18.3 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinReguli simple pentru cumpărături inteligente

Reguli simple pentru cumpărături inteligente

Un sondaj recent efectuat la solicitarea unui canal de televiziune dedicat cumpărăturilor a relevat faptul că, în medie, femeile au în garderobă 22 de obiecte sau accesorii vestimentare pe care nu le folosesc, dar nici nu le aruncă. Vă propunem câteva reguli simple de urmat pentru a face cumpărături inteligente şi pentru a fi sigură întotdeauna că veţi purta ceea ce vă achiziţionaţi.

Vă simţiţi cu musca pe căciulă că aveţi aruncate prin dulap haine pe care vă amintiţi că le-aţi cumpărat, dar nu le-aţi purtat niciodată? Vi s-a întâmplat să cumpăraţi o bluză pe care nu aţi purtat-o niciodată, dar aţi luat-o pentru că arăta bine pe manechin? Sau poate vă simţiţi vinovată din cauza pantofilor achizionaţi doar pentru că erau la reduceri, dar pe care nu i-aţi încălţat niciodată pentru că sunt incomozi din cauza tocurilor foarte înalte? Ei, bine, nu sunteţi singura în această situaţie, dacă ţinem seama de sondajul realizat de canalul de televiziune QVC din Marea Britanie, care arată că în garderoba oricărei femei există 22 de obiecte nefolosite, dar păstrate cu sfinţenie. Potrivit sondajului, cumpărăturile făcute în grabă sunt principalul motiv pentru acest „record“, blugii fiind hainele pe care femeile le cumpără cel mai des sub impulsul momentului. Nu este deci de mirare că statisticile arată că în fiecare an femeile cheltuiesc miliarde de euro pe obiecte vestimentare pe care nu le poartă niciodată – în medie o femeie irosind aproximativ 350 de euro anual numai pe haine.
Propuneţi-vă deci să nu mai faceţi astfel de greşeli, ci să vă echilibraţi bugetul cumpărând doar ce vă trebuie, când vă trebuie. Urmând sfaturile pe care vi le propunem, veţi reuşi să vă achiziţionaţi haine pe care le veţi purta şi de care vă veţi bucura.

Mergeţi singură la cumpărături

Prietenele dumneavoastră se dau în vânt să vă vadă cheltuind – este o plăcere specific feminină la care participă şi ele indirect prin faptul că vă însoţesc. Problema este că nu vă vor spune niciodată părerea lor sinceră atunci când probaţi ceva şi vă vor convinge să cumpăraţi un lucru, chiar dacă nu vă stă bine. Pentru a evita o astfel de situaţie, mergeţi singură la cumpărături, faceţi-vă o listă cu ceea ce aveţi nevoie şi, cel mai important, mergeţi la shopping cu bani gheaţă. Lăsaţi cardurile acasă pentru că acestea nu vă ajută deloc, dimpotrivă, vă încurajează să faceţi mai multe cumpărături.

Probaţi hainele

Femeile ştiu că sistemul de dimensiuni variază de la producător la producător, dar, chiar şi aşa, îşi închipuie deseori că îşi pot da seama cum le vine o anumită haină dacă doar ţin umeraşul în faţa corpului, fără a proba. Această practică este cât se poate de greşită, căci totul trebuie probat. Dacă vreţi să vă cumpăraţi o pereche de pantaloni eleganţi pentru birou sau o rochie lungă, când probaţi aceste obiecte vestimentare luaţi cu dumneavoastră şi pantofii pe care intenţionaţi să îi purtaţi – astfel veţi putea analiza ţinuta în totalitate şi veţi alege haine cu lungimea potrivită. Pe de altă parte, probatul hainelor este cu atât mai important dacă vă faceţi cumpărăturile într-un magazin vintage, pentru că dimensiunile şi croiala s-au schimbat foarte mult de-a lungul vremii.

Cumpăraţi haine potri-vite conformaţiei actuale

Nu vă cumpăraţi niciodată haine cu un număr sau două mai mici în ideea că veţi slăbi şi veţi încăpea în ele la un moment dat. Ştiţi foarte bine că aceasta este doar amăgire. Chiar dacă intenţionaţi să ţineţi o cură de slăbire, atunci când mergeţi la cumpărături luaţi haine pe măsura dumneavoastră actuală. Iar când veţi reuşi să scăpaţi de kilogramele în plus, răsplătiţi-vă atunci cu o zi de shopping pentru noua siluetă.

Se potrivesc obiectele stilului de viaţă?

Înainte de a vă cumpăra ceva, gândiţi-vă bine dacă res-pectivul obiect se potriveşte stilului de viaţă pe care îl aveţi. Luaţi-vă pantofi cu tocul înalt doar dacă ştiţi că îi puteţi purta şi la serviciu – astfel veţi evita achiziţionarea unei perechi de încălţăminte prea „specială“ sau nepotrivită pentru mediul în care lucraţi. Alt exemplu ar fi să nu vă cumpăraţi obiecte vestimentare din materiale preţioase dacă ştiţi că veţi sta cu teamă că se vor păta, se vor agăţa sau se vor şifona.

Merită banii?

Dacă obiectul vestimentar pe care îl achiziţionaţi poate fi combinat în mod fericit cu altele pentru a crea mai multe ţinute, atunci se poate spune că valoarea lui creşte, deci investiţia merită făcută. Alte aspecte pe care trebuie să le aveţi în vedere sunt caracterul practic (dacă hainele pot fi spălate şi de mână sau la maşină, nu doar curăţate chimic), textura (materialul din care sunt făcute hainele trebuie să fie natural), finisajele şi croiala. Dacă toate aceste aspecte vă mulţumesc înseamnă că vă plac lucrurile pe care le-aţi cumpărat şi le veţi purta cu drag.

Nu cumpăraţi dacă trebuie făcute modificări

Dacă vă trece prin gând să vă cumpăraţi o jachetă pe care să o strâmtaţi ulterior sau o rochie căreia îi lipseşte un nasture, mai bine renunţaţi pentru că nu veţi face niciodată modificările de care este nevoie, aşa că respectiva haină va zace în dulap nefolosită. Dacă probaţi o pereche de pantaloni care sunt prea lungi, cumpăraţi-i numai dacă magazinul care îi comercializează face retuşurile gratuit. Dacă nu, renunţaţi şi căutaţi pantaloni în altă parte. Nu vă fie teamă să faceţi alegeri potrivite şi practice pe banii dumneavoastră.

Alte sfaturi practice

Alegeţi haine care să fie în concordanţă cu stilul vestimentar pe care îl adoptaţi în general şi menţineţi-vă imaginea pe care o afişaţi.
Nu cumpăraţi duplicate sau modele foarte asemănătoare de haine şi încălţăminte. Interesaţi-vă de politica de returnare a hainelor practicată în magazin – în mod normal, obiectele vestimentare pot fi schimbate în decurs de câteva zile dacă eticheta este intactă şi dacă mai aveţi bonul cu care le-aţi achiziţionat.
Cumpăraţi-vă haine doar după ce v-aţi gândit foarte bine şi aţi identificat cel puţin o ocazie pentru a le purta în viitorul apropiat.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU