16.7 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalEscroci condamnaţi cu suspendare

Escroci condamnaţi cu suspendare

Trei tineri care au înşelat mai mulţi cetăţeni străini, promiţându-le pe internet întâlniri cu tinere atrăgătoare, au fost condamnaţi de instanţele craiovene la 2 ani şi 10 luni, respectiv 2 ani şi 6 luni cu suspendare pentru înşelăciune, spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional organizat.

Povestea în acest caz începe în anul 2005, când ofiţerii Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Craiova au început să primească reclamaţii de la mai mulţi cetăţeni străini, care se plângeau că au fost înşelaţi cu diverse sume de bani de câteva tinere din localitate.
În urma cercetărilor, oamenii legii au stabilit că tinerele „atrăgătoare“ cu care corespondaseră străinii înşelaţi erau, de fapt, trei studenţi la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din Bănie – Adrian Negrilă, din Râmnicu Vâlcea, şi Mihaela Mustaţă şi Alexandru Militaru, ambii din Craiova. Reţeta găsită de studenţi era una pe cât de simplă, pe atât de bănoasă: contactau pe internet cetăţeni străini, le prezentau fotografii ale unor tinere frumoase şi încercau să stabilească întâlniri cu aceştia la ei în ţară. „Fetele“ înduioşau străinii cu poveşti triste despre familiile lor, despre sărăcie şi întâmplări tragice, iar după ce îi „agăţau“ le cereau diverse sume de bani pentru drum. Pentru ca străinii să nu intre la bănuieli când vedeau că „fetele“ nu mai ajung, studenţii craioveni le trimiteau adeverinţe medicale false, documente emise de autorităţi privind pierderea sau furtul actelor de stare civilă şi, dacă vedeau că le merge, le cereau alţi bani. „Banii pe care mi i-ai trimis i-am dat bunicii pentru a plăti factura de energie electrică. Poţi să-mi mai trimiţi?“, era unul dintre textele găsite de procurori în calculatoarele studenţilor.
După mai multe luni de cercetări, în iunie 2006, poliţiştii au efectuat o percheziţie la domiciliul Mihaelei Mustaţă, unde i-au surprins în flagrant pe cei trei în timp ce corespondau cu câteva victime. După percheziţia domiciliară, anchetatorii au constatat că tinerii au început să plimbe banii dintr-un cont în altul pentru a li se pierde urma. Conform materialului de urmărire penală întocmit de procurori, Mihaela Mustaţă şi-a lichidat contul de la BRD, în care avea 33.490 de euro, a doua zi după percheziţie. În aceeaşi zi, tânăra a retras din alt cont, pe care îl avea la ING, 34.900 de lei şi a transferat în cel al mamei sale alţi 119.907 lei, aceştia din urmă ajungând, în final, în contul bunicii. Câteva zile mai târziu, mama Mihaelei a cumpărat de toţi banii certificate de depozit, pe care le-a revândut o lună mai târziu. Şi Negrilă, şi Militaru şi-au lichidat conturile bancare după efectuarea percheziţiei.
Procurorii DIICOT au estimat prejudiciul produs de cei trei studenţi la aproximativ 200.000 de euro.

Condamnaţi cu suspendare

Cei trei tineri au fost trimişi în judecată abia în octombrie 2008, ei fiind acuzaţi de înşelăciune, spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional organizat, iar după un an au fost condamnaţi.
Judecătorii au invocat circumstanţe atenuante şi i-au condamnat pe cei trei la câte doi ani de închisoare pentru înşelăciune. Pentru iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, inculpaţii au mai fost condamnaţi la câte 2 ani şi 6 luni de închisoare, iar pentru spălare de bani, Mustaţă şi Militaru au mai primit câte 2 ani şi 10 luni de închisoare.
De asemenea, magistraţii au dispus ca toţi cei trei să execute pedepsele cele mai grele, respectiv 2 ani şi 10 luni de închisoare şi 2 ani şi 6 luni de închisoare, dar şi suspendarea executării pedepsei. Instanţa a mai dispus confiscarea sumei de 144.788 de euro şi plata de despăgubiri civile către victime.
Tinerii au atacat cu apel hotarârea Tribunalului Dolj la Curtea de Apel Craiova. Judecătorii s-au pronunţat la jumătatea lunii ianuarie 2011, păstrând aceleaşi pedepse pentru cei trei inculpaţi.
Şi de data aceasta, Militaru, Negrilă şi Mihaela Mustaţă au contestat hotarârea judecătorilor, făcând recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţă care va avea ultimul cuvânt de spus în acest caz. Aceeaşi cale de atac a fost folosită însă şi de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova.

Pedepse

Potrivit Codului Penal, înşelăciunea se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 15 ani dacă a fost săvârşită prin folosire de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase. Spălarea banilor este pedepsită cu închisoarea de la 3 la 12 ani, iar iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat – cu închisoare de la 5 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

22 COMENTARII