14.5 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPercheziții la vânzătorii de etnobotanice

Percheziții la vânzătorii de etnobotanice

În urma perchezițiilor de ieri-dimineață, 15 persoane au fost ridicate și duse la audieri, la sediul DIICOT din Craiova (Foto: GdS)
În urma perchezițiilor de ieri-dimineață, 15 persoane au fost ridicate și duse la audieri, la sediul DIICOT din Craiova (Foto: GdS)

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Craiova, împreună cu ofiţerii antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, au făcut, ieri-dimineață, 33 de percheziții domiciliare în municipiu și două localități învecinate. Au fost vizați membrii unui grup infracțional organizat care se ocupau cu vânzarea de substanțe etnobotanice.
Gruparea s-ar fi format în perioada ianuarie-februarie 2015 şi cuprinde între 20 și 25 de persoane. Membrii grupării procurau din ţară şi din străinătate, în special din Spania, substanţe care conţin canabis sintetic, pe care le amestecau cu diverse plante medicinale, cum ar fi salvia, dar şi cu diferiţi diluanţi, obţinând astfel un produs cu efecte psihoactive. Substanţele erau vândute la un preţ de 10 lei/pliculeţ de 0,1-0,2 grame. După percheziții, oamenii legii au ridicat și dus la audieri 15 persoane, iar până ieri după-amiază, procurorul dispusese reținerea pentru 24 de ore a patru suspecți. Aceștia sunt acuzați de constituire a unui grup infracţional organizat şi efectuarea de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.
În ultimii ani, oamenii legii au destructurat mai multe grupări care se ocupau cu vânzarea de etnobotanice în Craiova. În urmă cu un an, pe 9 iulie, ofițerii BCCO au făcut 21 de percheziții în Craiova, ulterior fiind reținuți 13 inculpați acuzați de efectuarea de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive şi trafic intern de droguri de risc.
Mai exact, aceștia ar fi procurat din Slatina şi din străinătate diferite cantităţi de droguri de risc, precum şi etnobotanice, pe care le-au vândut în Craiova. Oamenii legii au identificat aproximativ 150 de consumatori care au fost audiați în acest dosar.
În ianuarie 2014, procurorii DIICOT din Timișoara au dispus efectuarea mai multor percheziții în Craiova, pentru destructurarea unui grup infracțional. Suspecții au fost acuzați că, în perioada septembrie 2013 – ianuarie 2014, au efectuat mai multe transporturi de droguri și produse cu efect psihoactiv (etnobotanice) din Spania, pe care le-au comercializat în Craiova şi Timişoara.
De asemenea, la sfârșitul lunii ianuarie, anul acesta, nouă craioveni au fost condamnați definitiv pentru comercializarea de etnobotanice. Pedepsele au fost cuprinse între doi ani de închisoare cu executare și un an și patru luni de închisoare cu suspendare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS