14.5 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljŞeful de post care a speriat Doljul

Şeful de post care a speriat Doljul

În timp ce unii poliţişti ai IPJ Dolj sunt condamnaţi şi daţi afară pentru şpăgi de 70 de lei sau o… oaie, un şef de post pare să reziste „eroic“ zecilor de reclamaţii depuse împotriva sa, mutărilor de la un post de poliţie la altul, dar şi cercetărilor prealabile făcute de superiorii săi

Agentul Marian Dinu, şeful postului de poliţie al comunei doljene Secu, este cercetat disciplinar de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Dolj pentru „abateri de la statutul poliţistului“. În plus, conducerea IPJ Dolj a sesizat procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, care îl cercetează pe acelaşi poliţist pentru comiterea infracţiunii de abuz de încredere. Acesta a fost răspunsul dat de reprezentanţii IPJ Dolj, când au fost întrebaţi dacă reclamaţiile făcute de un cititor GdS din localitatea Secu la adresa şefului de post se confirmă.

Acuzaţii de luare de mită

O persoană din comuna doljeană Secu, care nu a vrut să-i fie dezvăluită identitatea din cauza „repercusiunilor“, s-a plâns GdS despre „apucăturile“ şefului de post din localitate, agentul-şef Marian Dinu. „Este vorba de poliţistul Dinu Marian Cristi, care de-a lungul timpului s-a făcut remarcat prin mita luată de la cei care încalcă legea şi de la hoţii de lemne. A împrumutat sume mari de bani de la cetăţenii de bună credinţă, sub pretextul unor boli şi probleme personale şi, sub formă de «ţeapă», nu i-a mai dat înapoi. Toţi şoferii maşinilor de distribuţie care vin în zonă sunt obligaţi să-i plătească tribut – de preferat bani, dar primeşte şi produse“, a sesizat cititorul GdS.
Acesta a mai povestit că agentul Dinu a mai fost cercetat în trecut pentru fapte asemănătoare, însă singura sancţiune primită a fost mutarea la un alt post de poliţie din Dolj. Aşa se face că agentul-şef Dinu a trecut în ultimii ani pe la posturile de poliţie din Leu, Sopot, Lipov şi Secu.
„Când lucrurile capătă amploare, IPJ Dolj vine, cercetează şi îl mută, dându-i posibilitatea să recidiveze. Oamenii de rând sunt terorizaţi de acest specimen, care, după atâtea plângeri şi mutări, este tot în funcţie. După atâţia ani de chin va beneficia de pensie? Ajutați-ne!“, a încheiat acelaşi cititor GdS.

Plângeri şi de la Lipovu

În septembrie 2010, Dumitru Dobrescu, primarul comunei Lipovu, se plângea că l-a reclamat pe agentul Dinu atât la IPJ Dolj, cât şi la Parchet, însă nu s-a întâmplat nimic. Edilul era supărat că, în 2006, a făcut un credit şi l-a împrumutat pe poliţist cu 7.800 de lei, însă omul legii i-a mai dat înapoi numai 5.600 de lei. În 2008 l-a împrumutat din nou cu 200 de euro, însă Dinu nu i-a mai înapoiat nici pe aceştia.
Primarul Dumitru Dobrescu a declat pentru GdS că nici în prezent nu şi-a mai recuperat banii de la agentul Dinu, care a rămas dator la mai multe persoane din comună.
„Nu mi-a mai dat banii şi nu cred că îi mai văd vreodată. Dacă face aşa şi la Secu, înseamnă că nu şi-a terminat vila de la Leu, pentru că pentru casă se tot împrumuta atunci când lucra la noi. De la Cioroianu Eugen a luat 35 de milioane şi un porc de peste 100 de kilograme şi nu i-a mai dat nici milioanele şi nici banii pe porc. De la Constantin Ioana tot 35 de milioane a împrumutat, după care i-a prins fiul cu o motocicletă neînmatriculată prin sat. I-a confiscat-o şi după aceea a spus că i-a fost furată de la post. Lui Ghiţă Gheorghe i-a cerut 2.000 de euro împrumut ca să-l ajute cu permisul de conducere, pentru că îi fusese suspendat, dar nu i-a mai văzut. Când a plecat din comună a mai lăsat datorie 11 milioane de lei la magazinul lui Popescu Vali. Astea sunt cele de care îmi amintesc, dar numai el ştie câte mai sunt“, a declarat Dumitru Dobrescu.
Ulterior, în toamna anului 2010, după reclamaţiile făcute de primarul Dobrescu, Marian Dinu a fost mutat la Postul de Poliţie Secu.

IPJ Dolj cercetează… încă

Reprezentanţii IPJ Dolj au precizat pentru GdS că ofiţerii din conducerea inspectoratului nu sunt străini de „apucăturile“ agentului Dinu. „Conducerea inspectoratului a fost informată despre actele comise de acesta (agentul-şef Marian Dinu – n.r.), în prezent fiind în curs o cercetare prealabilă declanşată în luna decembrie pentru comiterea unor abateri de la statutul poliţistului. Având în vedere plângerile primite până acum, conducerea inspectoratului a dispus şi sesizarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, care face verificări pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu“, a precizat comisarul-şef Adrian Căpraru, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.
La rândul lor, procurorii doljeni au explicat că agentul Dinu nu este cercetat pentru abuz în servicu, ci pentru abuz de încredere, în legătură cu „dispariţia“ misterioasă a unei sume de 1.000 de lei. Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au precizat pentru GdS că, iniţial, a fost vorba de un dosar de vătămare corporală. În acest dosar au fost cercetate mai multe persoane pentru că au agresat un bărbat. Victima şi-a retras plângerea după ce s-a înţeles cu agresorii să-i dea 2.000 de lei, bani pe care trebuia să-i ridice de la Postul de Poliţie din comuna Secu. Aceştia au reclamat însă că au lăsat 1.000 de lei la şeful de post Marian Dinu, după care i-au dus şi diferenţa, însă la victimă au ajuns numai 1.000 de lei, iar restul de bani s-au… „evaporat“. Procurorii doljeni au mai precizat că agentul Dinu urmează să fie audiat în acest dosar de abuz de încredere.
În ceea ce priveşte „traseul“ profesional al agentului Dinu, poliţiştii IPJ Dolj au mai explicat că mutarea de la un post la altul nu este o sancţiune disciplinară. Ultima dată, poliţistul Dinu a fost mutat de la Lipov la Secu „în ideea de a eficientiza activitatea posturilor de poliţie“ şi pentru că… nu mai era acceptat de comunitate.

Agentul Dinu: „Sunt aberaţii!“

Agentul-şef Marian Dinu a explicat că reclamaţiile făcute la adresa sa sunt „aberaţii“ sau „porcării“. „Când deranjezi pe cineva, caută să scape de «ghimpe», cum se spune. Sunt aberaţii, porcării la ordinea zilei. A fost depusă o reclamaţie şi la inspectorat şi acum se fac cercetări, dar mai multe vă poate spune purtătorul de cuvânt“, a declarat Marian Dinu. În ceea ce priveşte spusele primarului din Lipovu, agentul Dinu a spus că „a fost o chestie demult, la modul că îl deranjam cu diverse verificări. Să ştiţi că a fost condamnat pentru conducere fără permis şi sub influenţa băuturilor alcoolice“, a încheiat agentul-şef Marian Dinu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS