10.9 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinBucataria japoneza - elixirul tineretii

Bucataria japoneza – elixirul tineretii

Dupa ce mai multi ani s-a crezut ca dieta cea mai buna este cea mediteraneana, in ultima vreme, specialistii par sa se fi razgândit. Daca vreti sa va protejati sanatatea, sa traiti mult si sa va pastrati silueta fara batai de cap, este bine sa renuntati la obiceiurile dumneavoastra culinare si sa adoptati stilul de viata japonez.


Aceasta este ultima moda de peste Ocean, care cucereste acum si Europa, si care, dupa cinematograf, haine si benzi desenate, impune stilul japonez si in bucatarie. Principiul fundamental de care trebuie sa tineti cont in bucataria orientala este cel de „Hara hachi bunme“, altfel spus sa va ridicati de la masa sau sa va opriti din mâncat atunci când v-ati saturat in proportie de 80 la suta. Pentru a reusi, este suficient sa mâncati mai incet si sa savurati mâncarea, permitând creierului dumneavoastra sa tina pasul cu stomacul. Atunci când „infulecati“ mult prea repede va saturati doar atunci când deja ati mâncat prea mult. Bineinteles ca important este ceea ce puneti pe masa. In bucataria japoneza, exista sapte ingrediente in jurul carora se invârte toata alimentatia: pestele, legumele crude, soia, orezul, spaghetele, ceaiul si fructele. De generatii intregi, aceste elemente sunt puncte de referinta, care nu lipsesc de pe masa nici unui japonez, in bucataria carora nu domneste doar varietatea, ci si lejeritatea si grija pentru preparare.


Bucataria japoneza – mana cereasca pentru sanatate


Ce se intâmpla daca urmati o dieta alimentara japoneza? Mai intâi de orice, veti trai mai mult. Femeile japoneze sunt cele mai longevive din lume, ele traind in medie 87 de ani si, in general, se prezinta foarte bine pentru vârsta lor, pastrându-si o piele elastica, chiar si la vârste inaintate. In plus, populatia obeza in Japonia reprezinta mai putin de trei la suta, opus locuitorilor din Occident. De exemplu, doar in Statele Unite, procentul persoanelor obeze este de 30 la suta, in timp ce 60 la suta din populatie este supraponderala. In Europa, majoritatea copiilor sunt obezi. Acestia ramân supraponderali si la vârste adulte. Asadar „japanese style“ este cam tot ce e nevoie. Nu este vorba de o dieta in adevaratul sens al cuvântului si nici nu trebuie sa faceti cine stie ce sacrificii. Cert este ca rezultatele se vor vedea repede. Este suficient sa introduceti incet, incet unele elemente din bucataria japoneza. Un element fundamental de care nu trebuie sa uitati si care nu trebuie sa lipseasca din obiceiurile dumneavoastra alimentare este ceaiul verde, o bautura cu proprietati miraculoase care usureaza „munca“ stomacului si a intestinului, purifica, combate radicalii liberi, ajuta sa eliminati grasimile in exces si poate fi consumata in cantitati mari fara sa provoace probleme. Bineinteles ca nu e doar bucataria usoara si sanatoasa care ii ajuta pe japonezi sa se mentina in forma. In general, acest popor se misca mult si chiar si intr-un oras haotic cum este Tokyo prefera sa se deplaseze pe jos sau cu bicicleta, ceea ce, fara indoiala, ii ajuta sa se mentina in forma.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS