19.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj18 copii - dati disparuti in Dolj

18 copii – dati disparuti in Dolj

Sunt cazurile care au prioritate in activitatea politiei doljene: 18 copii au fost dati disparuti de la inceputul anului. In ultimii zece ani, in Dolj, sase copii disparuti nu au mai fost gasiti. Ca urmare a cresterii numarului copiilor disparuti, ziua de 25 mai a fost declarata, in 1983, Ziua Internationala a Copiilor Disparuti.


In România, conform datelor furnizate de Directia de Investigatii Criminale, Serviciul Urmariri, de la inceputul anului 2006 si pâna in prezent, a fost solicitata urmarirea generala pentru 421 de minori. Au fost gasiti 391 de copii, 29 cu vârste pâna la zece ani si 362 intre 10-18 ani. De multi dintre ei nu se mai stie nimic, de mai multe luni. Politistii doljeni au fost sesizati in acest an cu privire la disparitia de acasa a 18 minori. Sase dintre ei au fost dati in urmarire generala, alti 12 fiind dati in urmarire locala. Din fericire, toti 18 au fost gasiti, in doar câteva zile de la anuntarea disparitiei, fiind inapoiati familiilor.


„Acordam o atentie deosebita cazurilor privind disparitia unor copii, colaborând foarte bine cu Politia Comunitara si Politia Transporturi. La nevoie, am apelat si la companiile mari de taxi, dar si la ajutorul presei, care ne-a sprijinit de fiecare data, ca sa gasim un copil dat disparut“, a declarat subcomisarul Cristian Ciocoiu, seful Serviciului de Investigatii Criminale din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Dolj.


Sase disparitii nerezolvate in ultimul deceniu


In evidentele cazurilor nerezolvate in ultimii zece ani, ce privesc disparitia unor copii din judetul Dolj, se afla sase astfel de situatii. Dintre ele, ar putea fi mentionat cazul Ioanei Padureanu, din Bailesti, care a disparut de acasa, in mai 2002. La data disparitiei, fata avea 13 ani. Desi n-au reusit sa o gaseasca pâna in prezent, politistii doljeni au date ca fata este in viata si ar trai in concubinaj cu un barbat din etnia romilor, iar in prezent ar umbla cu caruta prin tara, impreuna cu „sotul“, vânzând papuci de plastic.


Printre disparitiile neelucidate se afla si un caz ce priveste disparitia a doi copii din Gângiova. In iulie 2005, acestia au mers sa se scalde in Jiu si nu s-au mai intors. Politistii le-au gasit hainele pe mal, dar si doua urme de pasi, care duceau spre apa. Oamenii legii banuiesc ca cei doi s-au inecat, insa pâna nu li se vor gasi trupurile, disparitia ramâne in continuare neelucidata.


Alt caz, in care nu s-a dat de urma minorului disparut, este cel al lui Ioan Vinetu Dominte, disparut in 2003, pe când avea 11 ani. Baiatul mai plecase de acasa si anterior, fiind de fiecare data gasit in Bucuresti, unde cersea in Gara de Nord.


„De multe ori este vorba despre copii, care pleaca in mod repetat de la domiciliu. Noi ne facem datoria si ii gasim, apoi ii incredintam familiei. Dupa o perioada pleaca din nou, ori un asemenea fenomen nu mai tine de atributiile politiei, ci de mediul familial in care traieste copilul“, a mentionat subcomisarul Ciocoiu.


Candele in memoria celor disparuti


Cu ocazia acestei zile, Salvati Copiii România va organiza o campanie de informare si sensibilizare a opiniei publice asupra fenomenului disparitiei copiilor, a riscurilor si consecintelor traumatice si durabile la care pot fi expusi atât acestia, cât si familiile lor. In Bucuresti, voluntarii Salvati Copiii se vor afla in fata Teatrului National, incepând cu ora 18.00, pentru a distribui materiale informative, insotite de simbolul Zilei Internationale a Copiilor Disparuti, floarea de nu-ma-uita. Voluntarii vor aprinde candele in memoria celor disparuti, dar si pentru a transmite mesajul sperantei si al solidaritatii cu familiile care spera ca isi vor gasi copiii disparuti.


Cum sa previi disparitia copilului tau


Fii prietenul lui si invata-ti copilul sa nu intre in discutii cu persoane straine, sa nu accepte bunuri, cadouri sau dulciuri de la persoane pe care nu le cunoaste; sa nu insoteasca persoane necunoscute, indiferent de locul unde este invitat copilul, mai ales daca locul respectiv este neiluminat. Nu da copilului sume mari de bani sau obiecte de valoare cum ar fi telefonul mobil, bijuterii. Daca totusi tii neaparat sa le poarte, spune-i sa nu le tina la vedere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS