22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalArşi de caniculă

Arşi de caniculă

Angajaţi la stat sau în mediul privat, muncitorii care lucrează în aer liber sunt în aceste zile cei mai afectaţi de temperaturile extreme. Nu este deloc confortabil să sapi şanţuri, să plantezi arbuşti, să schimbi borduri şi, mai ales, să torni asfalt sub arşiţă, la 40 de grade Celsius.

Avertismentul cod galben de caniculă îi obligă pe angajatori să asigure condiţii minimale de protecţie a persoanelor încadrate în muncă şi care îşi desfăşoară activitatea în bătaia soarelui. Că îşi cunosc sau nu drepturile, de cele mai multe ori, angajaţii se supun regulilor impuse de patron, în cazul în care lucrează la o firmă privată. Nici cei de la stat nu ridică problema drepturilor, dar îşi mai fac programul la mica înţelegere cu şeful de echipă sau de sector. Cei mai mulţi tac, pentru că, în vremuri de criză, îşi pun mai degrabă problema unui loc de muncă decât a faptului că sunt de-a dreptul „exploataţi“.
Serviciile primăriei ai căror angajaţi îşi desfăşoară activitatea în aer liber au luat câteva măsuri prin care să amelioreze condiţiile de muncă. Salariaţii de la RAADPFL Craiova, care se ocupă cu amenajarea, întreţinerea şi înfrumuseţarea zonelor verzi ale oraşului, beneficiază în aceste zile toride de o reducere a programului. Directorul Ion Petre susţine că angajaţii săi încep programul la 7.00 şi îl încheie la 13.00, fapt confirmat şi de unii dintre lucrătorii pe care i-am întâlnit vineri în Craioviţa Nouă, pe bulevardul Tineretului, unde udau în mare grabă rondurile, fiindcă mai aveau 30 de minute până la finalul programului.
Şi la Serviciul de Salubritate temperaturile ridicate au adus schimbări de program pentru angajaţi. „La 50 de minute pot să facă pauză de zece. Atunci când condiţiile o impun, au dreptul să mai stea la umbră. În plus, am mai scos de pe tura de zi şi 260 de angajaţi lucrează acum noaptea. Pe timpul zilei sunt numai 90. Le asigurăm şi câte doi litri de apă de persoană“, a afirmat Sorin Ciobanu, director la Salubritate. Aici canicula a făcut şi victime. O angajată, care mătura joi pe Rocadă, în zona Big Family, a leşinat şi a ajuns la spital. Cu toate acestea, angajaţii susţin contrariul, fiind nemulţumiţi că zilnic suportă temperaturi de peste 35 de grade Celsius, pentru că trebuie să-şi finalizeze sectorul de a cărui curăţenie răspund. Dacă ar fi să judecăm după centrul oraşului, le dăm dreptate angajaţilor de la Salubritate. După cum arată străzile din cartiere şi platformele de gunoi, pesemne muncitorii de la Salubritate îşi iau pauze mult mai dese.
La Compania de Apă „Oltenia“, programul lucrărilor s-a mutat mai spre seară. Numai urgenţele nu ţin seama de caniculă, iar muncitorilor li se dau 1,5 litri de apă.

Patronului nu-i pasă

Problemele mari şi încălcarea normelor legale (OUG nr. 99/2000) se întâlnesc însă la societăţile private, ai căror angajaţi sunt obligaţi să muncească şi zece ore pe zi pe o căldură insuportabilă. Este şi cazul angajaţilor de la Domarcons SA, care lucrează în Bănie pe bulevardul Dacia – Decebal la schimbarea bordurilor şi asfaltarea celor două sensuri de circulaţie. În aerul încins, muncitorii abia mai fac faţă. Se plâng că nu primesc nici măcar o gură de apă, sunt pe jumătate dezbrăcaţi, plini de transpiraţie şi praf. Aranjează bordurile în zona depozitului Mitliv. La câteva zeci de metri, în zona Olimp, alt grup de muncitori toarnă asfaltul încins la cel puţin 90 de grade Celsius şi care degajă o căldură sufocantă. „Nu, nu primim nimic. Ne cumpărăm noi. Lucrăm de la 8.00 până la 18.00 şi luăm o pauză de masă la 12.00. Asta e, pe căldura asta…“, a spus un muncitor.
În Craioviţa Nouă, muncitorii de la Verta-Tel, cei care execută lucrări la canalizarea din zonă, pe Aleea Castanilor, şi-au luat pauză de ziar, la umbră, sub bolta din viţă-de-vie a unui bloc. Aveau însă o scuză: aşteptau să vină „tubul“, după cum a spus unul dintre lucrători. Acelaşi program de zece ore, ca la patron, numai că „şefu’“ le ia apă de la magazin, dacă au nevoie.

Controale pe caniculă

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj a efectuat zilele trecute inspecţii pe la diverse firme pentru a controla modul în care se respectă prevederile OUG nr. 99/2000. În primul rând, au fost „călcate“ de inspectori şantierele în construcţii şi brutăriile. Deşi pragul de temperatură extremă – 37 de grade Celsius – a fost trecut cu mult în această săptămână, inspectorii s-au limitat numai la acţiuni preventive. Verificările nu s-au soldat cu amenzi la cele 120 de unităţi luate în vizor de ITM.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII