11.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024

Scurte stiri

Furtuna puternica la Lupeni


O ploaie puternica, urmata de vânt, care a durat aproximativ 15 minute, a provocat o viitura ce a paralizat luni seara, timp de câteva ore, circulatia pe DN 66 A, intre orasele Lupeni si Uricani. Pe o portiune mica de drum, intr-un timp scurt, apa a ajuns sa depaseasca un metru. Oamenii din zona afectata spun ca viitura venita de pe dealuri a fost atât de puternica incât un drum laturalnic a fost distrus, iar o societate de prelucrare a lemnului din zona a fost inghitita de apa. „Nu am vazut vreodata un debit asa de mare. Apa depasea un metru si jumatate in curtea societatii, iar viitura a venit cu mâl si copaci, a smuls portile unor case si a inundat mai multe gradini“, a declarat Emil Parau, proprietarul societatii de prelucrare a lemnului afectata de viitura. Autoritatile locale din Lupeni sustin ca puhoiul a coborât de pe dealuri si a maturat tot fânul si iarba proaspat cosita de momârlani, iar apoi a acoperit o buna parte din drum. Pagubele produse nu au fost foarte mari, iar apa s-a retras destul de repede, asa incât circulatia a fost reluata in câteva ore. (D.M.)


Stema pentru judetul Gorj


Judetul Gorj va avea in curând o noua stema. Conducerea Institutiei Prefectului a desemnat o echipa condusa de subprefectul Constantin Dumitrescu pentru a fi elaborata, in cel mai scurt timp, stema judetului. Impreuna cu specialisti in heraldica, angajatii prefecturii vor stabili ce va simboliza de acum inainte judetul. Inainte de 1989, pe stema Gorjului se aflau un cerb si câteva elemente ce reprezentau activitatea din minerit si energie. (E.M.)


O scoala din Petrila asteapta modernizarea


Elevii care invata la Scoala Generala nr. 5 din Petrila asteapta modernizarea institutiei, inca de anul trecut, când a fost câstigat proiectul PHARE in valoare de aproximativ 7,5 miliarde de lei vechi, insa abia acum au loc licitatiile. Aceasta scoala ar putea deveni una dintre cele mai moderne unitati de invatamânt din judetul Hunedoara, dupa ce autoritatile locale impreuna cu Inspectoratul Scolar Judetean Hunedoara vor demara lucrarile. „Din câte stiu, la aceasta ora se desfasoara licitatiile pentru lucrarile ce urmeaza sa fie executate la scoala, dar deocamdata nu stim când vor incepe“, a spus Robert Hummel, directorul Scolii Generale nr. 5 din Petrila. Conform proiectului, scoala ar urma sa fie reamenajata, dotata cu tâmplarie din termopan, parchet, mobilier nou, iar acoperisul va fi reconstruit. De astfel de proiecte au mai beneficiat si alte scoli din Valea Jiului, insa la acestea lucrarile au inceput de anul trecut si sunt aproape finalizate. (D.M.)


Indemnizatia pentru cresterea copilului vine si pe card


Persoanele aflate in concediu pentru cresterea copilului in vârsta de pâna la doi ani vor avea din aceasta luna noi optiuni pentru a putea intra in posesia indemnizatiilor cuvenite. Cele aproximativ 3.200 de mame si cei 900 de tati doljeni care isi ingrijesc bebelusii nu vor mai fi nevoiti sa astepte postasul pentru a le aduce banii cuveniti. Reprezentantii Directiei pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala (DDFSS) Dolj au semnat in aceste zile protocoale cu CEC Craiova, dar si cu Banca Comerciala Româna, carora le-au inmânat deja baza cu toate persoanele care beneficiaza de indemnizatii. Florian Vlaescu, director executiv al DDFSS Dolj, a mentionat ca persoanele care doresc sa opteze pentru ridicarea banilor de la CEC sau banca este suficient sa se adreseze functionarilor acestor institutii pentru a li se deschide un cont bancar sau a le fi inmânat un card. „Din momentul in care oamenii aleg una dintre aceste posibilitati, noi vom fi instiintati pentru a le alimenta conturile cu indemnizatia lunara cuvenita“, a adaugat Vlaescu. (A.C.D.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS