11.4 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjScandal la Maternitatea din Târgu Jiu

Scandal la Maternitatea din Târgu Jiu


Medicii de la Maternitatea Spitalului Judeţean Târgu Jiu sunt implicaţi într-un dublu scandal: un bebeluş care a fost adus pe lume marţi seară a decedat la câteva ore de la naştere, iar două familii din Gorj au acuzat cadrele medicale de un schimb de copii.

 

Lacrimi şi durere în familia Merfu din Logreşti: primul copil al cuplului a decedat la câteva ore după ce a fost adus pe lume. Tragedia s-a petrecut marţi noapte, însă părinţii au aflat abia ieridimineaţă. După ce a aflat că fiul său a decedat, Valeriu Merfu, de 27 de ani, a spart, într-un acces de furie şi durere, geamurile de la Maternitate. Bărbatul şi soacra sa, Claudia Smadu, spun că le-au cerut medicilor să îi facă Andreei Merfu operaţie cezariană, dar aceştia au refuzat.

 

Părinţii dau vina pe cadrele medicale

 

Valeriu Merfu, soţul femeii, îi acuză pe medici de incompetenţă şi spune că băieţelul nou-născut a decedat din cauza lor. „Mi-au lăsat copilul să moară şi putea să moară şi soţia mea. Nu au vrut să îi facă operaţie cezariană, poate aşa scăpa copilul“, a spus bărbatul plângând. De aceeaşi părere este şi mama femeii: „A avut o sarcină normală, a mers la ecograf de câteva ori, iar copilul era sănătos. I-am rugat pe medici să îi facă operaţia cezariană, dar nu au vrut. Andreea se văita de durere, dar medicii nu au vrut să intervină chirurgical. Au aşteptat să nască pe cale naturală. Andreea mi-a zis că i-a auzit pe medici spunând că ar fi trebuit să o opereze“, a declarat Claudia Smadu.

 

Anchetă la spital

 

Dr. Constantin Pălivan, purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, a declarat că a fost deschisă o anchetă în acest caz. „Înţeleg durerea tatălui care şi-a pierdut copilul. Dacă acesta consideră că medicii au vreo vină, să se adreseze Colegiului Medicilor. În cazul decesului micuţului am deschis o anchetă, pentru a afla ce s-a întâmplat. Vinovaţii, dacă există, vor plăti“, a spus Pălivan.

 

Schimb de bebeluşi, urmat de o plângere penală

 

Marţi seară, la Maternitatea din Târgu Jiu, două familii au acuzat reprezentanţii secţiei că au făcut schimb de bebeluşi. Mariana Treancă şi Emilia Ivan, două tinere de 25 de ani, au născut la sfârşitul săptămânii trecute, iar nou-născuţii au fost duşi la incubator.

Dintr-o greşeală a asistentelor, fiecare dintre mame a alăptat peste 32 de ore copilul celeilalte. Nici asistentele, nici mamele nu s-au uitat la brăţara de identificare prinsă la mâna micuţilor: „Marţi seară, părinţii au aflat de la cadrele medicale că bebeluşii fuseseră schimbaţi. A fost un şoc pentru toată lumea, o greşeală regretabilă, dar acum lucrurile sunt în regulă. Ieri-dimineaţă am făcut analizele de sânge ale micuţilor, iar acum mamele s-au liniştit, alăptează copiii pe care i-au născut“, a declarat Camelia Roman, medicul-şef al Secţiei de Maternitate.

Cosmin Treancă, soţul uneia dintre mămici, a declarat că a depus plângere penală la Parchet: „Am depus o plângere penală pentru neglijenţă în serviciu împotriva cadrelor medicale ale Secţiei de Maternitate. Nu este posibil să schimbi un copil cu altul. Am făcut aceeaşi plângere şi la Colegiul Medicilor. Aştept soluţionarea cercetărilor făcute de poliţie şi să văd ce îmi spun cei de la spital“, a spus bărbatul.

 

Mamele vor păstra legătura

 

Pentru Mariana Treancă, din Motru, aceasta a fost prima naştere, iar femeia nu s-a gândit să citească brăţara de la mâna băieţelului: „Nu m-am uitat la etichetă. Soţul meu a fost foarte supărat aseară (marţi seară-n.r.), acum suntem mai liniştiţi. Copilul este bruneţel, iar cel pe care l-am alăptat până acum era blond. Mă bucur că s-a terminat totul cu bine“, a spus Mariana Treancă. Emilia Ivan, cealaltă mămică, originară din Bengeşti-Ciocadia, mai are acasă un băiat de trei ani şi jumătate. „Am fost şocate amândouă, dar nu ne-am dat seama decât după ce ne-au spus asistentele. Vom păstra legătura după ce ne externăm. Păcat că nu avem fată şi băiat, că ne puteam încuscri“, a spus, zâmbind, Emilia Ivan.

Şi în acest caz, conducerea Spitalului Judeţean Târgu Jiu a deschis o anchetă: „Unele dintre angajatele acestei secţii vor plăti pentru ce s-a întâmplat cu acest aşa-zis schimb de bebeluşi“, a declarat Camelia Roman.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII