15 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024

Jurnal de razboi

Noi raiduri aeriene americane

Avioane de razboi americane au atacat ieri-dimineata obiective militare de pe malul vestic al Tigrului, unde luptatori arabi, care nu erau de origine irakiana, incercau sa preia controlul in anumite zone, au anuntat jurnalistii prezenti la fata locului.

Potrivit presei, mai multe explozii au zguduit cartierul Mansur din vestul Bagdadului. Jurnalistii au mai mentionat ca arabii controlau strazile din Mansur si alte cartiere din vestul Bagdadului.

Surse militare au relatat ca soldatii Marinei americane au fost implicati intr-o dura confruntare cu soldatii arabi in apropierea unei moschei din cartierul Aadhamiya.

Un corespondent al postului de televiziune BBC, care se afla la fata locului, a transmis ca soldatii perchezitionau moscheea unde presupuneau ca se afla Saddam si au fost implicati intr-o dura lupta cu cei care pareau a fi membri ai Garzii Republicane.

„Au preluat controlul in zona din jurul unui palat prezidential, ordinul a fost primit in timp ce cercetau o moschee in care se credea ca s-ar ascunde Saddam. Sosirea soldatilor Marinei a fost insotit de confruntari dure. Nori de fum s-au ridicat deasupra Tigrului, iar cercetarea moscheii nu s-a terminat inca“, a transmis corespondentul BBC, David Willis, care a mai adaugat ca in urma confruntarilor, un soldat american a fost ucis.

In acelasi timp, soldatii Marinei americane au patruns ieri-dimineata intr-un cartier din nord-estul Bagdadului, atacind cu lovituri de artilerie fortele irakiene inca fidele lui Saddam. Actiunea a fost sprijinita de avioanele care au survolat permanent zona, iar multi soldati au declarat ca au putut vedea cum antiaeriana irakiana tragea pe cerul intunecat „asupra unui vehicul zgomotos, insa invizibil“. Nu se stie cita rezistenta au intimpinat soldatii trupelor americane, insa au fost auzite rafale sporadice de arma.

Fortele aliate au cucerit Bagdadul

Fortele aliate au preluat controlul asupra capitalei irakiene. Populatia civila i-a intimpinat cu bucurie pe soldatii coalitiei. Trupele americane au doborit o statuie enorma a dictatorului irakian din centrul orasului, gestul fiind primit cu bucurie de multimea de irakieni, care au inceput sa danseze in jurul statuii lui Saddam ca semn de dispret pentru dictatorul care a condus timp de 24 de ani tara. In scene ce aminteau de doborirea zidului Berlinului din 1989, irakienii incercasera in prealabil sa doboare piedestalul de marmura aplicindu-i lovituri puternice. Batalia pentru cucerirea Bagdadului s-a terminat, insa razboiul continua.

Miercuri dupa-amiaza, in piata din centrul capitalei, a sosit o coloana de tancuri americane, care nu au intimpinat in drumul lor nici cea mai mica impotrivire.

„Este ca si cum mai multe tancuri irakiene ar ajunge pe Fifth Avenue din New York sau pe Piccadilly Circus din Londra.

Caderea Bagdadului este completa“, a transmis corespondentul CNN, Khaled Yacoub Oweis.Un comandant american a declarat miercuri ca centrul Bagdadului este controlat in intregime de soldatii trupelor coalitiei si ca faza de lupte propriu zise a razboiului din Irak s-ar putea incheia in citeva zile, cel putin in capitala si in sudul Irakului.

„Nu toate zonele din Bagdad sint sigure, insa, partea centrala a orasului, inima capitalei, este sigura“, a declarat generalul Buford Blount, comandantul Diviziei numarul 3 a Infanteriei americane. „Sfirsitul fazei de confruntari propriu zise este o chestiune de zile. Probabil ca vor mai avea loc lupte in nordul Irakului, insa in Bagdad si in sudul Irakului sfirsitul ostilitatilor este aproape“, a mai declarat Blount.

La intrebarea daca guvernul presedintelui Saddam continua sa existe, generalul a raspuns: „Am fost in toate cladirile guvernamentale, dar nu am descoperit nici membru al conducerii irakiene“. Blount a evitat sa spuna daca Statele Unite si aliatii sai pot deja sa se declare victoriosi in campania de doborire a regimului lui Saddam, insa a explicat ca in multe orase irakiene s-a trecut de la faza de lupte la cea de acordare de ajutoare umanitare. El a mai adaugat ca in citeva zile vor ajunge in Irak mai multe convoaie cu ajutoare.

Intre timp, Ministerul de Finante irakian a fost cuprins de flacari, au anuntat corespondentii de la fata locului, care au spus ca au observat etajele superioare ale cladirii cuprinse de flacari. Nu este clar daca palatul a fost incendiat sau a fost lovit de o grenada.

Confruntarile continua in Tikrit si Hilla

Fortele aliate au continuat raidurile aeriene asupra orasului natal al lui Saddam Hussein, Tikrit.

Putin mai la sud, Divizia 101 a infanteriei a atacat continuu orasul Hillah, unde fedainii lui Saddam si membrii partidului Baas opun in continuare o rezistenta acerba.

„Consideram ca si la Tikrit vor avea loc confruntari asemanatoare cu cele din celelalte zone ale Irakului“, a declarat Vincent Brooks, unul dintre generalii de la Comandamentul Central din Qatar.

Potrivit lui Brooks, trupele americane se asteapta la atacuri disperate din partea soldatilor, civililor si membrilor partidului Baas. Pentru a slabi rezistenta fortelor irakiene, in ultimele patru zile, asupra diferitelor locatii militare din Tikrit au fost lansate mai multe bombardamente .

Rezultatul acestor operatiuni a fost demonstrat de chiar generalul Brooks, care a aratat mai multe fotografii cu baza militara As Sayliyah, considerata una dintre locatiile principale ale regimului, care era practic distrusa.

Situatia este diferita in orasul Hillah. Divizia 101 a incercuit localitatea cu ajutorul tancurilor M1-A1. Rezistenta acerba a unitatilor de luptatori irakieni pozitionate in oras si in imprejurimi este supusa unui atac permanent de lovituri de artilerie dirijate de elicopterele OH-58 Kiowa. Pentru prima oara, americanii au descoperit si multi sirieni care luptau de partea irakienilor.

La Basra domneste haosul

Fortele britanice controleaza de citeva zile orasul Basra. In realiatate insa, in oras domneste haosul, anunta postul de televiziune EuroNews. Sute de masini sint oprite si controlate pentru ca oamenii sa nu incerce sa scoata din oras bunurile furate din edificiile conducerii irakiene. De luni, de cind trupele britanice au preluat controlul asupra orasului, jafurile au continuat fara incetare. In anumite zone din oras, inca au loc confruntari sporadice.

Potrivit EuroNews, trupele britanice au lasat libere citeva strazi din nordul orasului, pentru a permite celor fideli lui Saddam sa paraseasca orasul. In ciuda intaririlor trupelor britanice in si din afara orasului, in Basra domneste ilegalitatea. Soldatii britanici au inceput sa intervina abia miercuri, raspunzind apelurilor cetatenilor care asista neputinciosi la jefuirea diferitelor cladiri si magazine din oras.

O alta urgenta o reprezinta lipsa apei potabile. Zece autocisterne au inceput distribuirea acesteia in oras. Populatia s-a precipitat cu sticle de plastic, galeti sau orice alt fel de recipienti. Situatia umanitara se agreaveaza cu fiecare moment ce trece. Cinci spitale din oras nu au apa si curent electric, iar Crucea Rosie se plinge de lipsa medicamentelor. Autoritatile medicale nu reusesc sa furnizeze tratamentele necesare ranitilor, care au umplut pina la refuz spitalele.

Fortele kurde controleaza Kirkuk si Khanaqin

Trupele kurde sprijinite de fortele americane din nordul Irakului au ajuns ieri in orasul petrolifer Kirkuk, important din punct de vedere strategic, a anuntat un corespondent al televiziunii BBC.

Conducatorii kurzi au declarat insa ca situatia inca nu este clara. „Se pare ca orasul Kirkuk a cazut“, a transmis corespondentul BBC, Dumeetha Luthra, adaugind ca localitatea pare sa se afle sub controlul trupelor kurde.

Pe de alta parte, Fawzi Hariri, purtatorul de cuvint al Partidului Democratic kurd, a declarat ca „situatia este incerta“ si ca membri ai Partidului Kurd verifica veridicitatea informatiei. „Pentru moment, orasul pare sa se afle sub controlul trupelor kurde si americane, insa nu am vazut inca nici un soldat american pe aici. Am vazut in schimb multe camioane cu soldati kurzi, iar in jurul meu o multime de oameni striga <<USA>>, a mai transmis Luthra.

Tancurile americane au patruns si in Arbil, principalul oras din nord controlat de kurzi, de unde fortele americane au sprijinit inaintarea kurda spre orasele si puturile petrolifere controlate de Bagdad. Jurnalistii prezenti la fata locului au transmis ca 12 tancuri de tip Abrams si alte patru vehicule blindate s-au indreptat spre o baza militara temporara americana de pe pista Aeroportului din Arbil, militarii fiind intimpinati cu bucurie de o multime de kurzi.

Potrivit unor surse militare, fortele irakiene s-au retras si din orasul Khanaqin, situat la aproximativ 120 km nord-est de Bagdad, orasul fiind acum ocupat de kurzi. „Khanaqin este al nostru“, a afirmat Jutiar Nuri, membru al Sulaimaniya-Democratic Organisation Bureau (SDOB).

Nuri a declarat ca aceasta informatie i-a fost confirmata de Bakhtiar Hekmat Mohammad Karim, seful SDOB si de comandantul kurd al unei baze din Kalar, precizind ca nu a putut afla mai multe amanunte despre eventualele confruntari din acea zona.

Trupele coalitiei au ocupat doua localitati din nordul Irakului

In nordul Irakului, trupele americane si luptatorii kurzi au preluat ieri controlul asupra a doua localitati din apropierea orasului Kirkuk.

Potrivit generalului kurd Mustafa Kakamin, orasele Makhmur si Altun Kupri au fost cucerite de trupele aliate. Luptatorii kurzi au intrat in localitatea Altun Kupri in cursul diminetii, fiind intimpinati cu bucurie de locuitori. In Altun Kupri, localitate situata pe drumul spre Kirkuk, locuiesc circa 15.000 de familii.

De asemenea, orasul Makhmur, situat la jumatatea distantei dintre Mossul si Kirkuk, a trecut fara lupta sub controlul fortelor americane si kurde, a precizat un militar american. Intre timp, trupele americane din nordul Irakului isi continua drumul spre Kirkuk, potrivit unor surse militare americane.

Orasele Kirkuk si Mossul se afla, in continuare, sub controlul trupelor irakiene.

Trupele americane au ocupat un palat din nordul Bagdadului

Trupele de puscasi marini americani sustin ca au ocupat un palat din nordul Bagdadului, dupa trei ore de confruntari violente la sol, insotite de raiduri aeriene. Un militar american a fost ucis in cursul luptelor, iar alti cel putin 20 au fost raniti. Mai multe elicoptere ale medicilor militari au aterizat in fata palatului, pentru a evacua ranitii. „Este un haos general, dar, in ansamblu, operatiunea decurge destul de bine“, a declarat un capitan al trupelor de puscasi marini. Acestia au instalat puncte de control in mai multe zone ale capitalei.

De asemenea, a fost descoperita o ascunzatoare de arme, in care se aflau circa 300 de lansatoare de grenade si tot atitea mortiere, sute de pusti automate, doua tancuri de tip T-72 si cantitati uriase de munitie. In oras se aud explozii si tiruri de arma, semn ca luptele sint departe de a se fi incheiat, in ciuda bucuriei manifestate in cursul zilei de miercuri de localnici.

Jafurile si furturile continua in magazinele si cladirile administrative din centrul orasului, iar mii de persoane, sosite din cartierele sarace ale Bagdadului, se intorc la locuinte, cu roabe si carucioare incarcate cu „prada de razboi“, in conditiile in care militarii americani nu fac nici un efort pentru a-i opri.

Intre timp, puscasii marini americani au ocupat sediul Ministerului Petrolului. De asemenea, Ministerul Transporturilor si cel al Educatiei sint in flacari.

Coalitia americano-britanica isi infiinteaza un post de televiziune

Premierul britanic Tony Blair si presedintele american George Bush vor transmite in direct un mesaj adresat poporului irakian, prin intermediul unui post de televiziune, infiintat special de catre fortele coalitiei.

Postul de televiziune, numit Towards Freedom TV, va emite de la bordul unui avion Hercule C-130, echipat special pentru aceasta operatiune, care va zbura deasupra Irakului. Noul canal de televizune va difuza cinci ore de program, prin intermediul fostei televiziuni de stat irakiene. Premierul Tony Blair si presedintele George W. Bush si-au inregistrat mesajele care urmeaza sa fie transmise la Towards Freedom TV in timpul summit-ului din Irlanda de Nord, de la Hillsborough Castle.

Bucurie retinuta la Casa Alba

Presedintele american George W. Bush s-a declarat multumit de progresele militare din Irak, insa avertizeaza ca ar mai putea aparea diferite pericole, a afirmat purtatorul de cuvint de la Casa Alba, Ari Fleischer.

„In ceea ce-l priveste pe presedinte, acesta s-a declarat multumit sa vada progresele campaniei militare, insa ramine precaut pentru ca oricind ar putea aparea un mare pericol“, a declarat Fleischer.

De aceeasi parere sint si secretarul Ministerului Apararii, Donald Rumsfeld, si vicepresedintele american, Dick Cheney. „Ne asteapta zile grele si pline de pericole, iar luptele vor mai dura ceva timp. Insa bineinteles, vazind chipurile irakienilor eliberati, trebuie sa spun ca azi a fost o zi frumoasa“, a declarat Rumsfeld intr-o conferinta de presa de la Pentagon.

El a elogiat succesele militare ale trupelor anglo-americane, insa a atras si el atentia ca razboiul nu s-a sfirsit si ca mai sint inca multe lucruri de facut, cum ar fi, de exemplu, prinderea lui Saddam: „Trebuie inca sa il capturam. Trebuie sa ii descoperim pe Saddam, pe fiii lui si intreaga conducere irakiana“. Si vicepresedintele Cheney le-a recomandat tuturor sa fie prudenti in ciuda evidentei prabusiri a regimului lui Saddam.

„Asistam la colapsul autoritatii regimului irakian. Nu pot prevedea cu siguranta cit de repede se va incheia razboiul. Insa as vrea sa va recomand sa fim in continuare precauti, pentru ca mai avem multe de facut“, a declarat vicepresedintele cotidianului American Society of Newspaper Editors a New Orleans. El a mai anuntat ca reprezentanti americani si irakieni se vor intilni simbata in sudul Irakului pentru a demara planurile de formare a unui nou guvern irakian.

„Vom aduna impreuna reprezentanti ai diferitelor grupuri provenite din tot Irakul pentru a discuta formarea unui guvern interimar irakian“, a declarat Cheney, adaugind ca intilnirea va avea loc la Nassiriya.

101 soldati americani au murit de la inceputul razboiului

De la inceputul razboiului, 101 soldati americani au murit, 399 au fost raniti, iar sapte au fost luati prizonieri de catre irakieni. Asa rezulta dintr-un nou bilant, intocmit de Pentagon.

Potrivit unui responsabil american, 79 dintre militari au murit in timpul luptelor cu irakienii sau au fost ucisi din greseala de tirurile aliate.

Restul de 15 militari si-au pierdut viata in diferite accidente, iar doi dintre ei se crede ca au murit in urma unui atac cu grenada, la o tabara militara din Kuweit.

Opt americani sint dati disparuti si nu se poate stabili deocamdata daca au murit sau au fost luati prizonieri.

Americanii n-au gasit pina acum arme de nimicire in masa

Guvernul american a recunoscut miercuri ca nu s-au gasit inca arme de nimicire in masa in Irak, dar si-a exprimat teama ca regimul irakian incearca sa le transfere in exterior, unde ar putea ajunge in miinile unor organizatii teroriste.

Ministrul apararii, Donald Rumsfeld, a admis ca armata aliata „trebuie sa gaseasca si sa puna in loc sigur armele de nimicire in masa ale Irakului“, principala justificare a operatiei lansate pentru rasturnarea lui Saddam Hussein. Dar, imediat, ministrul a subliniat ingrijorarea ca armele chimice sau bacteriologice ale Irakului sau anumite cunostinte de tehnologie nucleara sa fie recuperate de retelele teroriste.

In prevenirea acestui risc „trebuie sa securizam granitele Irakului pentru a impiedica iesirea materialelor utilizate la fabricarea armelor de nimicire in masa“, actiunea avind in acelasi timp si scopul de a-i impiedica pe responsabilii regimului irakian sa paraseasca tara.

Ambasadorul Irakului la ONU afirma ca „jocul s-a sfirsit“

Ambasadorul Irakului la ONU, Mohammed al-Douri, a recunoscut, in fata reporterilor americani, ca „jocul s-a sfirsit“ pentru regimul lui Saddam Hussein. „Jocul s-a sfirsit“, a declarat ambasadorul irakian, precizind ca se refera la razboi. „Sa se astearna pacea“, a adaugat el. Oficialul a precizat ca nu a fost contactat de nici unul dintre membrii guvernului irakian de la Bagdad. Rugat sa comenteze afirmatia lui Al-Douri, secretarul american al apararii, Donald Rumsfeld, a declarat ca „nu a fost vorba despre un joc“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS