15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMinistrul justitiei, in control la Craiova

Ministrul justitiei, in control la Craiova

Monica Macovei nu s-a aratat deloc incântata de faptul ca sistemele informatice ultraperformante cu care au fost dotate instantele craiovene nu sunt operationale.


Ministrul justitiei, Monica Macovei, a facut ieri un control inopinat la mai multe instante din Oltenia, pentru a afla cum merg retelele superperformante de calculatoare cu care ministerul a dotat majoritatea instantelor din tara. Ceea ce a gasit nu a incântat-o deloc pe Monica Macovei.


Calculatoare sunt, dar lipseste… curentul


Dupa ce a trecut mai intâi prin Slatina, unde n-a avut ce sa vada, intrucât reteaua de calculatoare a dat nastere unui conflict intre firmele implicate in punerea in practica a acesteia, ministrul justitiei a plecat catre Craiova, unde a avut parte de aceleasi surprize neplacute.


Daca la Curtea de Apel Craiova reteaua de computere merge struna de o buna perioada, nu acelasi lucru se poate spune despre Tribunalul Dolj si Judecatoria Craiova. La tribunal, intr-o cladire ridicata cu câteva secole in urma, ar fi trebuit instalate 130 de calculatoare, legate in retea. Computerele stateau insa in cutii, intrucât realizarea retelei nu fusese incheiata. Mai mult, Macovei s-a aratat nemultumita de faptul ca firma care trebuia sa instaleze calculatoarele nu mai facuse nimic de ceva timp. In plus, reteaua electrica a tribunalului, care abia face fata sistemului de iluminat, nu suporta consumul retelei de calculatoare, astfel incât va trebui construita o noua retea electrica pentru alimentarea prizelor. „Deocamdata am dispus sa se inlocuiasca toate cele 30 de calculatoare pe care le aveam deja cu unele din cele noi si sa se aseze pe birouri toate celelalte calculatoare, pentru ca judecatorii sa se poata obisnui cu ele, dar, in lipsa unei retele electrice care sa faca fata, nu vor putea fi puse in functiune toate, ci doar câteva. Lucrarile necesare punerii in functiune a retelei se pot incheia, insa, in cel mult o luna“, a mentionat Constantin Diaconu, presedintele Tribunalului Dolj.


La fel statea treaba si la Judecatoria Craiova, unde ministrul Monica Macovei a putut admira doar gaurile din pereti prin care ar fi trebuit sa treaca firele pentru viitoarea retea de calculatoare, care nici aici n-a fost instalata. Spre dupa-amiaza, Monica Macovei a plecat din Craiova deznadajduita, nemultumita de faptul ca initiativa sa de informatizare a instantelor din România, pentru care se gasise sprijin extern in vederea finantarii, este inca un vis, pentru ca se lucreaza inca „româneste“, adica nu prea…


Palatul Justitiei, un vis indepartat


Desi ministrul Monica Macovei a vazut ieri in ce conditii de inghesuiala lucreaza acum judecatorii la Craiova, Palatul Justitiei ramâne un vis indepartat. Abia acum urmeaza proiectarea lui, care s-ar putea incheia in circa doi ani, dupa care sa inceapa lucrarile de realizare a imobilului, ce sunt estimate de optimisti la inca patru-cinci ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS