32.3 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDeţinuţii, monitorizaţi prin carduri

Deţinuţii, monitorizaţi prin carduri

Penitenciarul Craiova a implementat un sistem de suprave-ghere a deţinuţilor prin intermediul unor carduri care conţin date despre titular, dar care pot fi folosite la cumpărături din magazinul închisorii şi pentru a da telefoane.

 

Deţinuţii din Penitenciarul Craiova au fost „dotaţi" cu carduri care conţin datele de identificare şi fotografiile acestora şi au, în special, rol de control, dar şi de monitorizare a activităţilor persoanelor aflate în închisoare. Potrivit reprezentanţilor penitenciarului, implementarea sistemului a demarat la începutul acestui an, iar în prezent toţi deţinuţii au carduri. „Ele au rol de legitimaţie, de card de cumpărături, dar şi de cartelă telefonică. Acestea ne oferă o imagine clară a unor activităţi ale deţinuţilor", a explicat Daniel Barbu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Craiova.

Directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Ioan Băla, a declarat că sistemul funcţionează deja în 14 dintre cele 36 de penitenciare din ţară, printre care şi cel din Craiova, precizând că titularii acestor carduri pot circula prin anumite zone ale închisorii, deschizând cu ajutorul lor uşile la care au acces. În acest fel nu mai este nevoie de supravegherea deţinuţilor de gardieni atunci când dau telefon sau când merg la bibliotecă.

Limite pe carduri

Cardurile deţinuţilor pot fi folosite pe post de cartelă telefonică pentru că sistemul de telefonie al penitenciarului a fost modificat, fiind montate cititoare pentru acestea. Daniel Barbu a explicat că deţinuţii nu pot folosi oricum cardul pentru a da telefon. Aceştia pot vorbi zilnic cel mult zece minute şi pot efectua maximum 15 apeluri telefonice. Dacă sunt depăşite aceste limite, aplicaţia se blochează, iar deţinutul nu mai poate suna. Pentru a se evita transmiterea cardurilor de la un deţinut la altul, pe acestea sunt stocate şi listele cu numerele de telefon la care fiecare are voie să sune.

A treia utilizare a cardurilor este pentru cumpărături, acestea putând fi folosite numai în magazinul penitenciarului, care a fost dotat cu un cititor. Contul este alimentat de rudele deţinutului sau prin alte modalităţi, cum ar fi pensia sau drepturile de autor. Totuşi, ei nu pot face cumpărături decât în limita unei sume lunare, care a fost stabilită la jumătate din salariul minim pe economie. După ce această sumă a fost cheltuită, deţinutul nu mai poate folosi cardul la cumpărături decât luna următoare.

Brăţări electronice

 

Ioan Băla a mai anunţat că Administraţia Naţională a Penitenciarelor intenţionează să introducă şi brăţările electronice. Cu ajutorul acestora, deţinuţii care merg la muncă în afara penitenciarului, cei care pleacă în învoire sau cei cărora le este întreruptă pedeapsa pot fi supravegheaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII