15 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTârg de Crăciun la Târgu Jiu

Târg de Crăciun la Târgu Jiu

Aproximativ 40 de meşteri populari au venit la Târgu Jiu, pentru a participa la Târgul organizat anual de Crăciun.

Olari, meşteri care pictează icoane pe sticlă sau pe lemn, artişti populari care sculptează în lemn, dar şi meşteri care fac săpun natural au venit la Târgu Jiu din mai multe judeţe ale României, în speranţa că îşi vor vinde produsele hand made. Târgul se desfăşuară în perioada 11-19 decembrie la Târgu Jiu şi aici se găsesc decoraţiuni de Sărbători, obiecte de pielărie, ţesături, covoare, sculptură în lemn, diverse podoabe, împletituri manuale, ceramică, icoane şi cadouri. La târg, sunt prezenţi şi meşterii care comercializează turtă dulce. Bărbaţi şi femei, tineri sau mai bătrâni, meşterii populari sunt cei care păstrează din generaţie în generaţie secretele diverselor meşteşuguri. Ion Rătezeanu, cunoscut meşter olar născut şi crecut la Găleşoaia, Maria Dinoiu, ţesătoare vestită şi peste hotarele României, ambii din Gorj, sunt mândri că mai pot realiza obiecte de artă populară.

Prilej de a-şi vinde produsele

Meşterii veniţi atât din Gorj, cât şi din judeţe precum Argeş, Harghita, Covasna, Dâmboviţa etc. învie meşteşuguri de mult uitate şi îmbie trecătorii cu obiecte autentice. Meşterii luptă cu prejudecăţile, cu criza financiară şi kitschurile de pe piaţa de consum. Meşteşugul cu toate secretele sale este transmis din tată în fiu, dar acum mulţi dintre meşterii populari nu mai au cui să transmită tot ceea ce ştiu să facă. Tinerii şi-au pierdut de mult interesul pentru arta populară, din ce în ce mai puţini dorindu-şi să înveţe cum se sculptează lemnul sau cum se lucrează lutul.
„A participa la târg este un lucru foarte bun pentru că aici mai vindem câte ceva. Încercăm să nu lăsăm să moară tradiţiile, oamenii nu prea caută obiectele noastre, dar măcar în această perioadă pot încerca să facă un dar altfel. Deja ne-am învăţat că femeile preferă oalele din inox sau alt metal în defavoarea celor din lut. Doar cine nu a gătit niciodată într-o oală de pământ nu cumpără“, a spus Ion Rătezeanu, meşter olar.

Idei pentru cadouri

În ciuda temperaturilor scăzute, târgujienii au ieşit la cumpărături. „Am venit pentru că mi-a spus un prieten că au venit meşterii. Trebuie să cumpăr câteva cadouri pentru că vine Moş Crăciun. Ceea ce au aceşti oameni este special. Abia aştept să găsesc o icoană pictată pe lemn şi câteva obiecte hand made pentru iubita mea“, a spus Marius Vâlceanu din Târgu Jiu.
„Am cumpărat câteva globuri din lut, sunt foarte frumoase. Le vom agăţa în brăduţul de Crăciun. Vom mai căuta şi nişte săpun natural pentru curăţarea tenului. Eu apreciez ceea ce fac meşterii populari. Puţini oameni mai păstrează vii aceste meşteşuguri şi ar trebui ca şi tinerii să aibă curiozitatea măcar de a se interesa cum este să faci o cană din pământ sau să ţeşi o cuvertură, aşa cum făceau bunicile. Mulţi spun că aceste produse sunt scumpe, dar nimeni nu se gândeşte cât de greu este să le faci“, a afirmat Elida Ciobanu din Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS