18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinMunca vă poate face fericiţi

Munca vă poate face fericiţi

Vechea vorbă din popor potrivit căreia „munca înnobilează“ este acum confirmată şi chiar completată de cercetătorii americani. În opinia acestora, serviciul este una dintre variabilele care pot influenţa fericirea.

Profesorul american Mihaly Csikszentmihalyi a ajuns la concluzia că munca, pe lângă faptul că înnobilează, îi ajută pe oameni să fie mai fericiţi. Csikszentmihalyi este unul dintre primii cercetători care au abordat noţiunea de „fericire“ din cu totul alt punct de vedere, analizând acest concept din perspectivă economică. Graţie best-seller-ului său „Flow“, a apărut un nou domeniu de cercetare, cunoscut sub numele de „economie a fericirii“. Arta de a te simţi bine şi de a fi mulţumit de propria viaţă este acum propusă drept un indicator economic şi e studiată cu aceeaşi rigoare ştiinţifică acordată unor variabile mult mai raţionale.

În urmă cu ceva timp, prestigioasa revistă Economist a acordat temei „happiness“ (fericirea) o copertă, însă la fel de adevărat este că problema cu motivele ce stau la baza fericirii este foarte veche, Aristotel fiind unul dintre primii învăţaţi care i-au acordat o atenţie deosebită.

 

Fericit la serviciu

 

În urma unui studiu recent realizat pe mai multe grupuri de voluntari, Csikszentmihalyi a ajuns la concluzia că munca este unul dintre principalii factori care pot contribui la fericire. În ciuda faptului că mulţi dintre noi au tendinţa să se plângă de propriul serviciu, în realitate munca „îi fericeşte“ pe oameni, atribuindu-le un rol bine definit şi inserându-i într-un plan social. În plus, munca pare să contribuie decisiv la îmbunătăţirea respectului pentru propria valoare şi „uşurează“ viaţa de gândurile prea serioase. În acelaşi timp, „profesorul de fericire“ propune cititorilor un fel de ghid pentru a fi mulţumiţi şi după ce părăsesc biroul. La prima vedere, acestea sunt recomandări de bun-simţ, care în esenţă se referă la ingredientele de bază pentru o existenţă echilibrată şi liniştită.

În primul rând, este foarte important să avem un hobby, să fim mereu dornici să învăţăm ceva nou, iar seara, la culcare, să nu ne lipsească de pe noptieră o carte suficient de bună încât să reuşească să ne distragă şi să ne transpună într-o lume paralelă. În plus, cercetătorul confirmă din nou importanţa activităţii fizice, vechiul dicton „mens sana in corpore sano“ fiind mai valabil ca niciodată. Specialistul american ne recomandă să facem mereu ceva creativ şi în fiecare zi să dedicăm câteva momente unei forme de artă, fie ascultând muzică, fie vizitând o expoziţie de pictură, fie citind un volum de poezii.

Alt ingredient al fericirii este o viaţă socială satisfăcătoare, prezenţa prietenilor fiind de real ajutor pentru a ne face existenţa mai bună.

Şi, în fine, Csikszentmihalyi ne recomandă să învăţăm să trăim clipa, să ne bucurăm de fiecare moment pe care ni-l oferă viaţa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU