18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBăncile mari se plâng de criză

Băncile mari se plâng de criză

Pe primul trimestru al anului 2010, BCR a înregistrat un profit net cu 26,4% mai mic faţă de primele trei luni din 2009, ajungând la 58,7 milioane de euro. Şi BRD a înregistrat un profit net în uşoară scădere (cu 5%): de 49 de milioane de euro. Ambele bănci susţin că economia a mers foarte prost.  

Băncile de top din România se plâng că le-au scăzut profiturile nete pe primele trei luni ale anului în curs. Instituţiile de credit invocă o economie din ce în ce mai slabă şi o cerere de împrumuturi tot mai scăzută. Cu toate acestea, profiturile lor nete, deşi în scădere, au atins zeci de milioane de euro numai pe primele trei luni, ceea ce arată că nu le-a mers prea rău. Oricine ştie că profitul unei bănci este dat de dobânzile încasate de la clienţi, care sunt mai mari decât costurile. În spatele acestor cifre se ascunde o realitate crudă: clienţii bancari care nu-şi mai pot plăti creditele sunt din ce în ce mai mulţi. În unele cazuri, clienţii nu mai pot achita creditele tot din vina băncilor „hrăpăreţe“ care le-au crescut în repetate rânduri dobânzile. În alte cazuri, persoanele fizice nu mai au locuri de muncă, iar firmele nu mai au pieţe de desfacere, fapt ce conduce automat la imposibilitatea achitării obligaţiilor către bănci.

BCR, profituri în cădere şi credite neperformante

Banca a trebuit să crească tot mai mult provizioanele la Banca Naţională, din cauza clienţilor din ce în ce mai afectaţi de criză. „Profitul net după impozitare şi plata intereselor minoritare s-a ridicat la 243,0 milioane de lei (58,7 milioane de euro), în scădere cu circa 26,4% faţă de trimestrul I din 2009, cauzată în principal de costurile mult mai mari cu provizioanele ca urmare a contracţiei economice, care are un impact major asupra pieţei şi a clienţilor BCR“, susţin oficialii băncii. Persoanele fizice nu s-au mai înghesuit la ghişeele acestei bănci. „Creditarea pe retail a fost încetinită de scăderea abruptă a cererii eligibile“, arată conducerea băncii.
Creditele neperformante şi-au încetinit evoluţia pe primul trimestru, informează banca, dar au generat costuri de risc de 456,4 milioane de lei, mai mari decât în primele trei luni din 2009. Creditele neperformante au înregistrat creşteri în rândul firmelor. Alţi indicatori ai băncii s-au îmbunătăţit (performanţa operaţională), ceea ce îi determină pe oficialii băncii să considere că „afacerea“ în ansamblu a crescut „pe fondul unei economii slăbite“. Cifrele prezentate sunt pe întregul grup BCR.

BRD – profit mai mic cu 5%

Şi la BRD se simte criza. Banca spune că i-au crescut veniturile, dar s-a diminuat profitul net din cauză că economia merge prost în continuare. Venitul net bancar al BRD a ajuns la 915 milioane de lei (224 de milioane de euro), cu 12% mai mare decât la 31 martie 2009. Totuşi, profitul net aferent primului trimestru este de 199 de milioane de lei (49 de milioane de euro), în scădere cu 5% faţă de trimestrul I al anului 2009, informa lunea trecută banca, printr-un comunicat de presă. „Economia a rămas în primul trimestru al anului 2010 la o turaţie destul de scăzută, astfel încât performanţa noastră a fost afectată, în special din cauza cererii reduse“, a declarat Guy Poupet, preşedintele – director general al BRD – Groupe Société Générale.
Reprezentanţii Băncii Naţionale a României spuneau, la începutul acestui an, că peste jumătate dintre băncile comerciale din România au înregistrat pierderi în 2009. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII