19.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎnşelaţi cu locuri de muncă în Spania

Înşelaţi cu locuri de muncă în Spania

Doi indivizi au înşelat zeci de doljeni, luându-le banii sub promisiunea că îi vor duce la muncă în Spania, apoi au dispărut fără urmă.

Poliţiştii doljeni de la Serviciul de Investigare a Fraudelor anchetează o înşelăciune de proporţii, căreia îi cad victime oamenii sărmani, aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Profitând de creşterea şomajului, doi indivizi au reuşit să înşele zeci de doljeni, sub promisiunea oferirii unor locuri de muncă în Spania.

Ofertă tentantă

Totul a început cu un anunţ dat pe 4 ianuarie la un ziar doljean. Textul era simplu: „Locuri de muncă în Spania. Tel. 0763.961.857, 0763.962.005“. Era într-o luni, iar bărbatul care s-a prezentat la biroul de mică publicitate – unde a arătat o carte de identitate pe numele Marian Boltaşu, din Filiaşi – a solicitat ca anunţul să apară de marţi şi până sâmbătă.
Mulţi oameni rămaşi fără serviciu în această perioadă de criză au sunat în zilele următoare la cele două numere de telefon. Toţi au fost invitaţi la „sediul“ firmei – în fapt o cameră închiriată fără nici o formă legală într-un imobil situat în cartierul Craioviţa Nouă, nu departe de sediul SIF Oltenia. Acolo, cei interesaţi au cunoscut două persoane care s-au recomandat drept Dănuţ Tomescu Marian şi Marian Boltaşu, care le-au prezentat oferta: locuri de muncă în Spania, în agricultură, în special la cules de căpşuni, plătite destul de bine. Cei care au acceptat condiţiile au fost puşi să vină de acasă cu câte 100 de euro, reprezentând contravaloarea transportului până în Spania, plus 100 de euro pentru cazare la destinaţie.

Aparenţă de legalitate

Cei doi indivizi dăduseră înşelăciunii o serioasă impresie de legalitate. Cetăţenii interesaţi de respectivele locuri de muncă semnau nişte „contracte de mediere“, despre care li se spunea că ar ţine loc de contracte de muncă, iar pentru banii de transport şi cazare li se dădeau facturi şi li se tăiau chitanţe. Pe toate documentele erau înscrise numele şi datele de identitate ale lui Dănuţ Tomescu Marian, iar actele purtau în plus şi ştampila firmei pe care Tomescu şi Boltaşu susţineau că o reprezintă: JOBROM. Fiind vorba de multe persoane care s-au arătat interesate, cei doi ajunseseră chiar să-i împartă pe clienţi în grupuri. Primul grup urma să plece în Spania luni, 18 ianuarie, iar al doilea grup – miercuri, 20 februarie. Pentru a se asigura că nu sunt probleme cu transportul, oamenilor li s-a spus să sune la aceleaşi numere de telefon pe 16-17 ianuarie, pentru confirmarea plecării. Aşa au şi făcut, dar… n-a mai răspuns nimeni.

Identităţi false

Îngrijoraţi, unii au dat fuga la „biroul“ firmei, însă au aflat că proprietarul clădirii habar n-avea ce s-a întâmplat cu cei doi bărbaţi care închiriaseră de la el o cameră, fără să încheie vreun contract în acest sens.
Alţii au aflat unde este sediul firmei JOBROM, a cărei ştampilă apărea pe contractele lor. S-au dus acolo, dar au aflat cu surprindere că firma cu pricina nu avea nici o legătură cu contractele semnate de ei.
Atunci s-au dus la poliţie, să-i reclame pe Tomescu şi Boltaşu. După primele verificări, oamenii legii au aflat cu stupoare că Dănuţ Tomescu Marian nici măcar nu există. În schimb, există filieşeanul Marian Boltaşu, dar acesta susţine că i s-a furat identitatea, neavând nici un amestec în afacerea cu locuri de muncă imaginare în Spania.
Poliţiştii doljeni de la Serviciul de Investigare a Fraudelor continuă cercetările în acest caz, având deja câteva piste pe care să aprofundeze cercetările. Toţi cei înşelaţi pe această cale sunt aşteptaţi la poliţie pentru a depune plângere şi a da indicii care să ajute la identificarea celor doi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII