22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum ne afectează furtuna de pe burse

Cum ne afectează furtuna de pe burse

Pe o piaţă care părea că se stabilizase în a doua parte a lunii octombrie, decizia Greciei de a face referendum a panicat din nou bursele europene. Aflaţi din GdS ce acţiuni au fost cele mai lichide pe Bursa românească în condiţiile unei pieţe „învolburate“ şi la ce să ne aşteptăm de acum înainte.

Luna octombrie s-a încheiat cu creşteri moderate pe Bursa de Valori Bucureşti, după ce liderii UE au găsit soluţii faţă de situaţia din Grecia. Însă informaţia că Grecia organizează referendum pentru ca populaţia să decidă dacă mai vrea sau nu ca ţara să se împrumute de la Uniunea Europeană a bulversat de tot pieţele financiare europene, care au picat vertiginos marţi, din cauză că un eşec la referendum ar însemna ieşirea Greciei din zona euro. Ieri, apele s-au mai temperat, iar Bursa românească a continuat să scadă uşor.

Câteva acţiuni lichide fac deliciul Bursei

Specialiştii de pe piaţa de capital spun că  lucrurile se mai liniştiseră în octombrie, iar anumite acţiuni au crescut brusc pe baza unor conjuncturi de moment. „Au crescut cotaţiile acţiunilor societăţilor care se pregătesc pentru privatizare. Oltchim Râmnicu-Vâlcea a crescut în octombrie de la un minim 0,53 lei pe acţiune, la un maxim 1,84 lei pe acţiune, acum transferându-se în jurul valorii de 1,3 lei pe acţiune (miercuri – n.r.). De asemenea, Azomureş a crescut vertiginos pe fondul informaţiei că grupul elveţian Ameropa este în negocieri avansate pentru preluarea acţionarilor de la Azomureş, grupul Eurofert. Interesul pe Azomureş a fost aşa de mare încât într-o zi a crescut cu 40%, cotaţiile urcând de la 0,85 lei, iar a doua zi a crescut cu 34%, ajungând la un maxim de 1,59 lei până la finalul şedinţei stabilizându-se la 1,29 lei“, a spus George Popa, broker la Interdealer Capital Invest. „Azomureş a fost extrem de lichidă în această perioadă. A fluctuat mult şi a crescut 50% în ultimele două zile, temperându-se către închidere“, a confirmat şi directorul Societăţii de Servicii de Investiţii Financiare (SSIF) Oltenia Grup Invest, Adrian Săndiţă. El a mai spus că cele mai lichide acţiuni rămân ale Fondului Proprietatea (FP), chiar dacă staţionează în jurul a 0,44 – 0,45 lei pe acţiune sunt tranzacţii multe pe zi, având cel mai mare rulaj de pe Bursă. Şi directorul SSIF Invest Trust, George Ciobanu, susţine lichiditatea FP, dar aceasta s-ar datora faptului că „este administrată de un fond de investiţii străin şi cei mai mulţi investitori străini au încredere în Franklin Templeton, administratorul FP“. Brokerii susţin că şi SIF Oltenia (SIF 5) are printre cele mai lichide acţiuni de pe Bursă. „Dacă SIF Oltenia aprobă vânzarea către grupul Erste a participaţiei pe care o deţine la BCR, atunci va primi şi cash, şi acţiuni Erste listate. Când se vor linişti apele în Europa, este posibil ca dividendul SIF 5 să fie mai mare la anul, pentru că tranzacţia cu Erste se va reflecta pozitiv în bilanţul SIF, iar cotaţia Erste ar putea creşte pe bursa de la Viena“, a explicat brokerul George Popa. Ieri, către închiderea zilei bursiere, singurul indicator „pe verde“, adică pe plus, era BET-FI, în a cărui componenţă sunt SIF-urile şi FP.

Bursa, economia şi românii

Situaţia Greciei face viaţă grea investitorilor de pe Bursă, dar şi economia este cu ochii pe evoluţia pieţelor financiare. „Clienţii sunt în espectativă în aceste vremuri tulburi. Dacă ar fi investitori dispuşi să vândă masiv, nu se găsesc cumpărători la preţurile cerute de ei. În plus, investitorii mari nu vin pe o bursă mică, pentru că riscă să rămână cu acţiunile, nu au cui să vândă. Bursa noastră are o foarte mare componentă speculativă“, a spus directorul Oltenia Grup Invest. Dar cum va fi afectată economia de nesăbuinţele Greciei? „Ne vor afecta grav deciziile lor, pentru că Grecia este o piaţă de desfacere importantă pentru România, iar o scădere a exporturilor către greci înseamnă balanţă comercială deficitară, respectiv deficit bugetar pentru România, deci ne vom împrumuta din nou de la FMI sau UE la dobânzi mai mari, pe care tot noi, românii, le vom plăti“, a explicat George Ciobanu, într-un scenariu pesimist. În acelaşi trend a explicat şi Adrian Săndiţă la ce să ne aşteptăm în continuare: „Întotdeauna există loc şi de mai rău. Vom fi afectaţi cu toţii (…). Bursa reflectă starea economiei, dar societăţile listate la Bursă în România reprezintă un procent foarte mic din totalul firmelor care au activitate. Dar economia va fi afectată dacă scad exporturile, ca o consecinţă a crizei“. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII