19.8 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRambursările de TVA în Oltenia au crescut spectaculos

Rambursările de TVA în Oltenia au crescut spectaculos

În timp ce ANAF a încasat mai puțin cu 110 milioane de lei din TVA anul acesta, taxa pe valoarea adăugată restituită de stat firmelor a cunoscut o creștere ieșită din comun. Dacă pe primele șapte luni din 2013 Fiscul rambursase firmelor 170 de milioane de lei din TVA, iar pe 2014 s-au returnat companiilor peste 256 de milioane de lei. Aflați cum explică Fiscul scăderea încasărilor din TVA și creșterea semnificativă a sumelor rambursate către companii.

Anul acesta s-a produs ceea ce, la prima vedere, pare anomalie fiscală în Oltenia: în timp ce plățile de TVA către stat s-au redus cu un sfert față de anul anterior, rambursările (legale) de TVA de la stat către companii aproape că s-au dublat pe regiune față de anul trecut. Reducerea de TVA vine într-o perioadă în care toate celelalte impozite au fost mai mari plătite de firme. Astfel, companiile din regiune au plătit mai mulți bani la impozitul pe venit, la contribuții și chiar și la impozitul pe profit, dar nu și la TVA. Încasările Fiscului regional din toate județele Olteniei, pe primele șapte luni ale anului 2014, au fost cu 25% mai mici decât în aceeași perioadă a anului 2013. Pe județe, cele mai mari scăderi la încasările din TVA în 2014 față de 2013 s-au înregistrat în Vâlcea (-59%), în Mehedinți (-44%), în Gorj (-33%), pe când scăderea încasărilor de TVA a fost mai temperată în Dolj (-4,6%). Oltul a fost singurul județ în care încasările din TVA au crescut în 2014 față de 2013, cu 13,8%. Reprezentanții Fiscului justifică aceste scăderi prin două moduri: s-a rambursat mai mult decât s-a încasat, pe de o parte, și marii contribuabili care plătesc TVA direct la București de la 1 ianuarie 2014 nu mai sunt în evidențele Fiscului regional, dar ei colectează TVA destul de mult.
În cifre absolute, economia regiunii a „produs“ TVA de doar 326,7 milioane de lei în 2014, față de 437,09 milioane de lei cât se încasase din TVA anul trecut de către organele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) de la nivelul județelor Dolj, Olt, Gorj, Mehedinți și Vâlcea. Deci, anul acesta s-a încasat mai puțin cu 110,39 milioane de lei din TVa pe toată regiunea.

Exporturile mai mari au făcut să se ramburseze mai mult TVA

În principal, TVA-ul încasat la buget ar fi fost mai mare, dar firmele au cerut rambursări, astfel că s-au restituit sume mult mai mari către firmele din regiune, unele chiar compensându-și TVA cu alte obligații de plată avute către stat de acele societăți. „Scăderea TVA-ului încasat se datorează, în primul rând, rambursărilor mai mari de TVA cu 30% în 2014 față de 2013. Aceste rambursări ne dau un semnal pozitiv, în sensul că au crescut exporturile și livrările intracomunitare, pe de o parte, iar, pe de altă parte, investițiile. Atât la export, cât și la livrările intracomunitare avem o scutire de TVA la asemenea operațiuni, TVA-ul deductibil fiind cerut la rambursare de către firme. Mare parte din aceste sume cerute la rambursare au fost compensate cu alte sume datorate de firme. Prin urmare, a crescut impozitul pe venit încasat la stat, pe profit, dar și celelalte contribuții“, a declarat directorul executiv adjunct al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova, Mihai Antonescu. Pe lângă exportatori și cei care livrează în spațiul intracomunitar mai există o categorie de agenți economici din regiune care au cerut TVA înapoi de la stat. Este vorba despre cei care fac investiții, în special cei care au mai prins proiecte cu fonduri europene în trecut, iar acum le implementează. „Se deduce TVA la investițiile în curs și se rambursează TVA către firmele respective pe perioada în care investiția este în curs de execuție. Sunt investiții importante în agricultură și în construcții, de natura achiziției de utilaje“, a mai spus directorul DGRFP Craiova.
Altă cauză a creșterii sumelor restituite din TVA este și aceea că fermierii au cerut TVA-ul de la stat datorită prevederilor fiscale aferente taxării inverse a cerealelor, în sensul că nu se pune TVA pe circuitul de vânzare a cerealelor care se tranzacționează, sămânței certificate pentru agricultură și TVA se trece pe factură de către ultimul beneficiar, respectiv agricultorul care pune în pământ sămânța respectivă sau procesatorul, a mai spus Antonescu, care consideră că acestea sunt avantaje pentru economie. Directorul executiv adjunct al Fiscului regional a mai precizat că economia regiunii „a evoluat, pentru că au crescut și sumele declarate de firme la Fisc“, respectiv aceste impozite și taxe declarate de agenții economici a crescut cu 15% pe primele șapte luni ale anului față de aceeași perioadă a anului trecut.

Ce sume s-au restituit din TVA în fiecare județ

Indiferent de motive, cifrele privind rambursările de TVA au avut creșteri spectaculoase anul acesta. Astfel, dacă în ianuarie-iulie 2013 Fiscul rambursase firmelor TVA în valoare de 170,21 milioane de lei, pe aceeași perioadă a anului 2014 restituirile de TVA au fost de 256,54 milioane de lei pe toată regiunea Oltenia. Din datele de la Fisc, situația pe județe se prezintă după cum urmează. În Dolj, se rambursase TVA de 72 de milioane de lei în perioada analizată din 2013, iar în aceeași perioadă din 2014 restituirile taxei pe valoarea adăugată către companii a fost de 80,9 milioane de lei. Peste jumătate din sumă nu s-a restituit direct companiilor, ci s-au compensat alte obligații fiscale ale agenților economici către stat, cum ar fi contribuții sociale, impozit pe venit sau chiar impozit pe profit, dacă a fost nevoie. La Gorj, Fiscul rambursase pe șapte luni din 2013 10,7 milioane de lei, iar anul acesta a rambursat 17,35 milioane de lei. În Mehedinți, statul a rambursat 15,5 milioane de lei în 2013 și 20 de milioane de lei în 2014. În Olt, companiile au primit TVA înapoi de la Finanțe în sumă de 40,95 milioane de lei în 2013, dar sumele au urcat la 44,76 milioane de lei în 2014.

Vâlcea bate recordul la rambursări de TVA

Cele mai mari rambursări de TVA pe regiune au fost înregistrate în județul Vâlcea. În 2013, firmele vâlcene ceruseră TVA de la Fisc de 30,8 milioane de lei, iar în 2014 s-a restituit TVA de peste 93 de milioane de lei. „Cea mai mare parte a rambursărilor de TVA din Vâlcea au fost către un singur agent economic. Este vorba despre Oltchim, care a făcut o livrare foarte mare la export și a cerut rambursarea TVA-ului de 67 de milioane de lei. În cazul Oltchim ca și a altor firme cu datorii, TVA de rambursat se compensează cu alte obligații fiscale pe care firma le are față de buget“, a precizat Antonescu. Așa s-a ajuns la situația paradoxală ca la Vâlcea să se fi încasat, pe șapte luni, TVA din piață de 29 de milioane de lei, dar s-a rambursat TVA de 93 de milioane de lei către societăți, cea mai mare sumă ajungând la Oltchim, care este în continuare în insolvență.

Sumele declarate de firme sunt foarte mari și pe august

Analiza de mai sus a fost realizată pe perioada ianuarie-iulie, dar și în luna august au crescut sumele declarate de firme către stat. În Dolj, au crescut sumele declarate cu 10,94% față de opt luni din anul trecut, iar Doljul reprezintă 40% din afacerile care se perfectează în toată regiunea. În Oltenia, impozitele declarate la Fisc în august 2014 au fost de 420 de milioane de lei, față de 377 de milioane de lei în ianuarie-august 2013. Și încasările pe Oltenia în august sunt mai mari decât anul trecut, dar mai mici decât impozitele declarate de firme. Fiscul a încasat în august de la miile de firme din Olteia 421,88 milioane de lei, față de 395,30 milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS