14.5 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAu trecut pe roșu și au rămas fără permis

Au trecut pe roșu și au rămas fără permis

Mai mulți șoferi au rămas fără permisele de conducere după ce au trecut pe culoarea roșie a semaforului (Foto: GdS)
Mai mulți șoferi au rămas fără permisele de conducere după ce au trecut pe culoarea roșie a semaforului (Foto: GdS)

Polițiștii Biroului Rutier Craiova au ieșit în trafic, ieri, pentru a-i sancționa pe șoferii care nu respectă semnificația culorilor semafoarelor, iar în numai patru ore au depistat 12 șoferi care au trecut pe roșu.

O amendă de 420 de lei și permisul de conducere suspendat pe o perioadă de 30 de zile. Aceasta este sancțiunea primită ieri de 12 șoferi care au fost depistați de agenții Biroului Rutier Craiova intrând în intersecții pe culoarea roșie a semaforului. Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj spun că agenții de la Poliția Rutieră au acționat în zonele din Craiova unde s-au înregistrat accidente rutiere grave. „Polițiștii au organizat o acţiune ce a avut drept scop conştientizarea conducătorilor auto cu privire la riscurile la care se expun în situaţia în care nu respectă prevederile legale şi încalcă regulile de circulaţie referitoare la semnificaţia culorilor semafoarelor electrice aflate în funcţiune. Poliţiştii rutieri au acţionat în zona principalelor intersecţii semaforizate unde s-au produs accidente rutiere în ultimii ani, mai exact pe Calea Severinului, bulevardul Dacia, Calea București, strada A.I. Cuza şi bulevardul Știrbei Vodă, dar și în alte zone aglomerate unde unii conducători auto apasă pedala de acceleraţie şi forţează semaforul electric“, au precizat polițiștii din cadrul IPJ Dolj.
Astfel, la ora 10.30, polițiștii de la Rutieră și-au instalat unul din Loganuri pe Calea Severinului, pe sensul către Filiași, înainte de semafoarele de la intersecția cu bulevardul Dacia. Șoferii au fost filmați în timp ce treceau pe roșu și au fost opriți și sancționați după intersecție, de un alt echipaj de polițiști.
Aproape toți au susținut că, de fapt, ei au trecut pe galben, nu pe roșu. De exemplu, Bodo Attila, un bărbat care conducea o autoutilitară Ford înmatriculată în Harghita, a explicat că a intrat în intersecție cu viteză, pe culoarea galbenă a semaforului, și nu a încălcat prevederile legale. „Eu am văzut galben și am trecut pe galben cu viteză. După lege, nu am voie să frânez brusc când e galben și tocmai de aceea am trecut. O să contest sancțiunea, pentru că eu circul prin toată țara, asta e meseria mea și nu îmi permit să îmi ia carnetul pentru 30 de zile. Rămân fără serviciu“, a explicat șoferul harghitean.
De asemenea, un șofer care a trecut pe culoarea roșie a semaforului în aceeași intersecție s-a ales cu permisul suspendat, deși nu îl avea la el. Avea în schimb un permis emis de autoritățile din Kuweit, document care nu l-a ajutat prea mult. Degeaba a explicat șoferul că permisul de conducere emis de autoritățile române i-a fost reținut pentru că, potrivit legii, nu poate avea două astfel de documente. În baza de date figura ca deținător al unui permis de conducere românesc, astfel că documentul i-a fost suspendat pe o perioadă de 30 de zile pentru nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului.

12 șoferi au rămas fără permisele de conducere

În urma acțiunii polițiștilor craioveni, au fost sancționați 30 de șoferi care au încălcat normele Codului Rutier, valoarea totală a sancțiunilor fiind de 12.000 de lei. Dintre acestea, 12 amenzi au fost date pentru nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului electric, iar alte trei pentru nerespectarea semnificației culorii galbene. De asemenea, cei 12 șoferi amendați au rămas şi fără permisele de conducere, care le-au fost suspendate pe o perioadă de 30 de zile. Polițiștii din cadrul IPJ Dolj spun că, de la începutul anului, 147 de şoferi au fost sancționați pentru că au pătruns în intersecţii deşi semaforul electric arăta culoarea roșie.
Regulamentul de aplicare a Codului Rutier prevede că semnalul de culoare roșie interzice trecerea, iar autovehiculul trebuie oprit înaintea marcajului pentru oprire sau pentru trecerea pietonilor, iar în lipsa acestora, în dreptul semaforului.
Când semnalul de culoare galbenă apare după semnalul de culoare verde, șoferul care se apropie de intersecție nu trebuie să treacă de aceste marcaje sau semafor decât dacă la apariția semnalului galben nu poate opri vehiculul în condiții de siguranță.
Potrivit Codului Rutier, nerespectarea semnificației culorii galbene se sancționează cu o amendă între 210 și 315 lei. Pentru nerespectarea culorii roșii a semaforului, amenda este între 420 și 525 de lei. În plus, permisul de conducere se suspendă pe o perioadă de 30 de zile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS