13.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDispare Parcul Corniţoiu

Dispare Parcul Corniţoiu

Este liber la construcţii în Parcul Corniţoiu din Craiova. Verdictul a fost dat ieri de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţei, chemat de Primăria Craiova să arbitreze meciul dintre proprietarii celor 20 de hectare de parc şi municipalitate.

 

Parcul Corniţoiu din Craiova a primit ieri lovitura decisivă: avizul de construire din partea Ministerului Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Locuinţelor (MDLPL). În baza adresei MDLPL, Primăria Craiova le poate elibera certificatele de urbanism şi autorizaţiile de construire proprietarilor de terenuri din Parcul Corniţoiu, după ce timp de un an a refuzat să dea curs acestor solicitări. Municipalitatea s-a bazat pe prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 114 din 2007, cunoscută şi sub numele de „Ordonanţa verde“, potrivit căreia schimbarea destinaţiei unei zone verzi, amenajată ca atare, este interzisă chiar dacă în documentaţia de urbanism – planuri urbanistice – aceasta este prevăzută ca zonă construibilă. „Suntem în litigiu în instanţe cu proprietarii terenurilor din zona Corniţoiu tocmai pentru că am refuzat să eliberăm certificatele de urbanism şi autorizaţiile de construire, atâta vreme cât suprafaţa în cauză este amenajată ca spaţiu verde, conform textului OUG nr. 114 din 2007. Pentru clarificarea situaţiei, am solicitat punctul de vedere al MDLPL. Trebuia să încheiem într-un fel această dispută şi o vom închide aşa cum ne sfătuieşte MDLPL: dăm autorizaţiile de construire“, a spus arhitectul-şef al Craiovei, Mircea Diaconescu. „Întrucât PUZ zona Corniţoiu a fost aprobat în 27.09.2007 şi a primit viza de legalitate de la Instituţia prefectului judeţului Dolj pe 19.10.2007, anterior apariţiei Ordonanţei de Urgenţă nr. 114/2007, primăria poate emite autorizaţii de construire în această zonă conform PUZ aprobat, fără a se mai pune problema schimbării de destinaţie. Întrucât Ordonanţa de Urgenţă nr. 114/2007 nu se aplică retroactiv, ea nu are efect asupra acestui PUZ aprobat anterior publicării sale în Monitorul Oficial“, se arată în adresa transmisă Primăriei Craiova de Direcţia Generală Dezvoltare Teritorială din cadrul MDLPL.

 

Legi de distrus spaţiile verzi

 

Terenurile fostului cartier „Valea Gangului“, demolat înainte de 1989, au fost retrocedate în temeiul Legilor nr. 10 din 2001 şi 247 din 2005, deşi, conform planului urbanistic general al Craiovei din anul 2000, zona este spaţiu verde. Primarul Craiovei, Antonie Solomon, spune că legea e strâmbă, dar trebuie respectată. „Acestea sunt legile proprietăţii. Primăria a fost obligată să dea terenurile pe vechiul amplasament. Nu sunt de acord cu multe dintre prevederile acestor legi, dar sunt primul care trebuie să le aplice. Trebuie să mai ţinem cont şi de oportunitate. Terenul din Corniţoiu este acum proprietate privată. Dacă bag un ban acolo, mi se impută mie. Şi aşa am intervenit de nu ştiu câte ori la curăţenie, la corectat arbori şi la mai multe. Iar punctul de vedere al MDLPL cu privire la autorizare este atitudinea firească pe care putea să o aibă“, a declarat primarul Antonie Solomon.

 

Afaceri în floare

 

Autorizarea construcţiilor în Parcul Corniţoiu le va aduce mulţi bani proprietarilor de terenuri, care până mai ieri nu puteau vinde din cauza incertitudinilor din domeniu. Iar cei mai câştigaţi vor fi intermediarii care au achiziţionat deja suprafeţe mari de pământ din parc, cu scopul de a le vinde apoi dezvoltatorilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

32 COMENTARII