14.5 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPoliţiştii nu mai prelungesc dovezile provizorii de circulaţie

Poliţiştii nu mai prelungesc dovezile provizorii de circulaţie

Curtea Constituţională a decis că aliniatul unui articol din Codul Rutier, care reglementează prelungirea dreptului de circulaţie pe perioada urmăririi penale, este neconstituţional.

 

Persoanele care vor să-şi prelungească dovada de circulaţie provizorie pentru a putea conduce un autovehicul pe drumurile publice nu mai pot face acest lucru. Documentul, care era eliberat de şeful Serviciului Poliţiei Rutiere la propunerea procurorului, nu se mai emite, pentru că magistraţii Curţii Constituţionale au decis că articolul din Codul Penal care reglementa modul de prelungire a dovezii este neconstituţional. Legislaţia în vigoare spune că, dacă un şofer a provocat un accident rutier soldat cu răniţi sau morţi, poate conduce, în baza unei dovezi, până când o instanţă stabileşte dacă este vinovat sau nu de producerea accidentului. Dovada este eliberată de Poliţia Rutieră, la propunerea procurorului care face cercetările în dosarul de vătămare corporală din culpă sau ucidere din culpă. Curtea Constituţională susţine că nu este corect ca procurorul să propună şi poliţistul să dispună şi că ar trebui să fie invers, procurorul să dispună, iar poliţiştii să execute.

 

Nu se mai eliberează dovezi de circulaţie

 

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţeului (IPJ) Dolj au precizat că este vorba numai de dovezile de circulaţie provizorie în cazurile în care s-au produs accidente grave, soldate cu victime. „Curtea Constituţională a declarat ca fiind neconstituţional aliniatul 6 al articolului 111 din Codul Rutier, care stabilea în ce condiţii se prelungesc dovezile de circulaţie pe perioada urmăririi penale. În acest caz, nu se mai eliberează dovezi de circulaţie provizorie până la modificarea legislaţiei“, a explicat comisar-şef Nicuşor Badea, adjunctul şefului IPJ Dolj. Conform art. 111, alin. 6 din Codul Rutier, „permisul de conducere al unui conducător de autovehicul sau tramvai implicat într-un accident de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea corporală gravă a unei persoane se reţine de către Poliţia Rutieră dacă autorul accidentului a încălcat o regulă de circulaţie dintre cele prevăzute la art. 102, alin.3, eliberându-se dovada înlocuitoare fără drept de circulaţie. Dreptul de circulaţie se poate prelungi, din 30 în 30 de zile, pe toată perioada urmăririi penale, de către şeful Poliţiei Rutiere pe raza căreia s-a comis fapta, la propunerea procurorului care efectuează urmărirea penală sau care exercită supravegherea cercetării penale ori la propunerea instanţei de judecată care soluţionează cauza penală“.

Persoana anchetată care dorea să îşi prelungească dreptul de circulaţie făcea o cerere către procurorul de caz în acest sens. Conform comisarului-şef Nicuşor Badea, acesta din urmă întocmea o comunicare către Rutieră în care expunea motivele pentru prelungirea sau neprelungirea dreptului de circulaţie, iar şeful Serviciului Poliţiei Rutiere prelungea sau nu dovada. Poliţia a făcut o nouă propunere de modificare a legii, însă, până la votarea şi intrarea ei în vigoare, şoferii aflaţi în această situaţie nu vor mai putea conduce un autovehicul pe drumurile publice.

Articolul 102

Conform art. 102, alin. 3, din Codul Rutier, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni şi suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile săvârşirea de către şoferi a următoarelor fapte: conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice (dacă fapta nu este infracţiune), conducerea vehiculului cu defecţiuni grave la sistemul de frânare sau direcţie, neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată, când barierele sunt coborâte ori în curs de coborâre, sau depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe un sector de drum.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII