19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024

Datoriile nemuritoare

Ordonanţele care stabilesc înlesniri la plata impozitelor către stat sunt foarte greu de aplicat de companii, din cauza condiţiilor greu de îndeplinit. Multe firme pierd eşalonările la plată deja acordate.

ANAF pistonează finanţele din teritoriu să popularizeze în rândul mediului de afaceri efectele „benefice“ ale OUG 29/2011 privind eşalonarea la plată a datoriilor firmelor, precum şi ale OG 30/2011 privind modificarea Codului Fiscal, care stipulează, printre altele, scutirea de penalităţile de întârziere a acelor firme care plătesc datoriile până la un anumit termen. Dar odată ce o firmă a acumulat datorii la stat, în condiţiile în care piaţa nu şi-a revenit, îi este foarte greu să se redreseze financiar şi să achite dintr-o dată impozitele restante. Firmele care au datorii acumulate către stat fac faţă cu greu chiar şi graficelor de plată stabilite de Fisc în scopul recuperării debitelor restante.

Au pierdut eşalonările…

Până în prezent, potrivit directorului adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Mihai Antonescu, doar 85 de firme cu datorii din tot judeţul au beneficiat de eşalonări de până la cinci ani, conform OUG 29/2011. Alte 12 societăţi au pierdut deja eşalonările acordate, pentru că nu s-au putut ţine de graficul de plată. Oricum, cele mai multe firme solicită eşalonarea de până la cinci ani a datoriilor către stat, chiar dacă ştiu că nu vor putea plăti tranşele la timp. Motivul pentru care, totuşi, firmele cer la Fisc eşalonarea este acela că „pe perioada eşalonării la plată se stopează orice formă de executare silită din partea noastră. Multe firme au avut popriri pe conturile bancare şi au cerut eşalonarea datoriilor, pentru a putea să-şi deconteze cecurile bancare care erau pe circuit, ca să nu intre în incidenţă de plăţi. Au avut acest scop precis când au cerut eşalonarea, ştiind că se suspendă executarea silită pe parcursul derulării acestei proceduri“, a spus Antonescu. Alte şapte firme au fost respinse din start de către Fisc, pentru că nu îndeplineau condiţiile cerute de ordonanţă. Cea mai dificilă problemă a firmelor cu datorii care cer eşalonarea pe o perioadă de până la cinci ani este depunerea de garanţii materiale, care pot ajunge până la 139% din suma cerută a fi eşalonată la plată. „Garanţiile pot fi aduse de la terţi“, susţine Antonescu, dar, în ciuda acestui fapt, din miile de firme cu datorii, existente în Dolj, doar 85 beneficiază de OUG 29.

Scutirea de penalităţi, o mare glumă

Ordonanţa 30/2011 prevede că, în cazul firmelor care au datorii înregistrate până la 31 august 2011, dacă se plătesc suma principală şi dobânzile de întârziere până la sfârşitul acestui an, atunci statul scuteşte integral la plată penalităţile calculate firmei şi 50% din majorările de întârziere existente până la 1 iulie. Dacă firmele vor achita datoriile până la 30 iunie 2012, atunci scutirile sunt de 50% din penalităţi şi 25% din majorările de întârziere. Dar cine nu are bani acum pentru plata datoriilor este puţin probabil să aibă până în decembrie… Cifrele de la DGFP confirmă, practic, faptul că mediul de afaceri este total dezinteresat de ştergerea penalităţilor: până acum, doar trei firme au beneficiat de înlesnirile respective la plată. Finanţiştii rămân optimişti. „Alte 20 sunt în curs de verificare. Noi credem că vor fi câteva sute de firme până la sfârşitul anului, pentru că multe au aşteptat ordinea de stingere a datoriilor pe luna octombrie, ca să vadă ce sume mai au de plată“, a arătat directorul adjunct al Fiscului doljean.

Metode combinate de eşalonare

Noutatea pe care ANAF a introdus-o în noiembrie, pentru a încuraja firmele cu datorii să îşi plătească restanţele către bugete, constă în faptul că agenţii economici care beneficiază deja de eşalonarea la plată a datoriilor, conform OUG 29/2011, vor beneficia şi de amânarea penalităţilor până la sfârşitul perioadei de eşalonare, apoi acestea vor fi scutite la plată. Dar numai dacă societatea respectă toate condiţiile stabilite prin graficele de eşalonare. Practic, statul încearcă să combine condiţiile celor două ordonanţe care stabilesc înlesniri la plată pentru mediul de afaceri. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS