16.2 C
Craiova
marți, 28 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPuţine cabinete de asistenţă psihopedagogică

Puţine cabinete de asistenţă psihopedagogică

În unităţile şcolare din judeţul Gorj există, potrivit reprezentanţilor Centrului Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică (CJAP) Gorj, prea puţine cabinete de asistenţă psihopedagogică. În cele câteva sute de unităţi şcolare există doar 27 de astfel de cabinete, unde elevii pot beneficia de consiliere din partea unui psiholog. Anul trecut existau 23 de cabinete, iar anul acesta au mai fost înfiinţate patru.

„Sunt prea puţine şi intenţionăm să avem cât mai multe. Este în beneficiul elevilor, al şcolii, al sistemului de învăţământ. Consilierea elevilor are scopul de a preveni foarte multe probleme care ar putea apărea: violenţa în unităţile şcolare, abandonul şcolar, absenteismul. În mediul rural, există doar câteva cabinete, sunt anumite condiţii în care se pot înfiinţa astfel de cabinete de consiliere şcolară. Avem la Motru trei, la Bumbeşti Jiu, două, la Rovinari, trei. Comune în care există un cabinet de asistenţă psihopedagogică sunt Mătăsari, Peştişani şi Bâlteni“, a spus Ovidiu Bican, secretarul CJAP Gorj.

Cabinete şcolare de asistenţă psihopedagogică se organizează în unităţi şcolare mari, care au minimum 800 de elevi.

Unităţile şcolare care au mai puţin de 500 de elevi vor fi grupate pentru constituirea unui cabinet interşcolar de asistenţă psihopedagogică. Profesorii încadraţi la CJAP Gorj au următoarele atribuţii: consiliază elevii, părinţii şi cadrele didactice în probleme legate de cunoaşterea şi autocunoaşterea elevilor, adaptarea elevilor la cerinţele şcolii şi adaptarea activităţilor din şcoală la cerinţele elevilor. De asemenea, au un rol important în optimizarea relaţiilor elev – elev, elev – profesor, şcoală – familie, şcoală – comunitatea locală, în prevenirea şi diminuarea factorilor care conduc la eşec şcolar sau tulburări de comportament, prevenirea şi diminuarea stărilor de disconfort psihic, prevenirea şi diminuarea abandonului şcolar.

În viitor, reprezentanţii CJAP Gorj aşteaptă ca din ce în ce mai mulţi directori de şcoli şi grădiniţe să solicite înfiinţarea unor astfel de cabinete.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS