16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024

Dribling la Fisc

Finantatorul Universitatii Craiova, Adrian Mititelu, si mai multe persoane din grupul sau de interese sunt acuzate de Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj ca ar fi prejudiciat bugetul statului cu milioane de euro in urma unor tranzactii dubioase cu terenuri de la marginea Craiovei.


Adrian Mititelu, Gigel Preoteasa, nepotul lui, Nuti Claudia Preoteasa, Fanel Trandafir, zis Cimino, si Iulian Siclitaru sunt persoanele fizice impotriva carora DGFP Dolj a cerut Parchetului General punerea in miscare a urmaririi penale pentru fraudarea bugetului de stat cu sute de miliarde de lei. Cei mentionati sunt actionari intr-un grup de firme din care fac parte SC Maxitec SRL, SC Aagirom SA, Rallytop, SC West Plazza SRL, SC Pomfruct Cercetare SA, SC Societatea pentru Reconstructia Fotbalului Craiovean. Prin intermediul acestora, grupul condus de finantatorul Universitatii Craiova a incercat sa scape de impozitele pe care trebuia sa le plateasca statului. Fiscul ii acuza pe Mititelu&Co. ca au scos ilegal din proprietatea publica a statului un teren de 23,5 ha cu o valoare de piata de circa 11,7 milioane de euro, precum si alte active cu o valoare de peste 200 de miliarde de lei constând in cladiri, constructii speciale, plantatii pomicole pe o suprafata de 55 ha, culturi agricole pe o suprafata de 33,5 ha, toate apartinând Fermei 2 Cernele a Statiunii de Dezvoltare Pomicola (SDP) Dolj. In plus, grupul lui Mititelu ar fi impiedicat si utilizarea unei suprafete de teren de 102,8 ha aflat in proprietatea statului.


20 de miliarde ascunse


Povestea terenului incepe in 2001, când Mititelu, folosindu-se de mai multe firme pe care le controla, a executat silit Statiunea de Dezvoltare Pomicola. Dupa ce s-a vazut stapân pe teren, acesta a cumparat prin intermediul SC Pomfruct Cercetare SA, firma cu o denumire asemanatoare celei pe care o avea statiunea, intregul patrimoniu al statului aflat in administrarea Statiunii de Cercetare si Productie Pomicola, adica Ferma 2, amplasata la DE 70. In loc sa inregistreze bunurile in contabilitate drept constructii, instalatii, plantatii pomicole si culturi intinse pe 102 hectare, grupul condus de Mititelu le-a inregistrat ca actiuni la o valoare de 1,5 milioane de lei vechi. Ca sa faca pierduta urma bunurilor evaluate la aproape 21 de miliarde de lei, firma le-a revândut catre SC Valorificare Creante SRL cu 800 de milioane de lei vechi, nedeclarând venituri impozabile de 20 de miliarde de lei.


Teren pentru Universitatea


SC Aagirom Sa, societate din grupul de interese al finantatorului echipei de fotbal, a intrat in posesia unei suprafete de teren de 23,5 ha evaluat la un pret de piata de 50 euro/mp, pe care firma a platit doar aproximativ 0,1 euro/mp. In momentul preluarii, terenul se afla in administrarea Administratiei Domeniilor Statului si in folosinta Societatii de Cercetare si Productie Pomicola. Ca sa scape de urmarirea statului, Aagirom a vândut terenul catre persoane fizice si juridice din cadrul grupului. 15,9 ha au ajuns in proprietatea SC West Plaza, iar 4,7 ha la Iulian Siclitaru, ambele tranzactii find realizate la un pret simulat de aproximativ 0,2 euro/mp, dupa cum se arata in raportul DGFP Dolj. Ulterior, prin vânzari succesive, terenul a ajuns la Adrian Mititelu, SC Cetatea Banilor SA, SC Reconstructia Fotbalului Craiovean. Ulterior, 4,6 ha de teren au fost vândute la pretul real de 50 euro/mp catre SC Pic SA Pitesti in iulie 2005 pentru suma de 2,5 milioane de euro. Finantele ii acuza pe cei implicati in tranzactii ca in felul acesta au sustras de la impozitare peste zece milioane de euro, reprezentând impozit pe profit si taxa pe valoarea adaugata datorata bugetului de stat. In scandalul terenului de la Cernele a fost implicata si SC Rallytop, firma din cadrul grupului de interese al lui Mititelu. Printr-un contract din 2003, aceasta si-a creat in mod artificial obligatii de plata fata de alta societate controlata de finantatorul Universitatii Craiova, Rom Euro, si drepturi de incasat de la Societatea Pomicola ca sa justifice transferul banilor catre aceasta din urma. Societatea a incasat aproape jumatate de miliard de lei fara sa aiba la baza un document justificativ din care sa rezulte natura serviciilor prestate. Mai mult, banii nici nu au fost inregistrati ca venit. Finantele ii acuza astfel pe administratorii grupului de interese din care face parte si Rallytop ca au inregistrat in situatiile financiare operatiuni fictive si ca si-au creat datorii inexistente. In cazul Rallytop, prejudiciul se ridica la 162 de milioane de lei vechi. Beneficiara a afacerii cu terenuri ale Statiunii de la Cernele este si Maxitec, firma care a „inghitit“ toate celelalte societati prin care s-au derulat tranzactiile. Dupa fuziune, Maxitec a preluat 2,7 ha de la Aagirom in valoare de 80,8 milioane de lei vechi, desi in zona respectiva terenul avea un pret de 45 de euro/mp. Conform plângerii fiscului, terenul a fost inregistrat in inventarul societatii la o valoare subevaluata cu scopul de a se ascunde masa impozabila. De asemenea, tranzactia a fost inregistrata pe venituri abia in luna octombrie 2005, desi fusese realizata cu câteva luni in urma, in decembrie 2004, respectiv ianuarie 2005.


Mititelu: „Este o facatura“


Confruntat cu posibilitatea de a intra sub atenta „supraveghere“ a procurorilor de la Parchetul General, Adrian Mititelu contesta rapoartele rezultate in urma inspectiilor fiscale executate de DGFP Dolj. „E o facatura. Procesele-verbale sunt facute la comanda lui Rodion Camataru, care vrea sa puna mâna pe terenurile de la Cernele, a primarului Solomon si a lui Dumitru Silviu, directorul executiv al DGFP Dolj. Acestia au dat tunuri imobiliare de 10-15 milioane de euro ajutati si de câtiva politicieni ai Aliantei. Am contestat procesul-verbal. Intr-adevar am avut datorii reale de vreo 20 de miliarde de lei, dar le-am platit in ultimele doua saptamâni“, a declarat Mititelu, care este hotarât sa mearga in audienta la presedintele Autoritatii Nationale de Administrare Fiscala, Sebastian Bodu. Finantatorul Universitatii spune ca diferentele de pret la vânzarea terenurilor se datoreaza incadrarii acestuia la momentul respectiv. „Când am câstigat terenul figura ca agricol, doar nu era sa-l vând cu 50 de euro. Când l-am vândut PIC-ului nu mai era agricol“, a explicat Mititelu. Cei vizati de Mititelu neaga acuzatiile aduse de acesta. „Ramân inmarmurit de ce aud. Nu am ce sa-i raspund. Nu l-am pus eu sa fure“, a replicat Rodion Camataru. La rândul sau, primarul Solomon a declarat ca nu se pune la mintea lui Mititelu. „E o minte bolnava. Nu eu l-am pus sa faca ce a facut“, a spus primarul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU