14.5 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSisteme termosolare, alternativa termoficării

Sisteme termosolare, alternativa termoficării

Craiovenii au început să achiziţioneze sisteme de producere a energiei termice din surse regenerabile. Firmele din Bănie importă sistemele din Germania, Grecia, China etc. Costurile instalaţiilor sunt cuprinse între 1.000 şi 10.000 de euro. La Craiova se va înfiinţa o fabrică de producere a panourilor solare.  

Craiovenii au început să descopere avantajele panourilor termice solare, folosite pentru producerea apei calde menajere şi pentru încălzire. Pentru preţuri pornind de la 1.000 de euro, îţi poţi produce apa caldă cea mai mare parte a anului, spun patronii din Bănie, care distribuie astfel de sisteme. Cele mai pretenţioase, dar şi calitative sisteme ajung însă şi la 10.000 de euro, dar acestea sunt folosite şi la încălzirea locuinţei. „Avem la vânzare sisteme termice greceşti şi germane. Cele greceşti au preţuri începând de la 1.000 de euro şi sunt cele mai simple. Ele cuprind două panouri solare şi un boiler de 160 de litri. Cea mai mare parte a anului, în perioada de primăvară – toamnă, îţi poţi prepara singur apa caldă menajeră. Cele nemţeşti sunt produse de firme recunoscute şi conţin agent tyfokor – de aceea nu necesită golirea pe timp de iarnă“, spune Radu Dorobanţu, care deţine o firmă de distribuţie în domeniu. Sistemele germane au preţuri care ajung la 3.200 – 5.000 de euro, dar pachetul complet, cu încălzire centralizată, poate ajunge şi la 10.000 de euro. Pentru încălzire, acestea folosesc boilere cu capacităţi de 750 – 1.000 de litri. Radu Dorobanţu afirmă că în zonele rezidenţiale periferice ale oraşului, în cartierele de vile, craiovenii s-au dotat cu astfel de sisteme. „Craiovenii au început să apeleze la aceste sisteme, mai ales cei care se documentează permanent asupra surselor regenerabile de energie. Sunt căutate, în special, de cei care îşi construiesc case. Cele mai multe au fost instalate la casele din zona Selgros, apoi alte zone periferice, cum ar fi Ford, zona ANL sau cartierul Bariera Vâlcii“, spune acesta.

Panouri solare produse la Craiova

Alt distribuitor de sisteme termosolare este Dragoş Cotarcea. Deşi nu vinde prea mult în Craiova, unde piaţa este abia la început, acesta va pune în curând pe picioare o afacere legată de producţia autohtonă de asemenea sisteme. „Vom începe în curând să producem la Craiova panouri solare pe patent nemţesc. Acestea ar fi cu 15 – 20% mai ieftine decât cele aflate în prezent pe piaţă, aduse din import“, spune Cotarcea. Potrivit acestuia, la o casă cu trei – patru persoane, costurile unui sistem termosolar de calitate medie pot fi cuprinse între 2.500 şi 3.000 de euro pentru producerea de apă caldă şi între 8.000 – şi 10.000 de euro – pentru încălzire. De obicei, pentru aceste sisteme se folosesc panourile plate. Cele mai bune performanţe ale unuii panou solar sunt obţinute prin tuburile vidate. Tuburile sunt vopsite cu substanţe speciale, care amplifică absorbţia radiaţiei soarelui pe metru pătrat, de-a lungul unei zile. În funcţie de tija interioară şi materialul folosit, tuburile pot fi conductoare, superconductoare şi ultraconductoare. Fiecare are o anumită forţă de colectare şi de transformare a energiei în apă caldă folosită menajer.
În Dolj, se pare că la nivel de autorităţi nu există un interes sporit pentru achiziţionarea de panouri solare subvenţionate din Fondul pentru Mediu. Conform legislaţiei în domeniu, pot beneficia de subvenţii de până la 80% din valoarea investiţiilor administraţiile locale şi agenţii economici, precum şi asociaţiile de locatari/proprietari – pentru care aplică primăriile. Pentru finanţarea proiectelor depuse de către solicitanţi şi aprobate în cadrul programului pentru 2009 a fost prevăzută suma de 310.000 lei, din care 210.000 lei – pentru proiectele depuse de unităţile administrativ-teritoriale şi 100.000 de lei – pentru cele depuse de operatorii economici. „Din Dolj, doar Primăria din Şimnicu de Sus a depus un asemenea proiect“, spune Cristi Iovan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj. Primăria din localitate vrea să folosească această sursă alternativă de energie termică pentru şapte locaţii, spune inspectorul pe probleme de mediu, Teodora Voicu.
„Avem şase locaţii de şcoli şi sediul primăriei. Costurile totale sunt de 600.000 de lei, şi sperăm ca sistemele să fie funcţionale până la sfârşitul anului“, afirmă aceasta.
Energia solară constituie una dintre sursele regenerabile de energie, practic inepuizabile. Întrucât resursele naturale ale planetei sunt în scădere drastică, specialiştii încearcă să găsească alternative.
Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că în şase ore în deşerturi se produce mai multă energie solară decât toată energia folosită de populaţia întregului Glob în decurs de un an. Calculele specialiştilor au arătat că o investiţie a guvernelor de 54 de miliarde de euro în următorii zece ani ar fi suficientă pentru a transforma energia solară a Saharei într-un proiect atractiv şi viabil pentru investitorii privaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII