17.6 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAngajaţii la stat, bun platnici

Angajaţii la stat, bun platnici

Angajaţii din sectorul bugetar sunt mai conştiincioşi când vine vorba de plata ratelor la credite, doar 12,46% dintre ei regăsindu-se în baza de date a recuperatorului de creanţe Coface România în primele şase luni din acest an, arată datele companiei. Potrivit datelor Coface România din prima jumătate a anului, din 76.693 de datornici care nu şi-au mai plătit ratele la bănci, doar 12,46% erau salariaţi din sectorul public, respectiv, 9.555 de persoane, comparativ cu 66.706 angajaţi din sectorul privat (86,98%).
De asemenea, rata de recuperare a datoriilor era mai bună în cazul angajaţilor la stat, de 32,94%, faţă de cea înregistrată în cazul salariaţilor din mediul privat, de 26,58%. În contextul macroeconomic actual, reprezentanţii Coface România se aşteaptă însă la o reducere a ratei de succes a recuperării datoriilor de la angajaţii din sectorul public. „Având în vedere situaţia economică prezentă, precum şi măsurile guvernamentale adoptate, ne aşteptăm la o creştere a creanţelor restante şi, din păcate la o reducere a ratei de recuperare. În mod sigur, cei mai afectaţi vor fi debitorii angajaţi în domeniul public (instituţii de stat), întrucât reducerea cu 25% a venitului va influenţa capacitatea de plată. Ne aşteptăm să se apeleze din ce în ce mai mult la modalităţile de reeşalonare/restructurare propuse de bănci“, a declarat coordonatorul departamentului Recuperare Creanţe Persoane Fizice din cadrul Coface România, Alexandra Rusen.
Din datele Coface România mai reiese că pensionarii reprezentau 0,29% din cazurile de neplată, iar rata de recuperare a datoriilor în cazul lor era de 24,70%. Şomerii însumau 0,27% din cazuri, iar rata de succes a recuperării banilor de la ei era de 22,78%. Valoarea datoriilor către bănci se ridica în prima parte a anului 2010 la 17,17 milioane de euro, din care 4,7 milioane de euro era suma colectată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS