18.3 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRomânul Cioloş, comisar european la agricultură

Românul Cioloş, comisar european la agricultură

Noua Comisie Europeană, prezentată vineri, conţine unele inovaţii, precum portofoliul climei, şi o surpriză ce ar putea genera controverse, prin atribuirea portofoliului strategic al pieţelor financiare unui francez, Michel Barnier, relatează AFP. Românul Dacian Cioloş a primit portofoliul agriculturii.

Principala noutate a echipei conduse de portughezul Jose Manuel Barroso, care îşi începe al doilea mandat, este daneza Connie Hedegaard. Aceasta va ocupa un post inedit de comisar însărcinat cu lupta împotriva încălzirii climatice. Ministru însărcinat cu acest domeniu în Danemarca, ea a fost implicată profund în pregătirea conferinţei ONU de la Copenhaga.
Cea mai sensibilă numire este alta: fostul ministrul francez al agriculturii şi afacerilor externe, Michel Barnier, a preluat portofoliul pieţei interne (libera circulaţie a bunurilor şi serviciilor în UE) şi va controla şi serviciile financiare, care în Europa sunt concentrate în City din Londra. Această ultimă atribuţie a făcut obiectul unor negocieri intense între Barroso – care a fost rezervat până în ultimul moment, din cauza reticenţelor Marii Britanii – şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy.
Pentru a-i linişti pe britanici, care consideră Franţa drept o adeptă a intervenţiei statului pe pieţele financiare, s-a ajuns la un compromis. Barnier a acceptat ca un britanic să ocupe un post administrativ-cheie în serviciile sale, iar Barroso i-a fixat o misiune foarte clară: continuarea liberalizării pieţei europene.
În rest, Barroso şi-a păstrat stâlpii vechii Comisii pentru chestiuni economice, cele în care Bruxellesul are cele mai multe competenţe.
Finlandezul Olli Rehn a primit postul de comisar pentru afaceri economice şi monetare. El ar urma să monitorizeze reducerea deficitelor bugetare ale ţărilor membre UE, care au explodat în urma crizei. Concurenţa a fost preluată de socialistul spaniol Joaquin Almunia, de 61 de ani.  
Atât Rehn, cât şi Almunia sunt consideraţi loiali lui Barroso. Numirea lor arată voinţa portughezului de a se înconjura de apropiaţi în al doilea său mandat, pentru a încerca să iasă de sub tutela Parisului, Berlinului şi Londrei.
Belgia dă o lovitură dublă. După ce a reuşit să îl aducă pe Herman Van Rompuy la preşedinţia UE, Karel de Gucht, fostul ministru belgian de externe, a obţinut comerţul. Germania, prin conservatorul Günter Öttinger, a moştenit postul strategic al energiei.

Românul Dacian Cioloş a primit portofoliul agriculturii

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a luat vineri apărarea lui Dacian Cioloş în legătură cu faptul că vine dintr-o ţară ce a avut probleme cu gestionarea fondurilor agricole, susţinând că acesta a fost cel mai competent candidat pe care l-a avut. „Este o insultă faţă de persoană şi faţă de ţara respectivă. Avem un principiu în Europa – principiul nondiscriminării. A spune că un candidat nu poate lua un anumit portofoliu pentru că vine dintr-o anumită ţară este împotriva valorilor noastre şi nu pot accepta aşa ceva“, a spus Barroso răspunzând unei întrebări în acest sens la conferinţa de presă în care a anunţat componenţa noii sale echipe, care va trebui însă validată de Parlamentul European.
„Sunt extrem de fericit să-l desemnez pe domnul Cioloş ministru (comisar – n.r.) pentru agricultură şi dezvoltare rurală. Este de departe cel mai competent dintre toate numele pe care le-am primit pentru acest post. Dacă vă uitaţi la CV-ul lui, nu este nici o îndoială. Am vorbit cu el, ştiu că este foarte angajat în dosarul agriculturii, a lucrat toată viaţa în acest domeniu“, a precizat preşedintele CE.
Nominalizarea lui Cioloş la agricultură a surprins unii oficiali europeni, cunoscută fiind poziţia anterioară a preşedintelui CE, de a evita alocarea agriculturii unui român ce beneficiază de sprijinul Franţei. Motivul invocat, neoficial, de cabinetul lui Barroso era că România a avut probleme cu fondurile SAPARD şi că statele membre care sunt principalii contribuitori la bugetul UE – ca Germania şi Olanda – ar putea avea ridica obiecţii în acest sens. „Se pare că Parisul a făcut presiuni imense pentru a-l avea pe Cioloş“, a spus un oficial german, sub protecţia anonimatului.

Băsescu: Nominalizarea lui Cioloş este extrem de importantă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri că nominalizarea lui Dacian Cioloş este un „semnal de încredere“ din partea UE şi un succes diplomatic al României, subliniind faptul că Cioloş nu va fi un comisar al României, ci al Uniunii Europene.
„Unul dintre semnalele pe care România le primeşte prin desemnarea domnului Cioloş în calitate de comisar pentru agricultură şi dezvoltare rurală este şi un semnal de încredere, un semnal de care România avea nevoie pentru a-şi confirma locul în interiorul UE. (…) Pentru noi a fost foarte important ca succes diplomatic. Obţinerea acestui portofoliu demonstrează capacitatea noastră de a atinge obiective importante în interiorul UE“, a declarat preşedintele Traian Băsescu vineri, după o întâlnire cu Dacian Cioloş la Palatul Cotroceni, adăugând că importanţa portofoliului este dată atât de bugetul alocat agriculturii la nivel european, cât şi de numărul mare de oameni implicaţi în agricultură şi industria alimentară.
Şeful statului a afirmat că susţinerea candidaturii lui Dacian Cioloş la postul de comisar european pentru agricultură nu a venit doar din partea preşedinţiei şi guvernului, ci din partea „tuturor formaţiunilor politice importante“. El a mai atenţionat că procesul de desemnare este foarte lung şi l-a îndemnat pe Cioloş să „se pregătească“ pentru audierile care vor avea loc în comisiile de specialitate din parlament în luna ianuarie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII