18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinSampania - tactica de savurare

Sampania – tactica de savurare

Când spui „sampanie“, te gândesti la un vin de lux. Sampania este, fara indoiala, vinul preferat la ocazii, este vinul aniversarilor. Nici un alt vin nu este asociat cu buna dispozitie si festivitatile, in aceeasi masura ca sampania.


Scurt istoric


Istoria sampaniei incepe acum 300 de ani. Dom Perignon, un calugar benedictin care se ocupa de cramele dintr-o manastire situata in regiunea istorica Champagne din Franta, a perfectionat tehnica realizarii acestei bauturi. In anul 1743, Claude Moet a transformat aceasta manastire intr-o vinarie de mare renume. Cea mai buna sampanie produsa in vinariile sale poarta acum numele calugarului care a creat-o. Sampania este produsa din soiurile de struguri negri Pinot Noir, Pinot Meunier si albi Chardonnay, cultivate in solurile calcaroase ale regiunii Champagne, din nord-estul Frantei. Numai vinul produs in aceste podgorii poate fi numit „Champagne“, fiind singura zona din lume care intruneste combinatia perfecta intre conditiile climatice si cele geologice. Vinurile spumoase produse in alte parti ale lumii, folosind aceleasi soiuri de struguri si aceeasi tehnologie de fabricatie, pot fi identificate dupa mentiunea inscrisa pe eticheta: „preparat dupa metoda champenoise“.


Pregatirea sticlei inainte de a fi desfacuta


Se lasa sa se „linisteasca“ intr-un spatiu racoros, intunecat. Sampania nu se introduce in frigider decât in ziua in care urmeaza sa fie desfacuta, recomandabil cu o jumatate de ora inainte. Sampania nu trebuie bagata niciodata in congelator, pentru ca i se va deteriora gustul. Cea mai buna metoda pentru a raci o sticla cu sampanie este introducerea acesteia intr-o frapiera umpluta cu un amestec de apa (doua treimi) si gheata (o treime). In paharul in care se serveste sampania nu se pune niciodata gheata. Temperatura ideala la care trebuie servita aceasta bautura speciala este intre opt si zece grade Celsius.


Desfacerea sticlei


Mai intâi se indeparteaza suficient de multa folie protectoare incât dopul sa fie dezvelit complet. Acesta este protejat de o sârma care este rasucita intr-o parte sub forma unui mâner. Intotdeauna sticla trebuie indreptata spre tavan, pentru a evita accidentele neplacute. O data ce a fost indepartata sârma, gâtul sticlei trebuie tinut ferm cu o mâna, in timp ce dopul se apuca ce cealalta mâna. Sticla se rasuceste usor. Când dopul a inceput sa iasa, acesta trebuie impins usor cu degetele. Sticla de sampanie nu trebuie agitata inainte de a fi desfacuta.


Paharele pentru sampanie


De preferat pentru servirea acestei bauturi festive sunt paharele transparente cu picior, care lasa sa se vada culoarea sampaniei si bulele acesteia. Potivit cunoscatorilor, paharele de cristal cu picior si cu marginile usor arcuite in interior sunt ideale, deoarece acestea duc la pastrarea acidului pentru o mai lunga perioada de timp. Paharul nu trebuie umplut tot, ci doar doua treimi din acesta. Se folosesc paharele cu picior pentru ca bautura sa nu fie repede incalztita de temperatura mâinii.


Cum se toarna sampania


Se ridica paharul intr-o mâna si sticla in cealalta si se apleaca amândoua intr-o parte, lasind bautura sa se scurga incet, pe marginea paharului. Acest artificiu impiedica bulele sa creeze o spuma densa. Din cauza efervescentei, dar si a contrastului de temperatura dintre bautura rece si paharul ceva mai cald, sampania va umple imediat paharul cu spuma. Initial se toarna o cantitate mica in fiecare pahar, urmând ca ulterior acestea sa fie umplute.


Cum se bea sampania


Este recomandat intotdeauna ca paharul sa fie tinut de picior pentru ca bautura sa fie mentinuta la temperatura optima. Continutul paharului nu se da peste cap. Fiecare inghititura trebuie bauta incet si savurata. Pentru a aprecia cu adevarat gustul, se ia o mica inghititura si se plimba incet prin gura timp de câteva secunde.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII