15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCompaniile oltene, neatractive pentru Bursă

Companiile oltene, neatractive pentru Bursă

Companiile oltene listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) nu sunt atractive pentru investitorii de pe piaţa de capital. Criza economică şi lipsa performanţelor fac ca tranzacţiile să stagneze. Cea mai activă societate la bursă este SIF 5 Oltenia, pe care investitorii o preferă pentru că este lichidă. Spre exemplu, vineri s-au tranzacţionat 856.000 de acţiuni SIF5, iar spre comparaţie, doar 1.000 de acţiuni Electroputere Craiova (EPT) şi 39 de acţiuni Avioane Craiova (AVIO).
Cele mai multe acţiuni tranzacţionate la BVB au fost cele ale Fondului Proprietatea (FP) – 27 de milioane de acţiuni. „Noi nu avem cultura investiţiilor. De-a lungul timpului, singurele forme de investiţii profitabile au fost considerate depozitele bancare şi investiţiile imobiliare“, a spus Adrian Săndiţă, reprezentantul SSIF Oltenia Grup Invest.
Explicaţiile pentru tranzacţiile puţine: Electroputere nu a reuşit deocamdată să devină o întreprindere profitabilă, încă se zbate să achite datoriile istorice către bugetul de stat. În plus, de foarte mult timp nu s-au acordat dividende. Singura raţiune pentru investiţii în titluri EPT este specularea lor ulterioară; la Avioane, cotaţiile acţiunilor au cunoscut o revigorare când se punea problema privatizării şi a unor investiţii masive. În acea perioadă, investitorii se gândeau că societatea va deveni profitabilă. Acum nu mai este cazul; Oltchim are puţine acţiuni care circulă şi variaţiile sunt mici etc. Listarea la BVB este cea mai ieftină formă de finanţare, dar cine să investească?
Investitorii au făcut afaceri profitabile cu acţiunile Automobile Craiova (AUCS) şi Elpreco SA (ELPS). Titlurile AUCS se vindeau într-un timp şi cu 55 lei/acţiune, dar au cunoscut şi o perioadă mai puţin bună.
Ford a răscumpărat de la micii acţionari captivi la suma de 17 lei/acţiune, după care a delistat societatea. Elpreco a răscumpărat la preţul de 50 lei/acţiune, în condiţiile în care valoarea nominală era de 2,5 lei/acţiune, după care s-a delistat. Potrivit brokerilor, toate acţiunile listate sunt subevaluate la ora actuală.
Mai mult, în condiţiile în care BVB stagnează, statul face eforturi disproporţionate pentru colectarea impozitelor. „Statul încasează într-un an de la BVB circa 1.280.000 de euro. Suma de 1,28 milioane de euro a fost calculată pentru un câştig mediu de 2% pentru fiecare tranzacţie, ceea ce rar se întâmplă“, a mai spus Adrian Săndiţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU