16.2 C
Craiova
marți, 28 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRampă ecologică în Târgu Jiu

Rampă ecologică în Târgu Jiu

Actuala groapă de gunoi din Târgu Jiu va fi închisă la sfârşitul acestui an, iar munţii de gunoaie vor dispărea. Oraşul de pe Jiu se numără printre primele zece municipii din România care vor avea un depozit ecologic modern, în conformitate cu normele europene.

GORJ. La marginea municipiului Târgu Jiu urmează să fie amenajată o groapă de gunoi ecologică, potrivit unui contract încheiat între primărie şi firma austriacă UEG. Investiţia se ridică la 16 milioane de euro, iar timp de 20 de ani activitatea de depozitare va fi concesionată către UEG. Cele 16 milioane de euro vor fi investite de compania austriacă, iar depozitul va putea fi folosit şi de alte oraşe din judeţul Gorj.
Primăria Târgu Jiu va încasa anual de la firma austriacă o sumă de 50.000 de euro pentru suprafaţa de teren concesionată, la care se adaugă o cotă din suma încasată pentru fiecare tonă de gunoi depozitat. „Ne vom număra printre cele zece oraşe din România care vor avea o groapă de gunoi ecologică, în conformitate cu normele impuse de Uniunea Europeană. Va fi o realizare importantă, care va necesita mulţi bani, investiţi de austrieci. Vechea groapă va fi închisă, pentru că nu corespunde normelor europene de protecţie a mediului înconjurător. Toate gunoaiele vor fi depozitate în noul spaţiu, care va fi gata până la sfârşitul acestui an“, a precizat Constantin Creţan, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Jiu.

38 ha de teren pentru noul depozit

Depozitul de zgură şi cenuşă din localitatea gorjeană Bârseşti va fi noua locaţie a rampei ecologice. Suprafaţa sa va fi de 38 ha, dar, într-o primă etapă, potrivit reprezentanţilor Agenţiei de Protecţie a Mediului, vor fi valorificate doar două hectare. Localitatea Bârseşti este situată la marginea municipiului Târgu Jiu, gunoaiele fiind transportate cu maşini speciale. „Firma din Austria trebuie să obţină acordul integrat de mediu de la Agenţia Regională de Protecţie a Mediului de la Craiova şi apoi va putea începe lucrările la noul depozit. Au nevoie de acest acord pentru că este vorba despre 25.000 de metri cubi de deşeuri pe an care vor fi depozitate aici. Sperăm ca până pe 15 octombrie să demareze lucrările, iar în câteva săptămâni să fie gata. Vechea groapă de gunoi care deserveşte în prezent municipiul Târgu Jiu va fi închisă. Procedura de închidere va demara imediat ce va putea fi folosit noul depozit. Din păcate, este vorba despre foarte multe acte care trebuie făcute de reprezentanţii firmei austriece“, a precizat Gheorghe Fometescu, directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Gorj.
Începând cu anul 2009, noua groapă de gunoi de la Târgu Jiu va deservi şi 14 localităţi adiacente municipiului. Majoritatea depozitelor de gunoi din oraşe precum Turceni, Rovinari, Ţicleni sau Motru vor fi închise.

Târgu Jiu, oraş curat

Locuitorii municipiului Târgu Jiu sunt mulţumiţi de felul în care arată oraşul. „Este curăţenie, mereu văd angajaţii DSC că mătură şi strâng gunoaiele de pe străzi. Plec foarte devreme la serviciu, în jur de ora 6.00, şi ei sunt pe străzi. Parcă şi lumea a început să fie mai educată şi nu mai aruncă la întâmplare gunoiul“, a spus Georgiana Pomagă, de 25 de ani, din Târgu Jiu. „Locuiesc în cartierul Debarcader şi uneori mai sunt gunoaie pe la blocuri, pe scară, sau la ghena unde se depozitează deşeurile. Dar, în general, din fericire, curăţenia este menţinută de DSC. Târgu Jiu este foarte curat în comparaţie cu alte oraşe din Gorj“, a spus Maria Coman, din municipiu. „Ani buni am făcut foarte multe campanii de conştientizare a populaţiei. Am încercat să convingem cetăţenii să nu mai arunce hârtiile şi gunoiul pe stradă. Acum oraşul este curat, sunt pubele, coşuri de gunoi. Este adevărat că mai există şi cartiere unde oamenii aruncă deşeurile la întâmplare, lângă pubele, dar angajaţii primăriei le adună“, a precizat Gheorghe Fometescu, directorul APM Gorj. Un oraş cu mari probleme în ceea ce priveşte curăţenia a fost Târgu Cărbuneşti. Primăria a fost de mai multe ori amendată de comisarii Gărzii de Mediu Gorj din cauza gunoaielor depozitate în locuri necorespunzătoare.

Servicii de salubritate mai scumpe

Serviciile de salubritate şi apa potabilă s-au scumpit în Târgu Jiu prin votul consilierilor locali în luna martie. Direcţia de Servicii pentru Utilităţi Publice practică tarife mai mari la serviciile pe care le prestează. Metrul cub de apă potabilă costă 62 de bani, în loc de 55, iar pentru ridicatul şi transportul gunoiului o persoană plăteşte lunar 2,07 lei în loc de 1,89 cât era până în martie. Chiria lunară pentru un container de gunoi a crescut şi ea, iar la canalizarea menajeră tariful este de 25 de bani pentru fiecare metru cub. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII