15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCe fac băncile cu creditele vechi

Ce fac băncile cu creditele vechi

OUG nr. 50/2010 se aplică diferit de la o bancă la alta pentru creditele vechi

Dobânzile practicate la creditele vechi depind foarte mult de banca la care are împrumutul fiecare individ. Astfel, persoanele fizice care au împrumuturi contractate până la mijlocul lui 2010 trebuie să întrebe banca de la care au luat creditul ce formulă de dobândă li se aplică de acum înainte, din moment ce nu mai există obligativitatea aplicării OUG nr. 50 la creditele vechi. Una dintre băncile mari a ales să denunţe toate actele adiţionale semnate cu clienţii care au credite acordate înainte de 21 iunie 2010 şi să revină la condiţiile dinainte de apariţia OUG nr. 50/2010.
Banca va aplica totuşi formule de dobânzi care evoluează în funcţie de indici (ROBOR, EURIBOR, LIBOR). În acelaşi timp, alte bănci de top lasă contractele de credit aşa cum sunt acum, respectiv cu actele adiţionale semnate. Acestor persoane li se vor aplica prevederile Ordonanţei nr. 50, pentru că aşa doreşte banca finanţatoare. Puteţi şti exact ce dobândă vă aşteaptă din martie încolo doar dacă întrebaţi banca la care aveţi creditul mai vechi ce formulă de calcul va aplica.

„Depinde de ce vrea clientul“

Un bancher local spune că oamenii cu credite vechi se pot adresa băncii şi pot cere fie menţinerea actului adiţional, fie revenirea la condiţiile de dinainte de apariţia OUG nr. 50. „Noi nu denunţăm actele adiţionale, ci ele rămân în vigoare. Noi îl tratăm pe client individual, în funcţie de ceea ce ne cere. Oricum, raportam la indici dobânzile şi înainte de apariţia OUG nr. 50. Dacă oamenii vin la noi şi ne cer să nu mai aplicăm actul adiţional, atunci aşa vom face“, a spus un bancher craiovean. Şi la o altă bancă se menţin contractele de credit cu actele adiţionale semnate, dar clienţii sunt trataţi în funcţie de relaţia cu banca, de bonitate, de vechime etc.
„Dacă omul a avut o relaţie bună cu banca, îi vom accepta cererea. Politica internă a băncii spune că până la 31 martie, clienţii cu credite vechi pot solicita băncii menţinerea sau renunţarea la actele adiţionale pe OUG nr. 50“, a spus un bancher de la o altă bancă.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII