23.1 C
Craiova
marți, 28 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalComplexurile au scos SNLO din blocajul financiar

Complexurile au scos SNLO din blocajul financiar

Societatea Naţională a Lignitului Oltenia a primit mai repede banii pe cărbunele livrat Complexurilor Energetice Rovinari şi Turceni şi a reuşit să scape de administrarea specială pentru un debit de 30 de milioane de lei la bugetul de stat.

Complexurile Energetice de la Rovinari şi Turceni au fost de acord să plătească pe loc pentru cărbunele livrat de Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), care a scăpat astfel de administrarea specială. Conducerea Societăţii Lignitului i-a convins, la sfârşitul săptămânii trecute, pe şefii celor două complexuri energetice să vireze sumele solicitate, pentru ca SNLO să nu intre în administrare specială, din cauza datoriilor de 30 de milioane de lei pe care le înregistrează la bugetul de stat. În urma discuţiilor care s-au purtat la Târgu Jiu, părţile au convenit facturarea şi achitarea imediată a lignitului furnizat pentru producerea energiei electrice.
Daniel Burlan, directorul SNLO, a declarat că unitatea pe care o conduce va reuşi, cu banii primiţi, achitarea debitelor restante: „Nu aveam lichidităţi şi trebuia să plătim datoriile. Doar către bugetul de stat avem datorii de 30 de milioane de lei, la care se adaugă în fiecare zi penalizări de 30.000 de lei. Avem restanţe către furnizori de 100 de milioane de lei, din care 12 milioane de lei pentru facturi mai vechi de 90 de zile. Singura soluţie era sprijinul financiar de la cele două complexuri şi au înţeles situaţia în care ne aflăm“, a declarat directorul SNLO.

Întâlnire cu beneficiarii

Daniel Burlan a avut sâmbătă o întâlnire şi cu beneficiarii SNLO, care au solicitat rezilierea contractului cu BEST Recuperare Creanţe SRL, recuperatorul angajat de Societatea Lignitului pentru a încasa creanţe de 128 de milioane de lei. La discuţii au participat reprezentanţi ai SC CET Arad şi Braşov, precum şi şefii Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare Drobeta Turnu Severin. Conducerile celor trei beneficiari de lignit au solicitat directorului SNLO să facă demersurile necesare în vederea rezilierii contractelor de cesionare a creanţelor către firma amintită, ca urmare a comisioanelor mari percepute de aceasta. De exemplu, la CET Arad, pentru recuperarea unei creanţe de 13,3 milioane de lei, firma de recuperare a făcut poprire pe 26 de milioane de lei, după cum a declarat în cadrul întâlnirii conducerea CET Arad.
Contractul dintre SNLO şi SC BEST Recuperare Creanţe SRL nu poate fi reziliat decât cu acordul părţilor. În actualele condiţii, firma respectivă ar putea beneficia de onorarii de 60 de milioane de lei, dacă ar încasa integral creanţele cesionate de la SNLO. Dacă nu îi va convinge pe patronii SC Best să renunţe de bunăvoie la contract, una dintre soluţiile la îndemâna conducerii Societăţii Lignitului ar fi un demers în instanţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS