20.6 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSecretul de stat a explodat

Secretul de stat a explodat

Un transformator de înaltă tensiune al Hidroelectrica din Drobeta Turnu Severin a explodat marţi noapte, din cauza unui scurtcircuit.

MEHEDINŢI. Locuitorii cartierului severinean Gura Văii au tras o spaimă soră cu moartea marţi noapte, după ce, la mai puţin de 200 de metri de casele lor, pe malul Dunării, un transformator al Hidroelectrica a explodat şi a luat foc din cauza unui scurtcircuit electric. „S-a auzit o bubuitură şi s-a luminat tot cartierul Gura Văii. Flăcările s-au înălţat peste zece metri. Noi am crezut că a sărit în aer staţia PECO. Am venit repede aici şi am văzut că ardeau stâlpii de înaltă tensiune de la Hidroelectrica“, a declarat Mihai Micşoniu, martor. „Am crezut că este cutremur. S-au clătinat casele şi am sărit pentru că nu am ştiut ce se întâmplă. Ne-am gândit că s-ar fi putut rupe şi barajul“, a declarat Vintilă Tudose.
Trei echipaje de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta“ au acţionat câteva ore cu apă şi spumă pentru răcirea celor 40 de tone de ulei din rezervoarele transformatorului. „Detaşamentul Drobeta Turnu Severin a intervenit cu trei autospeciale pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un transformator de 500 MVA aparţinând Sucursalei de Transport Electric Craiova, Centrul de Transport Drobeta Turnu Severin, staţia 400/220 KV Porţile de Fier I. Defecţiunea produsă la transformatorul nr. 2 a avut la origine un scurtcircuit electric. În urma defecţiunii, au intrat în funcţiune sistemele de protecţie automată care au decuplat transformatorul, concomitent cu punerea în funcţiune a instalaţiei fixe de stins incendiu cu apă pulverizată. Intervenţia noastră a constat în răcirea transformatorului pentru a preveni aprinderea uleiului (aproape 40 de tone) folosit pentru răcirea rezervorului“, a declarat Nicuşor Lohon, ofiţerul relaţii cu presa de la ISU „Drobeta“.

Secret bine păzit

Situaţia pare foarte delicată, în jurul Hidrocentralei creându-se o secretomanie bine păzită de jandarmi. „Plecaţi de aici imediat! Nu mai filmaţi, că nu ştiu ce vă fac. Nu aveţi voie nici în stradă să staţi, este interzis“, a spus un jandarm, care a început să împingă ziariştii. Alt jandarm de la  Detaşamentul Drobeta Turnu Severin a intrat în maşină şi a distrus un aparat de fotografiat, motivând: „Dacă nu vă lasă să filmaţi Pavelescu, directorul de la Hidroelectrica, voi nu aveţi ce filma aici“.
Jandarmii au intervenit chiar şi atunci când localnicii care au fost martori la incident relatau ziariştilor ce s-a întâmplat, ameninţându-i că le vor da amenzi. „Noi vorbeam cu ziariştii şi un  jandarm a venit şi ne-a împins şi pe noi, şi pe ziarişti. A spus că nu avem voie să vorbim şi nici să stăm în stradă“, a mai declarat Mihai Micşoniu.
La faţa locului a venit şi un căpitan al Grupului de Jandarmi, care, cu toate că  a fost informat despre atitudinea subalternilor săi, a refuzat să comenteze cele întâmplate.

Aceeaşi reacţie au avut-o şi pompierii
 
După mai multe ore de luptă cu focul, pompierii s-au întors la bază, dar au primit ordin de la inspectorul-şef al ISU „Drobeta“ să nu mai relateze nimic mass-media. Purtătorul de cuvânt Liviu Borugă, căpitan al Inspectoratului, nu a răspuns la telefon. Unul dintre pompierii care au acţionat pentru a răci uleiul din transformator a declarat: „Inspectorul Ion Vintilă, şeful nostru, ne-a ordonat să nu vorbim cu presa. Este vorba despre un obiectiv strategic şi este de interes naţional şi internaţional. Trebuie să fie secret ce se întâmplă acolo“.
Contactat telefonic, inspectorul Ion Vintilă a spus: „Poate a avut loc o explozie din cauza unui scurtcircuit, dar ştirea dumneavoastră va apărea fără interviul nostru“.
Pagubele produse de explozie nu se cunosc încă şi nici dacă a fost afectată producţia de energie electrică a hidrocentralei. Ministerul Economiei şi Comerţului a deschis o anchetă pentru aflarea împrejurărilor în care s-a produs explozia, dar, fiind vorba de un obiectiv strategic, protejat de lege, nimeni nu a spus cu exactitate ce s-a întâmplat la Hidroelectrica. O echipă mixtă formată din specialişti ai obiectivului, pompieri şi poliţişti va efectua cercetări pentru stabilirea exactă a împrejurărilor producerii evenimentului.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS