19.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalLocalizarea apelului de urgenţă, aproape gata

Localizarea apelului de urgenţă, aproape gata

Tehnologia de localizare a apelantului 112 va fi testată pe 15 septembrie, iar până pe 20 noiembrie va fi implementată soluţia care a avut succes, a anunţat marţi ministrul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei, Karoly Borbely, în cadrul unei conferinţe de presă. „Per ansamblu, planul de acţiuni al ministerului a funcţionat. Au fost tot felul de zvonuri, dar nu a existat nici un moment de abatere sau întârziere de la acest plan. Suntem în grafic şi vom avea localizarea apelantului la serviciul 112 cel târziu până pe 20 noiembrie“, a declarat ministrul comunicaţiilor. Potrivit acestuia, serviciul unic apeluri de urgenţă 112 utilizează aceleaşi tehnologii ca în majoritatea ţărilor europene.  „Este un proces care durează. Problema implementării se va rezolva la sfârşitul termenului precizat. Eu cred că Uniunea Europeană nu va activa ultima fază de infringement adresată României“, a adăugat Karoly Borbely.

Măsuri împotriva apelurilor false

O problemă gravă, în opinia ministrului, o reprezintă apelurile false efectuate la 112, într-un procent de 90%, această infracţiune fiind sancţionabilă doar cu amendă de la 500 la 1.000 de lei.
La începutul lunii septembrie, ministerul a programat o întâlnire cu operatorii de telefonie mobilă, pentru a găsi o rezolvare şi a lua măsuri drastice împotriva apelanţilor care folosesc telefonul mobil pentru solicitări false la 112. Varianta agreată este atacarea cu sute de mesaje a „apelantului fals“ 112.
Totuşi, problema care se ridică este costul acestor mesaje, ce ar putea fi trimise prin intermediul operatorilor de telefonie mobilă. Ca această modalitate de pedepsire a abuzului să aibă şanse de reuşită, mesajele trimise trebuie să nu fie taxate de operatori.
Procedura se va iniţia după cinci apeluri consecutive înregistrate la 112, luându-se în calcul posibilitatea ca apelantul să formeze din greşeală numărul de urgenţă sau să nu aibă intenţii rău-voitoare. Altă modalitate de sancţionare propusă a fost blocarea cartelei SIM permanent sau pentru o perioadă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII