15 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoi jandarmi doljeni, concediati

Doi jandarmi doljeni, concediati

Unul dintre ei a facut fotografiile, celalalt a fost pozat de coleg in timp ce dormea la serviciu.


Conducerea Inspectoratului de Jandarmi Judetean (IJJ) Dolj a hotarât sa-l dea afara pe jandarmul care s-a apucat sa posteze pe internet fotografii din timpul misiunilor efectuate la paza conductelor petroliere. Jandarmul angajat pe baza de contract Laurentiu Serbanescu n-a fost insa singurul sanctionat. Aceeasi drastica pedeapsa – trecerea in rezerva – a fost aplicata si uneia dintre „victimele“ pasionatului de fotografii: jandarmul Catalin Rucsanda, pozat in timp ce… dormea.


Fotografii din culise


Conform unui comunicat al IJJ Dolj, conducerea acestei institutii a aflat inca de pe 9 februarie despre aparitia pe Hub a unor informatii privind aspecte din activitatea jandarmeriei doljene. In urma cercetarilor interne, s-a stabilit ca fotografiile postate pe Hub au fost facute cu telefonul mobil de jandarmul Laurentiu Serbanescu, din cadrul Detasamentului de Paza si Interventie la Conductele Petroliere. Cu acordul acestuia, comisia desemnata sa investigheze cazul i-a facut o mica perchezitie la domiciliu, de unde a ridicat cele doua hard-disk-uri ale computerului personal, plus 126 de CD-uri si DVD-uri. Un hard-disk nu era formatat, insa al doilea continea un director „poze/jandarmi“, in care se aflau 217 imagini foto in format jpeg.


Unele fotografii pareau „nevinovate“, cuprinzând peisaje (64 de imagini), zone din apropierea conductelor petroliere (11), aspecte de la avarierea unei conducte de titei (13), mijloace auto depistate de jandarmi transportând material lemnos fara forme legale (7). Alte poze prezentau aspecte ale activitatii jandarmeriei doljene: masini ale jandarmeriei aflate in curtea unitatii sau in misiune (17 poze), jandarmi aflati in misiune sau in mijloacele de transport ale unitatii (37), cadre ale jandarmeriei aflate in afara programului (28) sau chiar in timpul misiunilor (5), ori chiar jandarmi in misiune care isi pregateau ori serveau masa (22). Cele mai grave au fost considerate insa fotografiile care prezentau: dotarea cu armament si munitie a militarilor aflati in misiune (8 imagini), jandarmi care jucau carti in timpul programului, intr-o masina a unitatii (o fotografie), un jandarm care dormea in timpul serviciului (4 poze).


Vinovatii, trecuti in rezerva


„Toate aceste imagini nu contin date sau informatii clasificate, dar unele dintre acestea, prin continut, afecteaza imaginea si prestigiul jandarmeriei, drept pentru care doi jandarmi angajati pe baza de contract au fost trimisi in fata Consiliului de Disciplina“, a mentionat lt. Florin Patruna, ofiter de relatii publice in cadrul IJJ Dolj. Cei doi jandarmi sunt „fotograful“ Laurentiu Serbanescu si colegul sau, jandarmul Catalin Rucsanda, pozat chiar in timp ce dormea.


Consiliul de Disciplina, compus din doi ofiteri si un subofiter, a decis ca acestia se fac vinovati de „compromiterea si lezarea onoarei si demnitatii militare“ si „abateri in exercitarea atributiilor functionale“, propunând conducerii unitatii trecerea celor doi in rezerva. Conducerea IJJ Dolj a dat curs acestei propuneri. Cei doi jandarmi se afla acum in perioada de preaviz de 30 de zile, inainte de incetarea raporturilor de munca cu jandarmeria doljeana.


Telefoanele cu camera, interzise


Incepând cu 14 februarie nici un jandarm nu mai are voie sa intre in sediul IJJ Dolj cu telefoane mobile dotate cu camera de luat vederi. Cei care incalca aceasta regula risca din partea conducerii amenzi usturatoare, cuprinse intre 5.000 si 10.000 RON.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS