15 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLectură în aer liber la „Pătura care citește“

Lectură în aer liber la „Pătura care citește“

Craiovenii s-au lăsat prinși de mirajul lecturii pe păturile colorate puse la dispoziție de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman“, în cadrul evenimentului cultural „Pătura care citește“. Fie că erau la plimbare sau în drum spre casă, iubitorii cuvintelor adunate în volume și-au găsit răgazul de a poposi pe iarbă și de a se apleca asupra unui volum. „Mi se pare interesantă și lăudabilă inițiativa Bibliotecii Județene. Începem și noi să semănăm cu Occidentul. Sper ca acest eveniment să se repete, să ia amploare. Am ales pentru acest popas literar un volum despre Rembrandt și lucrările sale ce sunt expuse în marile muzee“, a spus Lidia Marin.
Oamenii au uitat de problemele cu care se confruntă zilnic, găsindu-şi refugiul în cărțile alese din maldărul de volume aşezate în numeroasele cutii de pe iarbă. „Este o inițiativă deosebită, splendidă, binevenită. Este un prilej bun de a ne relaxa, de a lăsa grijile deoparte“, a spus Gheorghiţa Şerban.
„Pătura care citește“ i-a cucerit chiar și pe cei mici, care au avut prilejul să-și facă un prieten nou, cartea. Și-au ales de pe măsuța plină cu povești îmbrăcate în coperte colorate, volume cu titluri interesante. „Povestea lui Păcală mi-a atras atenția. E foarte frumos să citești, și, în plus, îți îmbogățești vocabularul cu expresii noi“, ne spune Anca, în vreme ce alt prichindel recunoaște că nu știe să citească, dar spune că „ador să mă uit pe cărticele cu povești“.
Deși romanele, poveștile sau piesele de teatru au fost vedetele „Păturii care citește“, lectura a fost întreruptă pe alocuri de spectacole oferite de elevii de la Liceul de Arte „Marin Sorescu“, dar și de muzica trupei Random.
Cu ultimele acorduri, cărțile s-au redeschis, iar versurile adunate în poezii s-au făcut auzite prin glasul Anei Maria Gabriela Grigore, o tânără scriitoare, care le-a împărtășit celor prezenți experiența sa din lumea literelor și le-a recitat din ultimul său volum, „Chemări de adio“.
Au făcut un popas cultural în lumea cărților, pe păturile de pe pajiștea verde, și scriitorii locali Carmen Zamfirescu și Florian Olteanu.
După lăsarea serii, cărțile s-au întors în cutii în luminile lampioanelor lansate de craiovenii prezenți la eveniment.
„Ne bucurăm că iubitorii de lectură s-au oprit și s-au arătat interesați. Încercăm să arătăm, prin organizarea acestor proiecte moderne, că arta, cultura nu stau închise într-o încăpere, ci se pot exprima în orice spațiu“, a precizat Mădălina Florescu, purtător de cuvânt al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS