18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinCrăciunul pe mapamond

Crăciunul pe mapamond

Atmosfera sărbătorească de Crăciun începe să plutească tot mai mult în aer şi, ca în fiecare an în această perioadă, ne grăbim să alegem cadourile pentru cei dragi, dar şi preparatele cele mai gustoase cu care să  încântăm papilele gustative ale invitaţilor.

Crăciunul se apropie cu paşi repezi şi încep pregătirile frenetice pentru una dintre cele mai aşteptate sărbători ale anului. În această perioadă, fiecare familie din lume savurează bucatele tradiţionale, pregătind cu grijă preparatele pe care le vor servi invitaţilor. Iar dacă la noi carnea de porc este la loc de cinste, în alte colţuri ale planetei, masa de Crăciun pare a fi ceva mai uşoară. De exemplu, în Polonia şi Republica Cehă cina tradiţională este compusă dintr-o supă de ciuperci, hering sau crap, ouă şi multe tipuri de legume. La fel stau lucrurile şi în Ungaria, unde doamnele pregătesc peşte fiert sau la cuptor, legume şi o pâine specială, cu seminţe de mac, dar vecinii noştri nu pierd ocazia de a savura o friptură de porc sau de curcan bine rumenită sau o felie de cozonac cu nuci. Peştele este la loc de cinste şi în Portugalia, unde în meniul principal regăsim file de merluciu cu cartofi fierţi şi conopidă.

Obiceiuri şi obiceiuri

Indiferent că este vorba de carne de pui, porc sau peşte, de fiecare dată diferenţa este dată de condimentele asociate acestora. În Statele Unite, Marea Britanie, Australia, deşi se consumă carne de curcan, care este, după cum se ştie, o carne uşoară, există tradiţia să se pregătească umpluturi cu şuncă, mortadella, cârnaţi, din amestecuri nelipsind ouăle sau pesmetul, care măresc considerabil aportul caloric al preparatului. În Spania, de Crăciun, la miezul nopţii, familia se reuneşte în jurul mesei pline de delicatese, unde homarul, mielul sau porcul sunt la loc de cinste. Nu lipseşte supa, de obicei din peşte, iar fructele de mare, brânzeturile, şunca şi pateurile completează meniul. De altfel, spaniolii s-au remarcat dintotdeauna prin orele târzii la care se aşază la masă, cina clasică nefiind servită înainte de ora zece, în timp ce prânzul are loc, de obicei, după ora două.

Dulciuri tradiţionale

Un moment foarte special al mesei de Crăciun este cel al desertului. Fiecare popor are propriile dulciuri tradiţionale. De exemplu, orice spaniol care se respectă are în casă, în aceste zile, măcar patru dintre cele mai populare prăjituri de Crăciun, cum ar fi turron, polvorones, mazapan şi mantecados. De asemenea, de pe masă nu lipsesc mandarinele, alunele sau curmalele. În Finlanda, în schimb, printre preferatele copiilor se numără casa din turtă dulce. Britanicii se mândresc cu tradiţionala Christmas Pudding, o bundincă plină cu stafide şi marţipan, în timp ce francezii servesc celebra „Bûche de Noel“, o prăjitură de ciocolată prezentată mesenilor sub formă de buturugă. În Noua Zeelandă, nici o gospodină care se respectă nu uită să le servească invitaţilor tradiţionala prăjitură „Pavlova“ – preparată din bezea şi decorată cu kiwi, căpşune şi frişcă.

Fiecare popor cu ciudăţeniile lui

Cum era şi normal, Crăciunul este însoţit şi de superstiţii, care variază de la popor la popor. De exemplu, la britanici, se spune că atunci când bucătăreasa prepară tradiţionalul Christmas Pudding trebuie să îşi pună o dorinţă atunci când amestecă ingredientele într-un vas, iar mişcarea se face obligatoriu în sensul acelor de ceas. Şi nu doar doamna casei va avea privilegiul să îşi exprime această dorinţă, ci fiecare membru al familiei are dreptul să vină şi să îşi pună o dorinţă. O altă tradiţie curioasă întâlnim în Germania. Nemţii nu pot spune că au terminat de împodobit bradul până nu atârnă în el un castravete învelit în poleială. Castravetele este ascuns într-un loc dificil de descoperit, iar în dimineaţa de Crăciun, copiii pleacă în căutarea castravetelui printre decoraţiunile din brad. Primul care îl va găsi va avea noroc tot anul, nu înainte însă de a-l mânca. În Slovacia şi Ucraina, mâncarea nu este destinată doar consumului, ci se şi… lansează. Capul familiei umple o lingură cu loksa, un amestec din cocă, ou şi seminţe de mac, pe care o lansează spre meseni. Se spune că acela care va fi nimerit de loksa va avea noroc tot anul. În ciuda faptului că majoritatea nu sunt creştini, japonezii sărbătoresc Crăciunul, însă aici această sărbătoare pare mai degrabă dedicată îndrăgostiţilor. Cei mai mulţi tineri ies în oraş să mănânce în restaurante de lux, în Ajunul Crăciunului, iar în cofetării sunt la mare căutare torturile în formă de inimă. Printre specialităţile japoneze de Crăciun se numără puiul teriyaki, gătit la cuptor sau prăjit, sushi, cartofi prăjiţi, wonton.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS