Poliției Locale Circulație Craiova. Cei doi polițiști s-au extras de sub umbra unui copac de pe celălalt sens de mers, către Institut, unde admirau modul în care Delta asfalta în liniște banda a doua de mers. Distanța între locul ambuteiajului și al asfaltării era de maximum două sute de metri, dar polițiștilor le-au luat câteva minute bune să ajungă unde era nevoie de ei. Și, pentru că un lucru care începe rău se termină și mai rău, polițiștii au rămas blocați în trafic. Bineînțeles, nu au parcurs pe jos cele două sute de metri, ci s-au urcat în mașină, au continuat drumul către Institut, acolo au întors pe celălalt sens, s-au apropiat de zona explozivă și s-au împotmolit. Cu autoritatea descălecatului dintr-o mașină cu însemne ale statului, polițistul din dreapta s-a înșurubat în mijlocul intersecției și a început să-și fluture mâinile. Unii șoferi, neîncrezători, preferau să se asigure ei înainte de a asculta de arcele de cerc pe care le descriau în aer mâinile polițistului. Vâzând că mai mult joacă mima, omul legii locale a scos și fluierul din dotare, iar zona s-a aerisit.

Începe asfaltarea celui mai dificil traseu

Ce a cauzat nebunia de ieri? Lipsa de comunicare între Primăria Craiova și firma de construcții Delta ACM, câștigătoarea contractului de modernizare a străzii Calea București, proiect finanțat din fonduri europene. GdS a prezentat în această săptămână lipsa de implicare a primăriei în a cere socoteală firmei pentru modul discreționar în care decopertează și asfaltează pe sărite strada. Delta a fost și amendată de două ori într-o săptămână de Biroul Poliției Rutiere Craiova pentru că nu a semnalizat corespunzător denivelările din zona Viitorul rezultate în urma decopertării asfaltului vechi. Din acest motiv, circulația a fost grav afectată. Primăria recunoștea prin vocea administratorului public, Radu Preda, că Delta solicitase municipalității să închidă complet circulația, dar primăria a refuzat pentru că nu avea metode alternative de deviere a traficului pe străzile laterale. Timp de o săptămână, utilajul de asfaltare al firmei de construcții a lipsit de pe Calea București, Delta mulțumindu-se să decoperteze zonele restante. Ieri, însă, firma a început să asfalteze banda a doua de mers cuprinsă între Viitorul și Institut, iar astăzi va începe și asfaltarea către Podul Electro. Decizia a venit în urma unei întâlniri cu viceprimarul Mihail Genoiu, recent întors din concediu. Celălalt viceprimar, Dan Dașoveanu, spunea că ar fi probleme legate de diferențe la fundația veche a drumului și că se așteaptă o soluție din partea proiectantului. Întrebat care este soluția aleasă, Genoiu a declarat pentru GdS că, în cursul zilei de ieri, au venit rezultatele de la laborator și că structura de rezistență permite continuarea lucrărilor, lucru de care constructorul nu era sigur. „Teama lor era că, din cauza fundației slabe, se va surpa cel de-al doilea strat de asfalt. Voi avea o întâlnire luni cu reprezentanții constructorului și cei ai proiectantului, iar mâine aștept un grafic de execuție a lucrărilor“, a spus Genoiu, dând de înțeles că, până acum, s-a lucrat haotic. „Mi-au spus că nu pot turna asfalt pe caniculă, dar nu cred că vor să le arăt utilaje de-ale lor care lucrează pe caniculă în altă parte“, a mai spus viceprimarul. Întrebat de ce primăria nu a anunțat din timp începerea asfaltării de ieri și faptul că se decopertează în zona cu probleme, în timp ce comunică informații mult mai puțin utile, cum ar fi distribuirea ajutoarelor alimentare, Genoiu a precizat că nu a fost sigur că Delta va face ceea ce spusese cu o zi în urmă. „După episodul de la început, cu asfaltarea dintre Piață și Universitate, nu am mai avut încredere că se vor ține de cuvânt“, a spus el. Atunci Genoiu anunțase că asfaltarea va începe ziua următoare, lucru care nu s-a mai întâmplat, Delta invocând ora târzie a recepționării unui aviz pentru lucrări.

Încep să se miște lucrurile

Viceprimarul a declarat că Delta se angajase să finalizeze până ieri-seară turnarea primului strat de asfalt pe ambele benzi de pe tronsonul Viitorul – Rotonda pe sensul de circulație către Centru. Firma a început de ieri-dimineață asfaltarea între Viitorul și Institut cu banda a doua. Astăzi, Delta ar trebui să înceapă asfaltarea celui mai dificil traseu, zona cuprinsă între Lidl și Podul Electro, tot pe sensul de circulație către Centru. De asemenea, este vorba despre asfaltarea ambelor benzi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS