14.5 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPedepse reduse pentru cămătarii lui Diculescu

Pedepse reduse pentru cămătarii lui Diculescu

Judecătorii Curţii de Apel Craiova au scăzut pedepsele şi i-au condamnat definitiv pe cei trei inculpaţi care îl şantajau pe dezvoltatorul imobiliar Silviu Diculescu, condamnat şi el la şapte ani de închisoare în alt dosar, de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Alin Constantin, fratele unui magistrat de la Judecătoria Slatina, şi Tudor Constantin, vărul acestuia, au fost arestaţi preventiv pe 25 noiembrie 2010, după ce, cu o zi în urmă, fuseseră prinşi în flagrant în timp ce întocmeau actele prin care Silviu Diculescu urma să cedeze un imobil în contul unei datorii pe care ar fi avut-o la familia Constantin.
În urma anchetei făcute de procurorii DIICOT şi ofiţerii BCCO Craiova s-a stabilit că verişorii Constantin, împreună cu mama lui Alin, Maria Constantin, „au şantajat-o pe partea vătămată Diculescu Silviu, din Craiova, pentru ca în contul unui împrumut de 95.000 de euro să ramburseze suma totală de 340.000 de euro ori să constituie în favoarea inculpaţilor garanţii imobiliare cu privire la anumite imobile, deşi anterior partea vătămată plătise suma de 240.000 de euro. Ca urmare a ameninţărilor cu moartea la adresa sa şi a familiei sale, partea vătămată a fost nevoită să ipotecheze în favoarea inculpatului un imobil şi să încheie contract de vânzare-cumpărare pentru alte două imobile, actele fiind întocmite pe numele inculpatului Constantin Tudor şi învinuitei Constantin Maria“.

Şantaj şi ameninţări

Anchetatorii craioveni au precizat că povestea în acest caz a început încă din anul 2008, însă la urechile procurorilor a ajuns abia pe 23 noiembrie 2010, când Silviu Diculescu s-a plâns procurorilor DIICOT că este ameninţat şi şantajat de cămătari pentru a le ceda un imobil cu două etaje şi mansardă în contul sumei de 100.000 de euro. Diculescu s-a hotărât să meargă la procurori după ce a fost agresat şi ameninţat de verişorii Constantin. Acesta a susţinut în faţa procurorilor că, în anul 2008, a împrumutat de la Alin Constantin suma de 95.000 de euro cu o dobândă de 10% pe lună. Până în luna mai 2010, Diculescu reuşise să le achite cămătarilor suma de 240.000 de euro în contul împrumutului şi a crezut că a scăpat de datorie. Deşi Alin Constantin a susţinut iniţial că este de acord cu stingerea datoriei, ulterior s-a răzgândit şi a cerut încă 100.000 de euro în contul aceluiaşi împrumut. Dacă nu avea această sumă de bani, Diculescu a fost sfătuit să ipotecheze mai multe imobile pe care le deţinea. Ca să fie cât mai convingător, Alin Constantin i-ar fi spus victimei că îi omoară familia sau îi ia copilul şi soţia şi îi duce la „produs“. Încercând să scape de cămătari, bărbatul a ipotecat un imobil din comuna Malu Mare şi a întocmit acte de vânzare-cumpărare pe numele lui Tudor şi al Mariei Constantin pentru alte două imobile. Ulterior, Diculescu a fost obligat să cedeze şi imobilul cu două etaje şi mansardă, Alin Constantin şi Tudor Constantin fiind prinşi în flagrant când întocmeau la notar actele pentru cedarea imobilului.
Atât Alin şi Tudor Constantin, cât şi Maria Constantin au fost trimişi în judecată pentru şantaj şi constituirea unui grup în vederea săvârşirii de infracţiuni, în februarie 2011, iar în noiembrie, anul trecut, au fost condamnaţi de Judecătoria Craiova la câte trei ani de închisoare cu suspendare. În plus, instanţa a dispus anularea a două contracte, unul de vânzare-cumpărare şi altul de împrumut de bani cu garanţie imobiliară.
Atât inculpaţii, cât şi Diculescu, care s-a constituit parte civilă în proces, au făcut recurs, care s-a judecat ieri la Curtea de Apel Craiova. Judecătorii au redus pedepsele inculpaţilor de la trei ani la câte un an şi şase luni de închisoare cu suspendare şi au respins recursul formulat de Diculescu. Hotărârea instanţei este definitivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS