16.7 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024

Corupţie la CSM

Rechizitoriul DNA privind fraudarea concursului procurorilor pomeneşte şi magistraţi din cadrul CSM, care ar fi putut fi implicaţi în fraudarea examenului.

DNA i-a trimis marţi în judecată pe procurorii Eugen Cojocaru, Gheorghe Dumitru, Gabriela Ghiţă, Sterian Guli, pe notarul Gheorghe Bucur şi pe judecătorul Gheorghe Cerbeanu, toţi acuzaţi de fraudarea concursului pentru funcţiile de conducere din Parchete, din toamna anului 2007. Rechizitoriul scoate însă la iveală nume grele din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pomenite cu ocazia aranjării concursului amintit, însă împotriva cărora n-au putut fi obţinute suficiente probe pentru a fi deferite justiţiei.

 

Implicarea lui Cristian Deliorga

 

Potrivit procurorilor anticorupţie, ar fi existat indicii cu privire la implicarea lui Cristian Deliorga în fraudarea examenelor, prin traficarea de către acesta a influenţei asupra membrilor comisiei de examinare. „Aceste indicii au rezultat din faptul că numele său a fost vehiculat încă de la prima întâlnire survenită între inculpaţii în cauză, cea consemnată la restaurantul „Bruxelles“, când Gheorghe Bucur a afirmat că va interveni pe lângă acest membru CSM, pentru ca Gheorghe Dumitru să obţină o notă bună la examen.

Pe acelaşi Cristian Deliorga, când se afla în Monaco, l-a contactat telefonic Gheorghe Bucur, pentru a discuta despre situaţia examenului ce urma să fie susţinut de Gheorghe Dumitru. Procurorii anticorupţie mai afirmă în rechizitoriu că Deliorga ar fi sărbătorit, pe 27 noiembrie 2007, victoria lui Sterian Guli la restaurantul „Casa Roz“ din Bucureşti. DNA mai arată însă că toate aceste indicii nu au fost în măsură să dovedească în mod indubitabil comiterea de către Deliorga a infracţiunii de trafic de influenţă, motiv pentru care s-a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de fostul vicepreşedinte al CSM.

 

„Dacă ţine de Dăscălescu, zic că e rezolvabilă“

 

Alt membru al CSM, Liviu Dăscălescu, apare şi el în dosarul fraudării examenului pentru parchete. Potrivit interceptărilor făcute de DNA în această cauză penală, notarul inculpat Gheorghe Bucur s-a lăudat faţă de ceilalţi colegi că ar putea interveni pe lângă alt membru important al CSM, procurorul Liviu Dăscălescu.

Numele acestuia din urmă apare în discuţiile dintre inculpaţii din acest dosar. Notarul Gheorghe Bucur s-a lăudat că ar putea interveni pe lângă mai mulţi membri ai CSM.

„Nu mă feresc să vorbesc cu Deliorga… Pe când eram şi eu în CSM, ne ajutam reciproc… dar poate am să vorbesc şi cu Dăscălescu… (…) Dacă e, vorbim cu Dăscălescu… Să vedem ce zice luni… Dacă ţine de el, zic că deja e rezolvabilă… singurul pericol e Chiujdea…“, a susţinut notarul Bucur, într-una din discuţiile interceptate de DNA şi din care mai rezultă că inculpaţii se temeau de faptul că nu au influenţă asupra unui fost vicepreşedinte al CSM, procurorul Nicolae Dan Chiujdea.

 

Gabriela Ghiţă dorea „satisfacţie deplină“

 

Potrivit rechizitoriului, fostul procuror general adjunct, Gabriela Ghiţă, deferită acum justiţiei, a urmărit constant să împiedice soluţionarea dosarului, depunând 70 de plângeri. Mai mult, ea a refuzat în mod categoric şi constant să răspundă chemărilor la DNA, în perioada 27 februarie 2007 – 18 martie 2008. Gabriela Ghiţă a invocat „exercitarea deplină a drepturilor procesuale, a satisfacţiei depline, aşa cum se oferă în naţiunile civilizate“.

Cerbeanu cel bolnav

Procurorii anticorupţie afirmă în rechizitoriu că judecătorul Gheorghe Cerbeanu de la Tribunalul Vâlcea ar fi tergiversat urmărirea penală. Spre exemplu, el s-a internat de mai multe ori în spital, numai pentru a întârzia prezentarea materialului de urmărire penală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS