18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAngajaţii TMUCB, protest la ITM

Angajaţii TMUCB, protest la ITM

http://www.youtube.com/watch?v=HVhDcSPhrFo

Muncitorii au acuzat întârzieri la plata salariilor, condiţii dificile de muncă, dar, mai ales, spun că societatea a muşamalizat două accidente grave de muncă, pe care nu le-a anunţat la ITM Dolj. Unul dintre angajaţi a reclamat că a căzut în timpul serviciului şi şi-a fracturat coloana vertebrală, primind 79 de zile de concediu medical.

Cei 27 de muncitori care lucrează la punctul de lucru din Craiova al TMUCB Bucureşti nu au mai mers la lucru vineri dimineaţă, ci s-au deplasat la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, acuzând mai multe aspecte legate de neplata salariilor la timp şi de condiţiile dificile de muncă în care îşi desfăşoară activitatea la firma de construcţii respectivă. Oamenii spun că problema cea mai arzătoare, mai presus de cea a salariilor neachitate pe luna decembrie (salarii ce ar fi trebuit plătite de pe 13 ianuarie, dar până vineri dimineaţă nu fuseseră achitate muncitorilor), este cea a siguranţei în muncă.

„Suntem ca într-un lagăr de exterminare“

„Nu ni s-a dat salariul şi dorim să reclamăm şi condiţiile de muncă. Mâncăm pe câmpuri, exact cum sunt animalele. Nu avem o masă unde să mâncăm. (…) Lucrăm la adâncimi mari de şase – şapte metri şi există pericolul de a se surpa pământul peste noi. Nu suntem asiguraţi cum trebuie. Panourile pe care le avem nu sunt corespunzătoare… La adâncimi mai mari de cinci metri, ar trebui să avem panouri întregi de protecţie. Omul care coboară panoul de doi metri are patru metri de pământ deasupra lui. Se pot întâmpla accidente, ceea ce s-a şi întâmplat  – un accident nedeclarat. Unul dintre colegii noştri are coloana vertebrală fracturată în trei locuri. De la ITM cerem să ni se achite salariile şi să avem şi noi condiţii normale de muncă. Să avem unde să ne spălăm, să avem condiţii de igienă, să putem să mâncăm omeneşte şi siguranţa, neapărat, să ne fie asigurată, ca să nu murim. Suntem aici exact ca într-un lagăr de exterminare! Aşa ceva nu este posibil!“, a spus Grigore Cioabă, unul dintre cei care protestau vineri, la ITM. Acesta a avut şi altă problemă cu societatea, care nu i-ar fi plătit din urmă aproape trei salarii, susţine bărbatul, a fost dat afară anul trecut şi reangajat.
Alt muncitor, care susţine că s-a accidentat în timpul serviciului, spune că se putea evita accidentul său dacă ar fi avut echipamente adecvate.
„La Veterani, am alunecat pe pământ şi pe un cadru metalic şi m-am lovit. A doua zi m-am dus la muncă pentru că am crezut că este ceva mai uşor, dar nu a fost aşa. Am avut coloana fracturată în trei locuri. Am avut spitalizare şi apoi concediu medical. În total, 79 de zile. Firma nu a anunţat accidentul la ITM. Nu pot să ştiu de ce… Eu am concediu medical până pe 2 februarie. Am venit aici pentru că m-au chemat colegii şi stau aproape. Reclam condiţiile de muncă foarte grele, improprii, condiţiile de masă, de igienă personală şi tot ce ţine de muncă. Dacă am fi avut scări corespunzătoare… Avem scări de doi – trei metri pe care coborâm. Eu am cerut de două luni o scară de şase metri, dar am avut o scară de patru metri. Am coborât pe ea, am alunecat şi am căzut şi mi-am rupt coloana“, a spus Constantin Iovan, şef de echipă la TMUCB Bucureşti, Punct de lucru Craiova.
La spital, omul ar fi declarat că s-a lovit acasă, dar acum el susţine că s-a lovit la serviciu şi are şi martori care să confirme.

Accidentul de muncă a mai fost anunţat telefonic la ITM

Un angajat din Craiova al TMUCB Bucureşti a mai anunţat, sub protecţia anonimatului, un accident de muncă la compania la care lucrează. Inspectori de la ITM au verificat la faţa locului, după apelul anonim primit, dar persoana care se presupunea că s-ar fi accidentat a declarat că nu păţise nimic în timpul serviciului. Protestatarii mai acuzau, vineri, existenţa altui accident care ar fi fost muşamalizat de firmă. „Salariaţii care sunt încadraţi la TMUCB Bucureşti au venit să reclame nu numai accidentele de muncă care s-au întâmplat mult mai devreme şi care nu au fost declarate la noi. În momentul în care discutăm, o echipă de specialişti în sănătate şi securitate în muncă s-a deplasat la faţa locului, pentru a verifica atât condiţiile de muncă, cât şi utilajele cu care lucrează. Eventualele măsuri pe care le vom lua vor fi în funcţie de datele cu care vine echipa de pe teren. Noi am mai avut o echipă acolo odată, dar salariaţii care ne-au sesizat n-au mai spus de acel accident de muncă. Acum spun. Probabil că le-o fi ajuns cuţitul la os“, a spus Răducu Mitran, inspector-şef adjunct relaţii de muncă în cadrul ITM Dolj. El a mai precizat că, dacă se dovedeşte că au fost accidente de muncă nedeclarate la ITM, firma va primi o sancţiune, potrivit legii. Amenda poate fi între 4.000 şi 8.000 de lei, pentru că societăţile sunt obligate să anunţe „de îndată“ la ITM producerea unui accident de muncă.
Salariaţii au mai acuzat că lucrează peste program, că sunt chemaţi şi sâmbăta la lucru. „Referitor la relaţiile de muncă, ei ne-au spus că lucrează peste timpul normal de lucru între una şi trei ore pe zi, că lucrează şi sâmbăta. După ce strângem toate actele, vom trimite sesizarea la ITM Bucureşti, pentru că societatea are sediul social în Bucureşti şi este de competenţa lor să analizeze
situaţia“, a mai spus Mitran.

ITM: „Există deficienţe la panourile de sprijinire a malurilor de pământ“

După ce echipa de la ITM Dolj s-a întors vineri de pe şantier, primele concluzii au fost că muncitorii nu erau protejaţi. „Accidentele de muncă nu au fost anunţate la ITM, chiar dacă reprezentanţii companiei spun că au aflat de accident la 24 de ore de la producerea lui, tot trebuia să ne anunţe. Din punct de devedere al securităţii în muncă, s-au constatat deficienţe la panourile de sprijinire a malurilor de pământ. Acele panouri au fost montate defectuos“, a precizat inspectorul-şef al ITM Dolj, Cătălin Mohora.

Firma nu răspunde

La sediul din Craiova al TMUCB Bucureşti, pe Calea Unirii, nr. 64b, (lângă sediul TMUCB Craiova), cei care erau în incinta companiei nu au dorit să stea de vorbă cu redactorii GdS, spunând că pot să dea declaraţii de presă doar cei din Bucureşti, de la sediul central.  
Deşi am solicitat în repetate rânduri clarificări prin telefon de la Bucureşti, până la închiderea ediţiei nimeni din conducerea TMUCB Bucureşti nu a dorit să spună punctul de vedere în legătură cu protestul salariaţilor de la Craiova.

Drepturile angajaţilor care
au suferit accidente de muncă

Potrivit unei postări de specialitate pe avocat.net.ro, iată ce beneficii au angajaţii accidentaţi în timpul serviciului (dacă accidentul este anunţat autorităţilor): „Dacă aţi avut un accident de muncă, angajatorul trebuie să vă achite minimum 75% din venit. În cazul în care aţi avut ghinionul să vă accidentaţi la serviciu, trebuie să ştiţi că aveţi dreptul la un concediu medical de până la 90 de zile calendaristice. Acesta se poate prelungi până la 183 de zile calendaristice, în baza evaluării accidentatului de către o comisie medicală. Toţi cei din sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la: reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă, reabilitare şi conversie profesională. De asemenea, trebuie să primească indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă (minimum 75% din media veniturilor pe ultimele şase luni până la 100% din media veniturilor pe ultimele şase luni), achitată lunar pe toată perioada concediului medical, compensaţii pentru atingerea integrităţii, despăgubire pentru familie în caz de deces şi rambursare de cheltuieli diverse cu reabilitarea“.

Ascunderea unui accident de muncă poate fi caz penal*

Potrivit articolului 27, alin. (1), din Legea nr. 319/2006 privind securitatea şi sănătatea în muncă, angajatorul are obligaţia sa comunice evenimentele, „de îndată“, mai multor instituţii, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă;
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
*Date preluate de pe avocat.net.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS