16.2 C
Craiova
marți, 28 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCarieră de granit la Rânca, pericol pentru Transalpina

Carieră de granit la Rânca, pericol pentru Transalpina

Un investitor privat, care a concesionat terenul Obştii Berceşti din oraşul Novaci pe o perioadă de 49 de ani, intenţionează să amenajeze la Rânca o carieră de granit. Autorităţile judeţene nu văd cu ochi buni această investiţie întrucât camioanele care vor căra piatra vor tranzita Transalpina.

Transalpina este cea mai înaltă şosea din România şi sunt şanse ca în scurt timp să fie tranzitată de mai multe maşini decât Transfăgărăşanul. În urmă cu puţin timp, Prefectura Gorj a fost anunţată de Garda de Mediu Gorj despre intenţia unui investitor român de a face la Rânca, în Obştea Berceşti, o carieră de granit. Pentru că acest lucru ar presupune tranzitarea Transalpinei de către maşinile de mare tonaj, subprefectul Marcel Romanescu a stabilit o întâlnire între autorităţile locale, reprezentanţii instituţiilor chemate să dea avizele necesare înfiinţării carierei de granit şi concesionarul terenului din Berceşti. Întâlnirea va avea loc pe 23 august. „Transalpina nu este prevăzută să fie tranzitată de camioane sau maşini mari. Eu nu sunt împotriva investiţiei respective, mai ales că investitorul va plăti taxe Primăriei Novaci şi s-a angajat că va crea locuri de muncă pentru o sută de persoane din zonă, dar trebuie să găsim soluţii pentru ca drumul să nu fie distrus de camioanele ce îl vor tranzita cu granit, iar persoanele care locuiesc în apropierea locului unde va fi cariera să nu fie deranjate de dinamitările ce se vor face sau, mai rău, să nu le fie distruse casele“, a declarat subprefectul Marcel Romanescu.

Mii de maşini tranzitează zilnic Transalpina

Transalpina, şoseaua construită la cea mai mare altitudine din România, care traversează Munţii Parâng de la nord la sud, a depăşit Transfăgărăşanul din punct de vedere al traficului de maşini. Acest lucru este susţinut de reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România. „O situaţie întocmită de reprezentanţii de la Drumuri Naţionale, secţia Târgu Jiu, a arătat faptul că, într-o zi lucrătoare, timp de patru ore, 1.600 de maşini au urcat din Novaci către Transalpina, numărul fiind mult mai mare decât cel înregistrat în perioadele anterioare. Mai mult, mii de maşini tranzitează zilnic Transalpina, lucru care ne arată că acest drum a depăşit Transfăgărăşanul, şi nu poate decât să ne bucure acest fapt“, a precizat Romanescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

22 COMENTARII