31.7 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalFlagrant la ginecologi

Flagrant la ginecologi

Ofiţerii Anticorupţie au pus la cale, joi, două acţiuni de prindere în flagrant a doi medici ginecologi din Calafat şi Segarcea, împotriva cărora fuseseră depuse plângeri că cer bani pentru a-şi face meseria. Cei doi doctori sunt cercetaţi în libertate pentru comiterea infracţiunii de luare de mită.

Primul flagrant a avut loc joi, după prânz, la Spitalul Municipal Calafat, vizat fiind medicul ginecolog Khalil Haney. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj, acţiunea de prindere în flagrant a fost făcută după ce o femeie din localitate a sesizat faptul că medicul Haney i-a cerut 200 de lei pentru o întrerupere de sarcină, „condiţionând astfel actul medical de primirea banilor“. În baza plângerii, ofiţerii anticorupţie au început cercetările în acest caz sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, care a hotărât că ar trebui folosit un investigator sub acoperire.
Joi, investigatorul s-a prezentat la Spitalul Municipal Calafat, Secţia obstetrică – ginecologie, la medicul Khalil Haney, pe care l-a rugat să-i facă amantei sale o întrerupere de sarcină „discretă“. Poliţistul a explicat că este nevoie de discreţie pentru că atât el, cât şi amanta sa sunt căsătoriţi, motiv pentru care au ales Spitalul din Calafat şi nu un spital sau o clinică din Craiova.
Investigatorul şi medicul au bătut palma pentru suma de 500 de lei, bani care fuseseră însă marcaţi de către criminalişti. Anchetatorii au precizat că, „cu ocazia realizării flagrantului, medicul a pretins şi primit banii în incinta unităţii spitaliceşti, numărându-i în faţa investigatorului pentru a se asigura că sunt toţi şi garantându-i că va efectua întreruperea de sarcină fără a o menţiona în registrele de evidenţă, pentru a asigura discreţia acestei situaţii“.
După organizarea flagrantului, medicul Khalil Haney a fost dus la Craiova pentru audieri, iar procurorul de caz a dispus reţinerea lui pentru 24 de ore. Vineri, înainte de prânz, medicul a fost dus la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă, însă judecătorii au dispus ca medicul să nu părăsească ţara timp de 30 de zile.

Probleme cu amanta şi la Segarcea

Tot joi, un investigator sub acoperire s-a dus cu aceeaşi problemă „discretă“ la Khalil Barham, medic ginecolog la Spitalul din Segarcea. Şi în acest caz, ofiţerii DGA au început cercetările după ce o femeie a reclamat că doctorul i-a cerut 1.000 de lei pentru o cezariană.
În urmă cu două zile, un investigator s-a dus la medic şi i-a „servit“ aceeaşi poveste cu amanta care are nevoie de o întrerupere de sarcină cât se poate de discretă. Joi a revenit şi, pentru că trebuia să plece urgent în Italia, i-a lăsat medicului un plic în care erau 200 de euro pentru când va veni amanta. Şi în acest caz, banii au fost marcaţi. După aceea au apărut ofiţerii DGA şi procurorul, care l-au luat pe Khalil Barham la întrebări. Medicul a fost audiat, însă procurorii nu au luat nici o măsură faţă de acesta. Khalil Barham este cercetat în stare de libertate pentru comiterea infracţiunii de luare de mită.
Vineri, după ce a ieşit dintr-o operaţie, Khalil Barham a declarat că, într-adevăr, a venit un tânăr cu o problemă, însă el nu a pus mâna pe nici un ban. „Eu nu am luat nimic. I-am zis să pună banii pe dulap pentru când vine tânăra pentru chiuretaj, pentru că el a zis că trebuie să plece în Italia. Ei oricum îi trebuiau bani pentru taxă, consultaţie şi poate pentru materiale sanitare. A lăsat banii acolo şi imediat au intrat procurorii“, a spus medicul Barham.
Directorul Spitalului din Segarcea, Doru Gofiţă, a declarat că nu ştie prea multe despre flagrant pentru că nu era în spital atunci când au venit procurorii şi ofiţerii anticorupţie. Doru Gofiţă a precizat că de când este el director, de opt ani, nici un pacient nu s-a plâns că doctorii spitalului ar fi cerut bani.
Ambele cazuri au fost instrumentate cu ajutorul ofiţerilor SRI.

Flagrant şi la „Filantropia“

Ultimul flagrant la o unitate medicală a fost făcut de ofiţerii anticorupţie în septembrie 2011. Atunci, Mihaela Pencea, angajata Registraturii Spitalului „Filantropia“ din Craiova, a fost prinsă în flagrant primind 500 de euro pentru a aranja o pensionare. Femeia a fost trimisă în judecată, iar Tribunalul Dolj a condamnat-o la trei ani de închisoare cu suspendare. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS