14.5 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMembrii Anonymous, ridicaţi de DIICOT

Membrii Anonymous, ridicaţi de DIICOT

http:http://www.youtube.com/watch?v=dtpSQo8-0es

Procurorii DIICOT – Structura Centrală au anunţat ieri că au destructurat filiala Anonymous din România, printre cei 12 membri ridicaţi
de anchetatori aflându-se o persoană din Craiova şi alta din Drobeta Turnu Severin

Anchetatorii spun că gruparea Anonymous din România, care se prezintă ca o legiune de luptă împotriva sistemului, corupţiei şi hoţiei, s-a ocupat de fapt cu „derularea agresiunilor de terorism cibernetic“. Ieri, procurorii DIICOT, ajutaţi de ofiţerii de la Combaterea Criminalităţii Organizate, cei de la Operaţiuni Speciale şi SRI, au făcut 12 percheziţii domiciliare, dintre care una în Craiova, una în Drobeta Turnu Severin şi restul în Bucureşti, Iaşi, Alba Iulia, Piatra Neamţ, Cluj-Napoca, Arad, Reşiţa şi Târgu Mureş. Au fost vizaţi 14 membri Anonymous, printre care s-a aflat şi Gabriel Bălăeasa, de 24 de ani, din Piatra Neamţ, considerat de procurori liderul Anonymous din România, care era cunoscut pe internet ca lulzcart, anonsboat, anonsweb sau cartman.
Reprezentanţii DIICOT au precizat că Bălăeasa împreună cu învinuiţii Gábor Fábián şi Mihai Emil Picoş au constituit o grupare la care au aderat şi alte persoane implicate în derularea agresiunilor de terorism cibernetic.
În urma cercetărilor făcute de anchetatori s-a stabilit că membrii Anonymous au „desfăşurat o vastă activitate infracţională specifică, de criminalitate informatică, ce a constat în accesarea ilegală a sistemelor informatice, sustragerea de date confidenţiale sau nedestinate publicităţii, precum şi publicarea în mediul on line a datelor exfiltrate“. Bazele de date vizate de hackeri erau de regulă administrate de instituţii şi persoane juridice publice, atât din România, cât şi din străinătate.

29 de atacuri informatice

Procurorii DIICOT au mai precizat că, din punct de vedere tehnic, atacurile informatice lansate asupra serverelor şi paginilor web erau de tip SQL Injection, prin folosirea aplicaţiilor Havij ori SQL Map. În cele mai multe cazuri, după ce hackerii reuşeau să compromită şi să obţină accesul neautorizat la paginile de internet vizate, aceştia aduceau modificări datelor informatice ce constau în introducerea altei pagini în locul paginii principale a site-ului. Modificările erau de cele mai multe ori mesaje, linkuri şi imagini prin care se revendica atacul şi se promova Anonymous.
În urma atacurilor informatice, hackerii obţineau diverse date pe care le publicau ulterior pe internet ca dovadă a activităţii de hacking. Procurorii DIICOT au mai comunicat că membrii Anonymous au lansat atacuri informatice asupra a 29 de site-uri, pătrunderea neautorizată în respectivele infrastructuri informaţionale realizându-se prin încălcarea măsurilor de securitate implementate la nivelul serverelor care găzduiau site-urile web ţintă.
Activitatea infracţională a dus la compromiterea totală sau parţială a paginilor şi domeniilor de internet vizate, generând costuri semnificative în vederea recuperării datelor şi implementării de noi măsuri de securitate. După efectuarea celor 12 percheziţii domiciliare, tot atâtea persoane au fost duse la sediul DIICOT din Bucureşti pentru audieri. Toţi cei 12 membri ai Anonymous sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de acces fără drept la sisteme informatice cu scopul de a obţine date informatice prin încălcarea măsurilor de securitate, modificare fără drept de date informatice şi transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic.

„Victimele“ Anonymous

În februarie, Anonymous a anunţat că a spart site-ul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică, ocazie cu care au fost copiate şi făcute publice 2,8 GB de date, ce reprezentau 1.810 fişiere, în 297 de foldere. Cu câteva zile înainte, membrii Anonymous au anunţat că au obţinut numele a peste 700 de agenţi activi şi 2.500 de agenţi inactivi ai Serviciului de Informaţii Externe. Acelaşi grup a anunţat că a intrat în baza de date a Institutului Naţional pentru Fizică şi Inginerie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS