13.7 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCanalizarea din centru, pusa la prajit

Canalizarea din centru, pusa la prajit

Un cititor al GdS a trimis redactiei o scrisoare in care il atentioneaza pe primarul Solomon ca tevile si conductele folosite la modernizarea centrului orasului sunt depozitate in conditii improprii, riscând sa se deterioreze inainte de a fi folosite. Ancheta redactorilor GdS a confirmat situatia semnalata.


Un morman de tevi despre care nimeni nu spune nimic oficial se prajeste la soare in Piata Prefecturii din Craiova, inainte de a fi amplasate in subsolul viitorului centru al orasului. Surse din primarie confirma ca este vorba despre tuburi din polietilena si poliester armat cu fibre de sticla, care vor fi utilizate la retelele de alimentare cu apa si canalizare. Nimanui nu-i pasa insa ce se intâmpla cu aceste echipamente la 40 de grade Celsius sau sub torente, desi normativul specific pentru proiectarea si executarea retelelor de alimentare cu apa si canalizare, indicativ I 22-99, prevede ca ele se depoziteaza in „spatii acoperite, ferite de soare, pe suprafete betonate sau balastate, folosindu-se palete“. Tot in normativul I 22-99 mai sunt enumerate tipurile de tuburi care se pot folosi la executarea retelelor de alimentare cu apa si a celor de canalizare: din fonta ductila, polietilena de inalta densitate, poliester cu fibre de sticla, beton si gresie ceramica, pentru diferite presiuni, tipuri de amplasare, temperaturi etc. Am incercat sa aflam detalii de la reprezentantii constructorilor din centru – UTI, SCT Bucuresti si Domarcons Craiova. Dan Grigorian, seful de santier al SCT Bucuresti, constructorul principal, sustine ca tevile sunt ale firmei UTI, care realizeaza partea de instalatii a proiectului. „UTI se ocupa de reteaua de alimentare cu apa si de partea de canalizare. Eu nu stiu ce e cu acele conducte“, a declarat Grigorian. Marian Toma, directorul UTI Craiova, nu comenteaza: „De unde ati spus ca sunteti? De la Gazeta? Va rog sa ma iertati. Multumesc“.


Ţevile nimanui


Dovezi ca numai UTI ne-ar fi putut explica de ce se prajesc sub soare acele tevi sunt declaratiile neoficiale ale altor doi directori, de la Regia de Apa si de la Hidroconstructia SA. Liviu Ionita, directorul Regiei Autonome Apa Craiova, spune ca unitatea pe care o conduce nu detine nici un fel de materiale intre sediul Prefecturii Dolj si strada Ion Maiorescu: „Nu stiu despre ce tevi e vorba, noi nu avem nimic in acel perimetru si nici relatie cu firmele care lucreaza acolo“. Aurel Rosca, directorul Hidroconstructia, societatea care detine tuburi pentru canalizare si alimentare cu apa pe bulevardul Nicolae Titulescu, sustine ca in Piata Prefecturii „e curtea altcuiva“. „Noi utilizam conducte din polietilena. La canalizari de dimensiuni mai mari se utilizeaza, intr-adevar, si conducte din poliester armat cu fibra de sticla. Cele despre care spuneti nu sunt ale noastre“. Potrivit unor reglementari interne de ultima ora, Primaria Craiova isi va exprima un punct de vedere oficial in scris, in maximum 30 de zile, conform Legii nr. 544 din 2001, a liberului acces la informatiile de interes public.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU